Cake recepten

Glutenvrije Blondies met frambozen en banaan

Maak jij deze gezonde(re) glutenvrije blondies met frambozen, banaan en hazelnoot ook op het eerstvolgende feestje dat je organiseert? Of gewoon lekker in het weekend omdat het kan? Ze staan in no-time in de oven. Hou er wel rekening mee dat ze even moet afkoelen, maar dan staat je een ware traktatie te wachten!

Blondies met een twist

Blondies behoren tot dezelfde familie als brownies. En ondanks dat verse brownies echt één van mijn guilty pleasures zijn, vind ik ze vaak wat te machtig door alle chocolade. Blondies worden echter gemaakt zonder chocolade, maar daardoor wordt er extra boter en suiker toegevoegd om diezelfde smeuïge consistentie te krijgen. Niet zo goed voor de heupen, dus maakte ik een lichtere en gezondere variant, namelijk deze blondies met frambozen en banaan! De banaan voegt de zoete smaak toe aan dit recept en zorgt ervoor dat ik minder kristalsuiker hoef toe te voegen. Daarnaast maakt het dit een lekker decadent en smeuïg cakeje waar iedereen fan van is.

Ben je fan van deze Blondies met frambozen en banaan? Voor de liefhebber hebben we hier even 10x brownie & blondie recepten op een rijtje gezet!

Nog meer bakrecepten met fruit!

Deze blondies met frambozen en banaan bevatten minder vet en suiker als gewone blondies, maar ze zijn juist wat frisser door de framboos en banaan. Bovendien bevatten ze geen chocolade of cacao. Daarnaast zijn ze een stuk gezonder en vezelrijker dan gewone blondies want ik gebruikte Teff ontbijtgranen in plaats van bloem. Maar wij hebben natuurlijk nog meer lekkere bakrecepten met fruit op de site staan voor jullie! Betty maakte ook eerder deze blondies met roze ruby chocolade en dat is ook een aanrader! Of ga eens voor lekkere smeuïge muffins voor bij de koffie of thee, zoals muffins met bessen en munt of deze appel muffins. Bakken kan zo genieten zijn!


Print

Recept: Glutenvrije blondies met frambozen en banaan

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit recept voor glutenvrije blondies met frambozen, banaan en hazelnoot is een feestje! Ze zijn een stuk gezonder en vezelrijker dan gewone blondies want ik gebruikte Teff ontbijtgranen in plaats van bloem. Daarnaast zijn de frambozen en banaan een uitstekende manier om het beslag te zoeten en dus minder suiker te gebruiken.

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 45 minuten
  • Yield: 12 stuks 1x
  • Category: Cake recepten
  • Cuisine: Amerikaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 200 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 230 gram lichte basterdsuiker
  • 2 tl. vanille aroma
  • snuf zout
  • 1 banaan
  • 250 gram Teff 0ntbijt granen *
  • 1 tl maizena
  • 50 gram blanke hazelnoten
  • 100 gram frambozen

Extra:

  • Keukenmixer
  • Brownievorm 2024 cm
  • bakpapier + bakspray

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (165 hetelucht). Vet alvast een brownie bakvorm in en bekleed met bakpapier.
  2. Smelt de roomboter en in een steelpannetje, op laag-medium vuur. Laat daarna de boter een klein beetje afkoelen.
  3. Klop op hoge snelheid de suiker met de eieren, zout en vanille wit en stijf met behulp van de keukenmixer. Na 5 minuten kloppen verlaag je de snelheid naar middelmatig en giet de boter in een dun straaltje bij de eieren. Niet teveel in een keer, want dan kunnen de eieren gaan stollen!
  4. Prak de banaan fijn en voeg deze ook aan het beslag.
  5. Zet daarna de keukenmixer uit en spatel de glutenvrije bloemmengsel en maizena door het blondie beslag. Vervolgens roer je ook de hazelnoten en frambozen er doorheen. ‘.  Schep het beslag in de bakvorm en spreid goed uit. Doe deze stappen snel achter elkaar want anders krijg je uitgeharde ‘pap’.
  6. Plaats de bakvorm voor 30 minuten in het midden van de oven. Hou gedurende de oventijd in de gaten. Zodra de bovenkant te donker kleurt dek deze dan af met een stuk aluminium folie.
  7. Laat de glutenvrije blondies met frambozen in de vorm volledig afkoelen (wel op een rooster plaatsen). Snij vervolgens in 12 vierkante stukken en ze zijn klaar om te serveren!

Geniet ervan. Liefs, Nanda

Notes

*Glutenvrije blondies maken:

Ik heb in dit recept ‘Teff ontbijt granen’ gebruikt van het merk ‘Smaakt’.  Deze bestaat uit een fijngemalen mix van teffvlokken, maismeel en volkoren boekweitmeel. Een vezelrijk en glutenvrij alternatief voor bloem dus. Het bakresultaat is fantastisch en de smaak ook, maar je kunt natuurlijk ook een andere soort glutenvrij bloem gebruiken voor dit recept.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met dit recept voor glutenvrije blondies met frambozen en banaan!

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

  • Hallo
    Ik wil graag deze blondies maken maar mijn kleine lust geen hazelnoten.
    Moet ik ze weglaten of ipv hazelnoten 50 gr frambozen toevoegen?
    Alvast bedankt!

    • Hi Mada,
      je mag de hazelnoten ook weglaten hoor, ze zijn echt enkel voor meer smaak en een lekkere crunch.
      Ik zou niet zomaar extra fruit toevoegen, want dan kan je beslag meer 'nat' worden en anders uitpakken.

Recent Posts

Tex-Mex Burrito Bowl met gehakt en quinoa

De dinsdag wordt in de volksmond ook wel 'Taco Tuesday' genoemd. Verwijzend naar een makkelijke…

12 uur ago

Geroosterde spruitjessalade met zoete aardappel

Ook in de winter serveren wij salades! Maar dan wel een goedgevulde geroosterde spruitjessalade met…

2 dagen ago

Zelf pepernoten (kruidnoten) bakken

Denk je aan Sinterklaas, dan denk je ongetwijfeld ook aan pepernoten.. of kruidnoten.. wacht even,…

5 dagen ago

Wat is Thanksgiving Day en waarom wordt het gevierd?

Het is vandaag de 4e donderdag van November en dan wordt in Amerika Thanksgiving gevierd!…

6 dagen ago

20x Sinterklaas Recepten

Op zoek naar last-minute Sinterklaas recepten ter inspiratie? Binnenkort is het zover. Sinterklaas is namelijk alweer…

1 week ago

Gevulde paprika met quinoa

Als Meatless Monday voor vandaag bedacht ik deze kleurrijke gevulde paprika met quinoa. Dit gerechtje…

1 week ago