Op zoek naar een hartig recept voor de Sinterklaas viering? Deze hartige banketletter met gehakt is een echte aanrader. Het is een hartige banketstaaf, ook wel saucijzenletter maar lekker op smaak gebracht met speculaaskruiden en meer! Deze wil jij ook op tafel gaan zetten!

Indische gehaktstaaf in bladerdeeg

Dit is een recept dat al werkelijk een jaartje op de plank ligt. Op 6 december (vorig jaar) hadden wij een sinterklaas diner met opa en oma en ik besloot om een hartige banketletter met gehakt als hoofdgerecht te maken. Dit was een welkome afwisseling op een dag die anders veelal in het teken van zoete Sinterklaas recepten staat. Het is met recht een feestdagen recept want het lijkt een beetje op saucijzenbroodjes maken, maar deze gehaktstaaf heeft wat lekkere Indische smaakmakers die het eigenlijk compleet anders maken! Omdat het voor Sinterklaas is mogen we de speculaaskruiden natuurlijk ook niet vergeten en dat maakt dit des te meer een soort Indische gehaktstaaf in bladerdeeg. Echt een verrukkelijk recept. Check hier sowieso 20x Sinterklaas recepten om van te smullen!

Hartige banketletter met gehakt maken

Het resultaat is dus een hele grote worst in bladerdeeg. Met een beetje zoet en pit! Als je hier van houdt dan zijn deze Indonesische gehaktballetjes ook zeer zeker een aanrader! Wij aten deze hartige banketletter met gehakt als hoofdgerecht tijdens ons sinterklaas diner. Het is echt een geweldig hartig Sinterklaas recept en blikvanger op tafel tijdens pakjes avond! Begin met een lekkere groentesoep vooraf. Serveer daarna deze gehaktstaaf als hoofdgerecht met bijvoorbeeld wat in de oven gebakken groenten. Tip: Ozosnel wordt nogal jaloers van deze geglaceerde wortels met honing! En sluit de avond af met deze pepernoten tiramisu of #kidsproof tiramisu zonder ei en alcohol (maar dan kruidnoten in plaats van lange vingers). Succes verzekerd kan ik je zeggen want de hele familie heeft hier van genoten! En daarna natuurlijk lekker kadootjes open maken!


Print

Recept: Hartige Banketletter met gehakt

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Op zoek naar een hartig recept voor de Sinterklaas viering? Deze hartige banketletter met gehakt is een echte aanrader. Het is een hartige banketstaaf, ook wel saucijzenletter maar lekker op smaak gebracht met speculaaskruiden en meer! Deze wil jij ook op tafel gaan zetten!

Ingredients

Scale
  • 8 plakjes diepvries bladerdeeg
  • 4 sneetjes (oud) witbrood
  • 150 ml melk
  • 500 gr (half-om-half) gehakt
  • 2 eieren
  • 1 el ketjap manis
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1 tl sambal
  • 0.5 tl zout
  • flinke snuf vers gemalen peper
  • 1 witte ui
  • 2 el sesamzaadjes
  • vel bakpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Snijd de korstjes van het brood af, deze heb je niet nodig. Leg het brood in een kommetje en giet hier de melk over. Laat een paar minuten weken.
  2. Leg een vel bakpapier op het aanrecht. Leg hier de plakjes bladerdeeg met de ‘bloem’ kant onderop. Trek overal de velletjes er vanaf. Bevochtig de randen van de vierkantjes met wat water. Leg 4 lapjes deeg, steed 1 cm overlappend, over elkaar in een lange strook. Leg hier nog zo’n strook, 1 cm overlappend, aan vast. Je hebt nu een rechthoek van 2x 4 bladerdeeg vierkantjes.
  3. Stop het gehakt in een mengkom met 1 ei, ketjap, de speculaaskruiden, sambal, zout en peper.
  4. Pel de ui en rasp deze fijn. Je hebt ongeveer 3 eetlepels nodige (ca 40 gram). Voeg toe aan het gehakt.
  5. Knijp het brood een beetje uit om overtollige melk te verwijderen en stop bij het gehakt. Kneed het geheel heel goed door elkaar en vorm een lange rol van het gehak langs de lange zijde van deeglap. Let op dat je zo’n 2 cm aan beide uiteinden vrij laat ivm dichtvouwen.
  6. Rol de het gehakt op in het deeg en druk de uiteinden dicht. Til het vel bakpapier op en plaats op een oven bakplaat. Vorm nu de gehaktstaaf met je handen tot een S vorm.
  7. Kluts het overgebleven ei en bestrijk hiermee de banketletter. Strooi er tot slot de sesamzaadjes overheen en schuif de bakplaat in de oven. Bak de hartige banketletter gedurende 50 minuten af. Laat hierna 5 minuten afkoelen en serveer direct.

Eet smakelijk!

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je het recept voor deze hartige banketletter met gehakt wilt gaan maken. Fijne Sinterklaas viering in ieder geval!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

1 dag ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

2 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

4 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

5 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago