Voorgerechten

Hollandse borrelplank met toastjes van Melba

(Sponsored)Je bent ze waarschijnlijk wel vaker op verjaardagen of feestjes tegen gekomen, maar een Hollandse borrelplank met toastjes van Melba is onmisbaar in onze Nederlandse eetcultuur.

Hollands borrelen met melba toast

Wij Hollanders houden nou eenmaal van borrelen. Of het nou voor de Vrij-mi-bo is, woensdag namiddag als de kids vroeg uit school zijn, of op maandag avond om te vieren dat het weekend nog 4 maar nachtjes slapen weg is.  We pakken graag elk excuus aan voor een hapje en een drankje. En daar horen nou ook eenmaal toastjes bij. Ik laat je zien hoe je heel eenvoudig een Hollandse borrelplank met toastjes van Melba maakt.

De toastjes van Melba ken ik al heel mijn leven. Het merk bestaat immers 100 jaar, en ik kan mij geen verjaardag of borrel zonder meer indenken. Borrellen met toastjes van Melba is niet alleen heel retro, maar ook juist weer hip in een tijdperk dat samen delen en samen genieten juist weer voorop staat.  Voor nog meer  inspiratie en lekkere recepten met Melba toastjes,  check dan het online magazine van Melba.

How to Hollandse Borrelplank

Deze complete Hollandse borrelplank is eenvoudig te maken met slecht 1 doosje Melba toast. Deze bevat namelijk meerdere zakjes met elk 6 stuks toast verpakt.  De recepten zijn dan ook bedoeld als borrel of snack voor 6 personen (= totaal 30 toastjes)


1. Toastjes met pate en cranberry:

Wat heb je nodig:

  • 1 zakje Melba toastjes (6 stuks),
  • 50 gram room pate,
  • 24 gedroogde cranberry’s.

Hoe maak je het?

Besmeer de Melba toastjes met de pate en garneer met de gedroogde cranberry’s. Het is juist de combinatie van hartig, zoet en zuur dat dit toastje zo lekker maakt.


2. Toastjes met eiersalade:

Wat heb je nodig:

  • 2 eieren,
  • 1 volle eetlepel mayonaise,
  • snufje peper & zout,
  • snufje paprika poeder,
  • verse bieslook,
  • 1 zakje Melba toastjes (6 stuks).

Hoe maak je het?

Breng de eieren aan de kook in een steelpannetje, gedurende 10 minuten (hardgekookt). Giet af en laat ze goed schikken onder koud water. Pel de eieren en snijd in kleine blokjes (desnoods met behulp van een eiersnijder). Roer de blokjes ei los met de mayonaise en breng op smaak met peper, zout, paprikapoeder en wat gesnipperde bieslook. Serveer de eiersalade op de Melba toastjes en garneer met wat extra bieslook.


3. Toastjes met zalm en creme fraiche:

Wat heb je nodig:

  • 1 zakje Melba toastjes (6 stuks),
  • 100 gram gerookte zalm,
  • 2 eetlepels creme fraiche,
  • verse bieslook.

Hoe maak je het?

Snijd de gerookte zalm in 6 repen. Drapeer op elk Melba toastje een reep gerookte zalm. Garneer vervolgens met een theelepel creme fraiche en een plukje verse bieslook. Dit is een klassieker voor de Hollandse Borrelplank met toastjes!


4. Toastjes met Camembert en appel:

Wat heb je nodig:

  • 125 gram Camembert kaas,
  • 1 zakjes Melba toastjes (6 stuks),
  • 1 kleine zoetsappige appel, bijvoorbeel Golden Delicious of Royal Gala
  • (optioneel: een beetje citroensap, tegen verkleuren.)
  • 1 eetlepel honing.

Hoe maak je het?

Snijd de Camembert in 6 plakjes en beleg hier de Melba toastjes mee. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd in 12 dunne plakjes. Besprenkel eventueel met wat citroensap om verkleuring te voorkomen. Verdeel de plakjes appel over de kaas en garneer/besprenkel met wat honing.


5. Toastjes met roomkaas en ham:

Wat heb je nodig:

  • 1 pak Melba toastjes (6 stuks)
  • 1/2 pakje roomkaas of kruidenkaas (bijvoorbeeld Boursin) ,
  • 3 flinke plakken (Hollandse) ham,
  • 3 mini augurkjes.

Hoe maak je het?

Besmeer de Melba toastjes met de roomkaas of kruidenkaas. Snijd de plakken ham door de helft. Rol elk stuk ham op tot een soort roosje en beleg hiermee de toastjes. Snijd de augurken doormidden en plaats bovenop de ham. Ham en augurken zijn echte Hollandse smaakmakers.


Tot zover mijn interpretatie van een Hollandse borrelplank. Mocht jij nog een goede tip weten als aanvulling voor de Hollandse borrel, deel het dan met ons in de comments hieronder.

Eet smakelijk alvast! Groetjes, Betty


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Hollandse borrelplank met toastjes wilt gaan maken!

Dit is een gesponsord artikel. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

Vandaag blaast onze Koningin Maxima maar liefst 53 kaarsjes uit!! Deze feestelijke dag moeten we…

1 dag ago

Lamsvlees curry met kokos en kaneel (Gulai Domba)

Als je denkt aan een Indonesische curry dan is de Rendang waarschijnlijk het meest bekend.…

2 dagen ago

Snijbonen in kokosmelk (Buncis Lodeh)

Bij Indonesische gerechten denk je al gauw aan rijst met een kip gerecht of een…

3 dagen ago

Pizza Bianca met artisjokken en ham

Wil je eens wat anders dan pizza met tomatensaus? Beleg dan eens je pizza met…

4 dagen ago

Spelt salade met gegrilde radijs

In de lente schijnt een heerlijk zonnetje door de ramen en dat is voor mij…

5 dagen ago

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 weken ago