- Neem 12 steeltjes van de bimi apart en snijd de roosjes ruim af en de stengels in 3 stukken. De overige bimi gebruik je straks voor de soep. Halveer tevens de hoeveelheid tuinerwten: de helft wordt gebruikt voor de ‘kerstkrans’ en de andere helft gaat in de soep.
- Breng een steelpan met water en een flinke snuf zout aan de kook, draai het vuur laag en blancheer vervolgens de groente voor de kerstkrans: de bimi roosjes + stukjes, de helft van de tuinerwten, peultjes, aspergetips en de haricot verts. Schep daarna uit de warme pan en laat direct afkoelen in ijswater. Houdt een blancheertijd circa 5 minuten aan. Laat de geblancheerde groente daarna goed uitlekken op keukenpapier. Maak alle groente aan met een eetlepel olijfolie en breng op smaak met zout & peper. Zet apart.
- Ondertussen maak je de soep: Pel en snipper de ui. Was de courgette, snijd overlangs in repen en vervolgens in blokjes. Verhit een scheut olijfolie in de andere pan en bak hierin de uien glazig. Voeg de overgebleven bimi en tot slot de courgette. Bak de groente rondom aan en blus af met de groentebouillon en voeg de overgebleven tuinerwten toe. Breng de soep aan de kook en laat daarna op middelmatig vuur zo’n 20 minuten zachtjes doorkoken.
- Houd een beetje bieslook en dragon apart voor de garnering van de ‘kerstkrans’ en roer de rest in de laatste minuut door de soep. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met zout & peper.. Tot zo ver alle voorbereidende werkzaamheden: Je kunt de afgekoelde soep en aangemaakte groente stukjes namelijk afgedekt in de koelkast bewaren, tot het uitserveren.
- Tijdens het kerstdiner: Verwarm de soep, al roerende, op middelmatig vuur.Maak 4 brede diepe borden op met een krans van de aangemaakte groente en garneer her en der met wat fijngehakte bieslook en dragon. Houdt met het neerleggen rekening dat je alles slechts 1 kant op legt. Dat oogt veel mooier. Giet hier vervolgens voorzichtig de warme kerstsoep middenin en serveer direct.
Eet smakelijk en alvast hele fijne feestdagen!
Groetjes, Betty