Ik ben dikke vrienden met hummus. Deze vegan puree van kikkererwten met tahin, citroen en komijn maak je lekker zelf en smaakt heerlijk bij rauwkost of brood. Dit is een geweldig basisrecept waar je mee kun varieren! Waar smeer jij hummus het liefst op?

Eiwitrijke kikkererwten dip

Tijdens mijn eerste zwangerschap ben ik verslingerd geraakt aan de hummus of hoemoes, ook wel kikkererwten dip genoemd. Dit heilige goedje smeer ik nu werkelijk overal op! Hummus is een eiwitrijke kikkererwten dip met sesampasta, knoflook en komijn. Maar je kunt ook variatie recepten maken met bijvoorbeeld geroosterde pompoen of rode biet. Check daarom hier maar liefst 10x Hummus recepten op een rijtje. Leuk detail: het favoriete lunchgerecht van mijn dochter is ook pitabroodjes met hummus en harissa. Zou ze het toch een beetje hebben meegekregen in de buik? 🙂

Vegan hummus spread

Kikkererwten zijn heel gezond, want ze zijn van nature eiwitrijk en bevatten veel vezels. Peulvruchten zijn dan ook ideaal voor vegetariers of veganistenen ze vullen ook enorm. In plaats van weer de zoveelste rijstwafel met kaas, beleg ik nu steeds vaker mijn toast met een romige laag vegan hummus spread en bijvoorbeeld plakjes tomaten of komkommer aan het eten. Echt heerlijk vind ik dat! Maar het lekkerste is om een stuk (Turks) brood of Lavash Platbrood in je hoemoes te dippen. Of maak er overheerlijke hummus bowls mee met gegrilde groenten of zelfs met pulled chicken uit de slowcooker. Serveer lekker met wat olijven en zure augurkjes voor een frisse bite! Neem hier overigens een kijkje voor het samenstellen van een complete Tel Aviv Style borrelplank!


Receptvideo: Zelf hummus maken


Print

recept: Hummus kikkererwten dip

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is een recept voor homemade hummus of hoemoes. Deze welbekende kikkererwten dip is een vegan spread gemaakt van kikkererwten, sesampasta citroen en knoflook. Serveer met brood of stukken groente om in te dippen. Ideaal voor de lunch om je boterham mee te beleggen. Top af met plakjes tomaat, komkommer, alfalfa etc. #hummus #dips

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 12 uur
  • Cook Time: 45 min.
  • Total Time: 13 uur
  • Yield: 1 bowl 1x
  • Category: Dips, dressings en sauzen
  • Cuisine: Mediterrane keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 250 gram gedroogde kikkererwten *
  • 2 flinke theelepels baking soda
  • 1 grote biologische citroen
  • 1 flinke teen knoflook
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram tahin (sesampasta)
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge.

Extra: foodprocessor/keukenmachine.

Instructions

  1. Stop de kikkererwten in een ruime pan en overgiet met water + 1 flinke theelepel baking soda. Laat de hele nacht (12 uur) weken.
  2. Giet de kikkererwten af, spoel na en stop terug in de pan. Voeg minstens 2x zoveel water toe en wederom een flinke theelepel baking soda en breng aan de kook. Laat 45-60 minuten zachtjes doorkoken (afhankelijk van de grootte van de kikkererwten).
  3. Zodra de kikkererwten tegen het kookpunt aankomen zal er nog flink wat ‘eiwitten schuim gaan vormen boven in de pan. Schep dit af, eventueel tezamen met losgekomen vliesjes die boven komen drijven.
  4. Na het koken schep je een half kopje water uit de pan en giet vervolgens de kikkererwten af en spoel weer goed na onder de kraan. Stop daarna in de foodprocessor.
  5. Snijd de citroen doormidden en pers beide helften uit. Pel de knoflook en pers deze uit. Pureer de kikkererwten kort met de knoflook, komijn, zout, 3 eetlepels citroensap en 2 eetlepels kookvocht in de foodprocessor. Voeg vervolgens de tahin toe en laat hierna de machine minstens 5 minuten draaien tot alles goed vermengd is.
  6. Proef daarna goed en voeg eventueel nog wat meer citroensap en/of zout toe. Om de hummus nog wat dunner te maken voeg je gewoonweg nog 1-2 eetlepels extra kookvocht toe.
  7. Schep de hummus in een schaaltje en gebruik de bolle kant van een eetlepel om glad te strijken en een kuil in het midden te vormen. Giet een beetje olijfolie van goede kwaliteit overheen voor extra smaak.

Eet smakelijk!!

Groetjes, Betty

Notes

Variatietip *: Vervang de gedroogde kikkererwten door 1 blik kikkererwten (ca 400 gram). Sla hierbij stap 1 over en verkort de kooktijd in stap 2 naar slechts 5 minuten. De bakingsoda laat je dan overigens helemaal achterwege.

Serveertip: Maak er een ware hummus bowl van door in het midden 1 flinke eetlepel harrisa of ajvar te lepelen. Top de hummus vervolgens af met wat geroosterde pompoenpitten en amandelschaafsel. Ook lekker met wat olijven of zure augurkjes erbij!

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf hummus of kikkererwten dip wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Dag Betty, ik maak altijd een grote voorraad en vries het in porties in. Ontdooien, even goed doorroeren en nog net zo lekker als vers gemaakt! Groet Nicolet

    • Hi Nicolet,

      dank je wel voor je tip! Ik had zelf nog nooit hummus in de vriezer gedaan (het gaat altijd op, maakt niet uit hoeveel ik er van maak :-) ) maar ben blij dat jij het vast uitgeprobeerd hebt en even met ons deelt. Top!

    • Hi Juliette,

      de baking soda zorgt er voor dat de gedroogde kikkerwerten beter zacht worden en de 'velletjes' loslaten.
      Bij reeds zachte kikkererwten uit blik is dit niet nodig.

      succes en eet smakelijk!

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago