Hou je er van om zelf hartige snacks te maken? Maak dan eens geroosterde pompoenpitten uit de oven. Normaliter zou je deze zomaar weggooien, na het uithollen van een pompoen. Maar je kunt er ook een gezonde knabbel snack van maken, voor tijdens je Netflix avond of een borrel.

Zelf geroosterde pompoenpitten maken

Heb je heerlijke pompoensoep gemaakt, maar weet je niet wat je met de uitgeholde vulling dient te doen? Niet weggooien! Maar maak de pompoenpitten mooi schoon en rooster ze in de oven. Heerlijk met pumpkin spice kruiden, een snufje kaneel, of zelfs smoked paprika en cayennepeper. Je kunt naar hartelust variëren met dit recept voor geroosterde pompoenpitten en het is weer wat anders als paprika chips of of een hand vol borrelnootjes. Een stuk gezonder in ieder geval!

Pompoenpitten pellen?

De meningen zijn verdeeld over het wel of niet pellen van pompoenpitten. De ‘groene’ pompoenpitten, die je vaak kant en klaar in de winkel koopt zijn namelijk het binnenste van de witte uitgelepelde pompoenpitten. Er zit dus nog een soort stevig wit omhulsel omheen. Maar ook deze kun je dus gewoon oppeuzelen. En daar is dit recept voor geroosterde pompoenpitten dus ook voor.  De combinatie met de kruiden maakt ze onweerstaanbaar en ideaal voor de hartige trek. En als je de pompoenpitten toch nog te ‘ houterig’ vind, breek ze dan gerust tussen de tanden open en peuzel het binnenste er uit. Zo eet Dylan ook zijn geroosterde pompoenpitten namelijk. Je vindt hier in ieder geval nog veel meer recepten met pompoen.

Print

Geroosterde pompoenpitten

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Hou je er van om zelf hartige snacks te maken? Maak dan eens geroosterde pompoenpitten uit de oven. Normaliter zou je deze zomaar weggooien, na het uithollen van een pompoen. Maar je kunt er ook een gezonde knabbel snack van maken, voor tijdens je Netflix avond of een borrel.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 50 minutes
  • Total Time: 60 minutes
  • Yield: 1 kopje 1x
  • Category: Tussendoortjes
  • Cuisine: Amerikaanse Keuken

Ingredients

Scale
  • ‘vulling’ van 1 pompoen (draadjes en pitten)*,
  • 1 liter kokend water,
  • 1 eetlepel zeezout,
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ¼ theelepel pumpkin spice kruiden (speculaaskruiden kan ook),
  • ¼ theelepel paprika poeder,
  • snuf peper & zout.

(* Als het goed is hou je, na schoonmaken, 1 kopje pompoenpitten over. Indien meer, vermenigvuldig dan ook de rest van de ingrediënten.)

Extra:

  • ruime kom,
  • kookpan,
  • oven,
  • bakplaat, bekleed met bakpapier.

Instructions

  1. Als eerste ga je de pompoenpitten schoonmaken. Stop hiervoor de pompoenvulling in een kom en vul met een flinke laag koud water. Trek met je vingers steeds pompoenpitten los van de draden en wrijf met een korte beweging meteen schoon in het water. Zorg dat er geen ‘fliebertjes’ blijven zitten aan de pitten. Stop daarna in een kopje om af te meten. Het is even een karweitje, maar dan heb je ook wat!
  2. Vul de kookpan met kokend water, de schoongemaakte pompoenpitten en de eetlepel zout. Breng aan de kook en laat 20 minuten langzaam doorkoken. Giet af en laat uitdampen.
  3. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (160 hete lucht).
  4. Hussel de pompoenpitten om met de pumpkin spice kruiden, de paprika poeder en de olijfolie en breng op smaak met een flinke snuf peper en zout. Spreid de pompoenpitten uit over de bakplaat en rooster deze in de oven, gedurende 30-40 minuten. Ze moeten wel ‘droog’ zijn maar niet te ‘houterig’. Serveer de geroosterde pompoenpitten het liefst warm uit de oven.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

4 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

5 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

6 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago