In Indonesie is sate ajam een heel bekend gerecht van gegrilde kipstukjes. Je maakt het vlees lekker mals middels een marinade en rijgt vervolgens aan een dunne houten spiesjes. Deze sate, ook wel satai of sateh genoemd is bij ons Nederlanders ook enorm geliefd, dus ik deel graag dit recept voor Indonesische kipsate met jullie.

Hoe maak je Indonesische kipsate?

Hoewel kipsate of gegrilde kippenvlees aan een stokje wereldwijd wordt gegeten, komt dit oorspronkelijk uit Azië. Het grootste verschil zit hem natuurlijk in de marinade en eventuele saus die erbij wordt geserveerd. Gezien de Indische achtergrond van mijn man is bij ons thuis de Indonesische kipsate, beter bekend als sate ajam, het meest populair. Overigens gebruik ik slechts 1 rode lombok peper (zonder zaadlijst) in het recept, want hier eten de kids ook gewoon mee. Maar je mag natuurlijk ook de zaadlijst laten zitten of een extra rode peper toevoegen voor meer pit (pedas)

Je kunt de Indonesische kipsate grillen in een grillpan of boven het vuur van de barbecue. Voor een vegan alternatief is dit recept voor Sateh Tempeh een aanrader!

Sate ajam eet je met:

En als je dan deze heerlijke Indonesische kipsate hebt gemaakt, dan is natuurlijk de vraag waar je dit mee eet? Sate ajam kan als bijgerecht geserveerd worden en als onderdeel van je Indonesische rijsttafel. In ieder geval bij gebakken rijst of gebakken bami dus. Uiteraard mag daarbij de atjar ketimun (zoetzure komkommer) of Atjar tjampoer (gemengde groenten) niet ontbreken. Serveer de gegrilde kipstokjes met bijvoorbeeld pindasaus, of bestrooi met seroendeng (kokos-pindamengsel) voor een zoete smaak, of simpelweg gebakken krokante uitjes (uit pot of zak). Hoe eet jij het liefst je kipsate?


Print

Recept: Indonesische Kipsate (Sate Ajam)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

In Indonesie is sate ajam een heel bekend gerecht van gegrilde kipstukjes. Je maakt het vlees lekker mals middels een marinade en rijgt vervolgens aan een dunne houten spiesjes. Deze sate, ook wel satai of sateh genoemd is bij ons Nederlanders ook enorm geliefd. Een heerlijk recept voor 12 indonesische kipsate stokjes. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min. + 2 uur marineren
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 2.5 uur
  • Yield: 6 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met kip
  • Method: grillen
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 750 gram kippendij
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 sjalotjes
  • 2 stengels citroengras
  • 1 rode peper
  • 40 gram palmsuiker ( of lichtbruine basterdsuiker)
  • sap van 1 limoen
  • 5 eetlepels ketjap manis (=75 ml)
  • 3 eetlepels zonnebloemolie (=45 ml)
  • peper & zout

Extra:

Instructions

  1. Snij de kippendijen in blokjes en stop in een mengkom.
  2. Pel de knoflook en sjalotten en snijd in stukken. Snijd de citroengras in de lengte door en vervolgens in kleine stukjes. Verwijder de steel van de peper en snijd in stukken. (Tip voor met kleine kinderen: snijd eerst de peper in de lengte doormidden en schraap de zaadlijst met een lepel er uit.). Snijd de limoen door en pers het sap uit.
  3. Voeg de knoflook, sjalotten, citroengras, peper, palmsuiker en sap van de limoen in een foodprocessor en maal tot een grove pasta. Schep dit over de kip. Schenk de ketjap manis en olie erbij en breng op smaak met zout en peper. Roer het geheel goed door, dek vervolgens de kom af met folie en laat 2 uur marineren.
  4. Ondertussen leg je ook vast de houten prikkers in een bak met water zodat ze 2 uur kunnen marineren. Zo zuigen ze zich vol water, splinteren nauwelijks en verbranden ook niet zo snel tijdens het grillen.
  5. Rijg steeds een paar stukken kip aan de bovenste helft van de spiesjes. Zorg dat ze lekker tegen elkaar aan zitten en niet losse stukken met gaten dus. Overtollige marinade af laten druipen voor het rijgen en de kipsate spiesjes afgedekt in de koeling bewaren tot je daadwerkelijk gaat grillen.
  6. Verwarm de barbecue of grillpan op fornuis voor. Gril de spiesjes rondom gaar. Over het algemeen duurt dit 7 -10 minuten (afhankelijk van de warmtebron en temperatuur.) Serveer direct!

Selamat Makan! (= eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

Notes

Serveer de kipsate met bijvoorbeeld pindasaus, of bestrooi met seroendeng (gebakken kokos en pinda’s) voor een zoete smaak, of simpelweg gebakken krokante uitjes (uit pot of zak)


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van Indonesische kipsate ofwel sate ajam!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago