Bijgerechten

Hasselback aardappels uit de oven

Aardappels uit de oven is altijd een lekker bijgerecht. Maar deze Hasselback aardappels zijn een ware blikvanger door de bijzondere waaiervorm. Ze worden ingesmeerd met bijvoorbeeld kruiden boter en in de oven krokant gebakken. Dit is een heel leuk recept voor de feestdagen!

Wat zijn hasselback aardappels?

Elk jaar is met kerst niet alleen de vraag: wat wordt het pronkstuk van de avond? Maar ook welke bijgerechten kunnen we in een feestelijk jasje steken zodat ze perfect tijdens kerst op tafel passen? En wat blijkt: aardappels mogen veelal nooit ontbreken op tafel dan. Serveer daarom tijdens de feestdagen je aardappels eens in een bijzondere waaier vorm. Het is even een karweitje, want je bent even bezig met het insnijden en beboteren van alle plakjes, maar dit is wel een echt superlekker aardappel recept met grandioos resultaat! Deze vorm van gebakken aardappels vind zijn oorsprong in restaurant Hasselback in Stockholm (Zweden), vandaar ook de naam Hasselback aardappels.

Nog meer aardappel bijgerechten voor kerst

En omdat ik zelf ook dol ben op bijgerechten van aardappels kun je naast deze hasselback aardappels nog meer lekkers op tafel zetten hoor! Wat dacht je van aardappel gratin torentjes omwikkeld met spek? Deze BLT gratins zijn echt een feestje voor tijdens kerst. Maar ook lekker gebakken krieltjes met verse kruiden doen het altijd heel goed op tafel! Of wat dacht je van een klassiek Hollandse Huzarensalade? Die past ook werkelijk overal bij! Zet je een mooi stuk vlees op tafel dan is deze preistamppot met drie kazen en mosterdjus ook een aanrader. Voor de liefhebber vind je hier zelfs 5x aardappel puree variatie recepten op een rijtje!


Print

Recept: Hasselback aardappels uit de oven

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Aardappels uit de oven is altijd een lekker bijgerecht. Maar deze Hasselback aardappels zijn een ware blikvanger door de bijzondere waaiervorm. Ze worden ingesmeerd met bijvoorbeeld kruiden boter en in de oven krokant gebakken. Dit is een heel leuk recept voor de feestdagen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: 1 uur en 20 minuten
  • Yield: 6 personen 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Scandinavische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 kilo (roodschillige) aardappels
  • 100 gr roomboter
  • 2 eetlepels verse Italiaanse kruiden (zoals rozemarijn, tijm, basilicum)
  • peper & zout

Extra

  • Ruime ovenschaal
  • steelpannetje

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Vet een ovenschaal licht in met olie.
  2. Smelt de boter op laag vuur in een pannetje. Hak de kruiden fijn en voeg toe aan de boter. Verwarm 1 minuut mee en zet daarna het vuur uit.
  3. Boen de aardappels schoon onder de kraan en droog af. Leg grote aardappels op een opscheplepel en snijd deze met een mes in dunne plakjes van ca 5 mm. De lepel zorgt ervoor dat je ze niet helemaal doorsnijd. Kleine aardappels leg je op een eetlepel.
  4. Neem vervolgens steeds een aardappel in de hand en druk met twee vingers voorzichtig steeds de plakjes van elkaar. Kwast hiertussen vervolgens wat van het boter mengsel. Leg de aardappels in de ovenschaal en kwast tevens de bovenkant en zijkant goed in. Probeer wat van de kruiden bovenop te laten liggen.
  5. Breng de aardappels op smaak met peper en een beetje zout en schuif in de oven. Back de hasselback aardappels gaar gedurende 55-60 minuten.
  6. Zodra ze uit de oven komen kwast je de bovenkant nog een keer in met de sappen uit de schaal. Serveer direct. Lekker met nog een beetje salt flakes bovenop!

Notes

Je kunt voor dit recept ook 100 gram kant en klare kruidenboter gebruiken. Smelt deze dan in het pannetje en volg voor de rest het recept zoals beschreven.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze hasselback aardappels uit de oven wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

7 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago