Als je denkt dat havermoutontbijtjes saai zijn, think again! Op deze site vind je heel veel inspiratie voor glutenvrije havermout recepten en tijdens deze koude herfstdagen is havermoutpap maken de orde van de dag. En dat is elke keer weer een feestje! Check deze 10x havermoutpap recepten voor inspiratie.

Wat is havermoutpap?

Havermout. Of je houd er van, of je gruwelt er van. In mijn zoektocht naar een ‘broodvrij’ ontbijt (want ik lunch al regelmatig genoeg met brood), stuitte ik op havermoutpap. Een echt ouderwets Hollands ontbijt dat relatief goedkoop is en goed vult. Daarnaast houdt havermout gedurende de dag je suikerspiegel in toom en voorkomt het bekende ‘craving’ moment rond 4 uur smiddags 🙂 . En als je dan denkt dat pap ouderwets en saai is, dan heb je het mooi mis! Niet voor niets postte ik afgelopen jaren diverse havermout recepten op deze site en verzamelde hieronder mijn 10x favoriete havermoutpap recepten om heerlijk bij wakker te worden.

Glutenvrij havermout ontbijt

Havermout is van nature glutenvrij is erg fijn ontbijten voor gevoelige buikjes! En nu met de koude dagen staan ontbijten met havermoutpap weer regelmatig op het menu. De kids zijn er ook dol op en deze mama maakt zo van elke dag een ander havermout-feestje. Laatst deelde ik al een how to video voor het maken van ‘Overnight Oats. Dat is een gekoelde versie van havermoutpap maken en ideaal voor warme zomerse dagen. Maar op TikTok gaat de trends voor ‘Baked Oats’ viraal, waarbij je een havermoutpap in de oven bakt, die meer wegheeft van een ontbijttaartje of soort muffin. Echt zo lekker!

Recept video: Havermoutpap maken

Of je nu gaat voor een zoet havermoutpap ontbijt, of juist hartig. Met noten, veel fruit of zelfs extra kleur, vitaminen en mineralen. Havermoutpap is lekker en zeer veelzijdig! Ik kreeg de afgelopen jaren ook regelmatig de vraag of ik tips had voor warme havermout pap maken. Zo is een van de meest voorkomende problemen bij het bereiden van pap dat de havermout aan de bodem vastkoekt in de pan. Maar hier geef ik antwoord en oplossingen voor in onderstaande video!


10x Havermoutpap recepten:

(klik op de afbeelding om rechtstreeks naar het recept te gaan)


1._Appeltaart havermoutpap

Appel met kaneel en rozijnen is altijd een heerlijke combinatie. Maar kook ze mee met havermout en melk en je maak er meteen een heerlijke appeltaart-havermoutpap van!


2. Carrotcake havermoutpap

Uiteraard kun je er dan ook een andere favoriete ‘taart’ pap van maken, door geraspte wortel toe te voegen. Deze lekker zoete carrot cake pap is zeker een aanrader voor het ontbijt!


3. Hartig Havermout ontbijt

Wist je dat havermout ook prima is als hartig gerecht? Het is een voedzaam alternatief voor bijvoorbeeld risotto, dus ik maakte er dit hartige havermout ontbijt met portobello en Parmezaanse kaas mee! Kan ook prima als lunch of diner!


4. Havermout Cappuccino

Voor de coffeelovers onder jullie: Deze romige cappuccino met havermout ontbijt wordt je nieuwe favoriet! Combineer deze twee tot een geweldig ontbijt recept en je begint je dag met een glimlach!


5. Havermoutpap met blauwe spirulina

Heb je moeite om sochtends goed wakker te worden? Dit felle blauwe ontbijtje voegt een beetje kleur toe aan je dag en blijkt ook nog eens lekker gezond te zijn! Zet eens havermoutpap met blauwe spirulina.


6. Havermoutpap met pindakaas

Een van mijn favoriete toppings voor over een havermoutpap is vaak een theelepeltje notenboter of zelfs wat fijngehakte chocolade. Zo onstond ook het recept voor deze havermoutpap met pindakaas en chocolade. Hij is machtig, maar zooo lekker!


7. Havermoutpap met rood fruit

Hou je van lekker veel fruit bij je ontbijt? Maak dan eens deze havermoutpap met rood fruit! Deze rode saus bereid je in een apart pannetje en giet je vervolgens over je pap. Zo lekker dat je je bord er bij af zult likken!


8. Salted Caramel havermoutpap

Zoals alles met Salted Caramel, hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen dat dit recept voor havermoutpap met salted caramel een geweldige is. Het is zelfs een gezondere variant, zodat je er guiltfree van kan genieten op de vroege morgen! Heerlijk met een gebakken en gekarameliseerde banaan!


9. Havermoutpap met gebakken peer

In het herfstseizoen geniet ik heel graag van peren en appels! Gebakken peer is zeker een van mijn favorieten en deze herfstige havermoutpap met gebakken peer is dan zeker een aanrader!


10. Halloween Havermoutpap met blauwe bessen

Bij ons zul je steevast een doosje blauwe bessen in de vriezer terugvinden. Niet alleen heerlijk voor in je smoothies, maar ook perfect om deze paarse havermoutpap met blauwe bessen te maken. En dan niet alleen voor tijdens Halloween hoor! Een topper die niet mag ontbreken in dit lijstje met havermoutpap recepten!


BONUS: Sinterklaas Havermoutpap met kruidnoten

Ja dat lees je goed! Havermoutpap met kruidnoten! Oh my wat wil je nog meer om je feestdagen tot een succes te brengen! Geniet er heerlijk van!


Tot zo ver mijn ontbijtfavorieten met 10x havermoutpap op het menu. Zoals je ziet kun je letterlijk alle kanten op met havermout! Check hier gerust nog meer lekkere recepten met havermout en ik hoor graag welke jouw favoriet is!

Eet smakelijk, Groetjes Betty


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je een van deze havermoutpap recepten wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

4 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

5 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

6 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago