Deze tijd van het jaar staat volop in het teken van Halloween en pompoenen. Dus ging ik aan de slag met een romige en winterse Halloween Pompoensoep met knolselderij. Een soep die je lekker warm houdt en met een handige kookvideo erbij!

Pompoenen en Halloween

Pompoenen en Halloween zijn onlosmakend met elkaar verbonden! Van origine is deze feestdag ontstaan op ‘Samhein‘ de laatste ‘oogst’ dag van het jaar, voordat de winter aanvangt. En tevens de tijd van het jaar dat de pompoen in overvloed geoogst wordt en alom aanwezig is. Maar honderden jaar geleden begonnen de Kelten de pompoenen ook uit te snijden als enge gezichten en te vullen met kaarsjes. Deze zouden dan boze geesten moeten weren tijdens de ‘All Hallows Eve‘ op 31 oktober. De nacht waarop we gezamenlijk de doden herdenken en zij het dichtst bij ons staan. Ik kan me dan ook geen halloween (of verjaardag) heugen zonder pompoensoep op tafel. Het hoort er nou eenmaal bij op Halloween! Deze variant is een beejte ‘dik’ maar super romig omdat ik knolselderij heb toegevoegd.

Op zoek naar leuke Halloween inspiratie voor jouw feesttafel? Bekijk deze voorbeelden voor Halloween DIY Decoratie.

Nog meer pompoensoep recepten

Uiteraard vind je op deze website nog meer heerlijke pompoensoep recepten terug. Niet alleen deze romige halloween pompoensoep met knolselderij. Maar ook een pittige pompoensoep die bij velen favoriet is. En deze Thaise pompoencurry met linzen is ook een echte aanrader! Daarnaast gooi ik de uitgelepelde pompoenpitten niet meer weg: je maakt er namelijk een overheerlijke geroosterder pompoenpitten snack van! Voor de liefhebber vind je hier nog veel meer lekkere Halloween recepten inspiratie terug!

Recept video: Halloween Pompoensoep

SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen


Print

Recept: Halloween Pompoensoep

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4 from 1 review

Deze tijd van het jaar staat volop in het teken van Halloween en pompoenen. Dus ging ik aan de slag met een romige en winterse Halloween Pompoensoep met knolselderij en wortel. Een maaltijdsoep die je lekker warm houdt na een avondje “Trick & Treat’en in de straat.

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: 0 hours
  • Yield: 8 personen 1x
  • Category: Soep
  • Cuisine: Halloween
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 oranje bol pompoen van 1 kilo
  • 1 sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 1 prei
  • 1 winterwortel
  • 1 kleine bol knolselderij
  • olijfolie
  • 2 laurier blaadjes
  • handje verse peterselie
  • 1 ¼ liter (kippen) bouillon
  • Zout en peper
  • crème fraîche
  • Pompoenpitten
  • optioneel: Halloween decoratie (dat tegen hitte kan)

Instructions

  1. Leg een snijplank op een dubbelgevouwen theedoek en snijd hierop de pompoen met een groot koksmes doormidden. De keukendoek zorgt er voor dat de pompoen niet wegglijd. Lepel de zaadjes uit de pompoen (TIP: maak hier geroosterde pompoenpitten van), óf: snijd de pompoen in ‘slices’ en snijd de zaadjes er uit met een mes. Hak daarna het vruchtvlees in blokken van 2 cm.
  2. Pel en snipper de sjalot en knoflook. Verwijder de aanzet van de prei en snijd de rest van de prei in ringen. Spoel goed uit in een vergiet om zand te verwijderen. Was en schil de winterwortel en snijd in blokjes van 1 cm. Snijd de buitenkant van de knolselderij. Maak vervolgens plakjes en blokjes van de knolselderij.
  3. Verhit een scheut olijfolie in een (brede) soeppan of hapjespan en bak hierin de sjalot en knoflook gedurende 2 minuten. Voeg de prei en winterwortel toe en bak 2-3 minuten mee. Tot slot voeg je de knolselderij en pompoen toe.
  4. Giet de bouillon erbij, samen met de laurier en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur naar middelmatige temperatuur en laat 45 minuten doorkoken.
  5. Haal de pan van het vuur, verwijder de laurier, en pureer de pompoensoep met een staafmixer (of in de blender). Breng op smaak met zout en peper. Giet de pompoensoep in een diep bord of kom en garneer met een dot crème fraiche, wat fijngehakte peterselie en pompoenpitjes.

Eet smakelijk!

Notes

BELANGRIJK:

Als je de soep laat afkoelen kun je vlak voor het serveren ook een Halloween decoratie (deels) op het bord of pan doen. Zorg er wel voor dat de decoratie hitte bestendig en schoon is. Je wilt namelijk geen giftige stoffen uit het product in de soep terecht laten komen

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze halloween pompoensoep wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago