In de lente schijnt een heerlijk zonnetje door de ramen en dat is voor mij het seizoen om weer (vullende) maaltijdsalades te maken. En bijvoorbeeld deze spelt salade met gegrilde radijs, bosui, kikkererwten, spelt en een dressing van Griekse yoghurt. Radijsjes zijn heerlijk om rauw te eten, maar wist je dat je radijsjes ook lekker kunt grillen voor een heerlijke smaakbeleving?

Lekkere bite in spelt salade

Het is weer eens een Meatless Monday, wat betekent dat we een dagje zonder vlees doen! Vandaag dus een heerlijke salade met spelt. Spelt is net als tarwe een graansoort en zit boordevol vitamine B3 en bevat ook nog eens meer eiwitten dan bijv. Tarwe. Spelt heeft een heerlijke bite en combineert dan ook heel goed met gegrilde groenten. Ik maakte dus spelt salade met gegrilde radijs en wat me opviel is dat na het grillen van de radijs, deze groenten meteen een stuk minder pittig en scherp smaakten dan de rauwe variant. En dan zitten ze ook nog eens vol vitamine C, foliumzuur en bevatten voedingsstoffen met een antibacteriële werking. Radijsjes zijn kleine bolletjes superfood dus en ze passen perfect in deze spelt salade!

Nog meer heerlijke vegetarische maaltijdsalade om van te genieten

Ik hou wel van een salade als avondmaaltijd, maar dan moet hij wel lekker voedzaam zijn. Liefst ook een combinatie van (lauw)warme en koude ingrediënten, zeker tijdens warme dagen zoals deze. Zoek je meer inspiratie voor vegetarische maaltijdsalades? Naast deze spelt salade met gegrilde radijs maakt ik ook deze gort salade met brie en romanesco, deze pompoen salade met bietjes en uienchutney en deze geroosterde spruitjessalade met zoete aardappel. Stuk voor stuk aanraders om dit voorjaar van te genieten!


Print

Recept: Spelt salade met gegrilde radijs

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Wist je dat je radijsjes kunt grillen? Deze vegetarische maaltijd spelt salade met radijs is heerlijk voor de een dagje zonder vlees en zit boordevol vitamientjes en smaak!

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 25 minuten
  • Total Time: 1 hour 25 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht

Ingredients

Scale
  • 1 bos radijsjes
  • 5 bosuitjes
  • 130 gram kikkererwten
  • 1 tl. gemalen komijn
  • 1 tl. paprikapoeder
  • 150 gram hele spelt granen
  • 2 el. pijnboompitten
  • 3 flinke el. Griekse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ groentebouillonblokje
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius (220 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Verwijder de grootste bladeren van de radijsjes en was ze. Halveer de radijsjes en verspreid over het bakpapier. Je kunt een stukje van het loof laten zitten tijdens het grillen. De bladeren kun je overigens ook verwerken in een salade. Was de bosuitjes en snij het stronkjes ervan af. Snij de uitjes in de lengte doormidden maar houd nog even apart. Spoel de kikkererwten goed af en laat uitlekken.
  3. Meng in een kom 4 el. olijfolie met de komijn, paprikapoeder en flink wat peper en zout. Met een bakkwast bestrijk je de kikkererwten, radijsjes en bosui met het oliemengsel. Plaats radijsjes en kikkererwten op de bakplaat in het midden van de oven. Gril gedurende 15 minuten in de oven.
  4. Vervolgens leg je ook de bosui op de bakplaat en deze gril je deze 5 minuten extra mee.
  5. Tijdens de oventijd kun je de spelt bereiden volgens de gebruiksaanwijzing. Voeg voor de smaak het groentebouillonblokje toe aan het kookwater. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op laag vuur totdat ze lichtbruin worden. Schud de pan regelmatig zodat de pitjes niet aanbranden.
  6. Schep de Griekse yoghurt in een kom en pers hierboven de teentjes knoflook uit. Roer goed door en breng op smaak met peper en zout.
  7. Serveer de gegrilde radijs, bosui en kikkererwten met de spelt. Schep de yoghurtdressing eroverheen en als laatste de pijnboompitten.

Eet smakelijk!

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

  • Goedemorgen, ik begrijp niet goed in welke vorm het spelt gebruikt word. Of zie ik wat over het hoofd.

    Groetjes Dinie

    • Hi Dinie,

      bedankt voor je bericht en ik begrijp nu de verwarring. Dus zojuist even aangepast naar 150 gram hele spelt granen. Dan kun je wat gerichter op zoek in de winkel.
      Eet smakelijk!

Recent Posts

Lamsvlees curry met kokos en kaneel (Gulai Domba)

Als je denkt aan een Indonesische curry dan is de Rendang waarschijnlijk het meest bekend.…

5 uur ago

Snijbonen in kokosmelk (Buncis Lodeh)

Bij Indonesische gerechten denk je al gauw aan rijst met een kip gerecht of een…

1 dag ago

Pizza Bianca met artisjokken en ham

Wil je eens wat anders dan pizza met tomatensaus? Beleg dan eens je pizza met…

2 dagen ago

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

3 weken ago