Deze hemelse tongetjes zijn zachte ‘natte’ koekjes uit mijn moederland. In het voormalige Joegoslavie worden deze ‘Hurmašice’ veelal geserveerd aan visite en dan bij de koffie of thee.

Hemelse tongetjes met suiker en citroen

In Mediterane landen zijn toetjes of zoete koeken favoriet onder de lokale bevolking. Want het is immers zo lekker om een mierzoete versnapering te serveren voor bij de koffie of thee, of gewoonweg na het eten als afsluiter. Honing, suiker en citroen komt veelal voorbij, niet alleen in het baksel, maar ook als suikersiroop voor over het zoete baksel. Denk bijvoorbeeld aan Turkse Baklava, mijn Italiaanse ricotta taart of de Griekse Halva cake! Maar in het voormalige Joegoslavie kon men er ook wat van: daar stonden deze vochtige maar hemelse tongetjes met suiker en citroen regelmatig op tafel. Hurmašice (spreekt uit: hoer-mazz-ietse).

Tip van Betty: serveer deze hemelse tongetjes met een van deze 5x herfst thee! Zo warm je vanzelf weer op!

vorm balletjes van het deeg
rol hier ‘sigaren’ van
druk op een rasp voor het relief
het lijken net tongetjes
overgieten met de siroop
de siroop is volledig ingetrokken

Koekjes doordrenkt met suikersiroop

Het recept is uiteraard weer een familie recept, en in de diverse streken werd dit koekje telkens weer iets anders gemaakt. Het meest kenmerkende trekje is toch wel de vorm en het uiterlijk van een tong. Maar deze koekjes vallen bijna helemaal uit elkaar omdat ze doordrenkt zijn met een heerlijke suikersiroop (= trempeersiroop) en citroen. Ze smelten ook nog eens op je tong. Maar goed, een overheerlijk recept dat voor mij vele herinneringen oproept aan Balkan feestjes en verjaardagen waar deze hemelse tongetjes regelmatig voorbij kwamen. Ik hoop dat jullie er net zo van zullen genieten als ik! Let op! Als je geen zoetekauw bent, dan is dit recept niet voor jou! 🙂


Print

Recept: Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 45 min + koelen
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 1 uur en 20 minuten (+koelen)
  • Yield: 24 stuks 1x
  • Category: koekjes
  • Method: bakken
  • Cuisine: Balkan keuken

Ingredients

Scale

Voor het deeg:

  • 200 gr roomboter
  • 150 gr suiker
  • 2 tl vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 350 gr bloem
  • 1 zakje bakpoeder (16 gr)

Voor de siroop:

  • 400 gr suiker
  • 850 ml water
  • 1 biologische citroen

Extra:

  • keukenmixer of hand garde
  • steelpannetje
  • fijne rasp (staande of microplane)

Instructions

  1. Klop de roomboter, suiker en vanille suiker romig en zacht met behulp van een keukenmixer of garde.  Na 3 minuten mixen voeg je een voor een de eieren toe.
  2. Meng de bloem met het bakpoeder toe en voeg toe aan het botermengsel. Meng het geheel goed door, dit kan met de mixer of anders met de handen. Vorm het deeg tot een bal, druk deze plat en verpak in zilverfolie. Bewaar vervolgens 30 minuten in de koelkast om af te koelen.
  3. Ondertussen ga je vast de siroop maken: stop de suiker en het water in een steelpannetje en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur en laat 15 minuten zachtjes doorkoken. Boen de citroen schoon en voeg de rasp van een halve citroen toe aan de suikersiroop. Pers tevens de vrucht uit en voeg het sap ook toe. Laat samen meekoken in de siroop. Zet daarna het vuur uit en laat de siroop een beetje afkoelen.
  4. Verwarm de oven voorverwarmen op 200 graden (180 hetelucht). We gebruiken een schone (!) bakplaat zonder bakpapier.
  5. Bestuif een werkbank met een beetje bloem. Verdeel het deeg in 24 stuks en rol hier bolletjes van en vervolgens ‘sigaren’ ter groote van je duim.
  6. Let op , het deeg is vrij zacht, maar plet de sigaren op de rasp en leg op de bakplaat met het relief naar boven. Op mijn bakplaat passen 3 rijen met elk 8 tongetjes.
  7. Bak de hemelse tongetjes gedurende 20-25 minuten in de oven, of tot de bovenkant mooi lichtbruin is. Haal vervolgens de bakplaat uit de  de oven , plaats op een onderzetter en overgiet de warme koekjes direct met de siroop. Laat de siroop compleet intrekken.
  8. Gebruik een spatel om de koekjes van de bakplaat te tillen en serveer ze op een bordje aan je gasten.

Prijatno! (= eet smakelijk)

Notes

Bewaar de Urmašice op een afgedekt bord (of bakjes) in de koelkast. Dan blijven ze gerust een paar dagen goed. Ze zullen naar verloop iets droger worden. Persoonlijk vind ik ze een dag na het maken het beste smaken omdat alles dan goed is ingetrokken.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze hemelse tongetjes genaamd Hurmašice wilt maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

1 dag ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago