Deze hemelse tongetjes zijn zachte ‘natte’ koekjes uit mijn moederland. In het voormalige Joegoslavie worden deze ‘Hurmašice’ veelal geserveerd aan visite en dan bij de koffie of thee.
In Mediterane landen zijn toetjes of zoete koeken favoriet onder de lokale bevolking. Want het is immers zo lekker om een mierzoete versnapering te serveren voor bij de koffie of thee, of gewoonweg na het eten als afsluiter. Honing, suiker en citroen komt veelal voorbij, niet alleen in het baksel, maar ook als suikersiroop voor over het zoete baksel. Denk bijvoorbeeld aan Turkse Baklava, mijn Italiaanse ricotta taart of de Griekse Halva cake! Maar in het voormalige Joegoslavie kon men er ook wat van: daar stonden deze vochtige maar hemelse tongetjes met suiker en citroen regelmatig op tafel. Hurmašice (spreekt uit: hoer-mazz-ietse).
Tip van Betty: serveer deze hemelse tongetjes met een van deze 5x herfst thee! Zo warm je vanzelf weer op!
Het recept is uiteraard weer een familie recept, en in de diverse streken werd dit koekje telkens weer iets anders gemaakt. Het meest kenmerkende trekje is toch wel de vorm en het uiterlijk van een tong. Maar deze koekjes vallen bijna helemaal uit elkaar omdat ze doordrenkt zijn met een heerlijke suikersiroop (= trempeersiroop) en citroen. Ze smelten ook nog eens op je tong. Maar goed, een overheerlijk recept dat voor mij vele herinneringen oproept aan Balkan feestjes en verjaardagen waar deze hemelse tongetjes regelmatig voorbij kwamen. Ik hoop dat jullie er net zo van zullen genieten als ik! Let op! Als je geen zoetekauw bent, dan is dit recept niet voor jou! 🙂
Voor het deeg:
Voor de siroop:
Extra:
Prijatno! (= eet smakelijk)
Bewaar de Urmašice op een afgedekt bord (of bakjes) in de koelkast. Dan blijven ze gerust een paar dagen goed. Ze zullen naar verloop iets droger worden. Persoonlijk vind ik ze een dag na het maken het beste smaken omdat alles dan goed is ingetrokken.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze hemelse tongetjes genaamd Hurmašice wilt maken!
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…