Borrelhapjes en Snacks

Pissaladière Franse uientaart met anjovis

Als je ooit in Frankrijk bent geweest, dan weet je dat zij dol zijn op het gebruik van uien in hun gerechten. Als groente, vulling, smaakmaker, maar uien kunnen dus ook als zoet beleg gebruikt worden. Zoals men graag doet bij het maken van Pissaladière, een Franse uientaart met zoete uien, zoute anjovis en zwarte olijven.

Wat is een pissaladière?

Dit heerlijke streekgerecht uit de Provence is er eentje die je gewoonweg een keer geproefd moet hebben. Een Pissaladière is een Franse uientaart met heerlijke zoute en zoete smaakmakers. Door uien op laag vuur te laten karameliseren krijgen ze een onweerstaanbare zoete smaak. Voor dit recept voor knapperig bladerdeeg belegd met die zoete gekarameliseerde uien, afgewisseld met zoute zwarte olijven en zoute anjovis die in een klassiek ruitpatroon worden neergelegd. Het is een soort Franse pizza maar dan een complete ode aan de Provence streek en met name de stad Nice met zijn streekproducten.

Nog meer klassieke Franse recepten

De Pissaladière met anjovis en zwarte olijven is een ware klassieker uit de Franse keuken. Maar als je niet van anjovis houdt dan is dit variatie recept met prei en olijven ook een aanrader. Uiteraard hebben wij nog veel meer klassieke Franse lekkere recepten voor je op de site staan. Maak bijvoorbeeld ook eens de befaamde Quiche Lorraine met spekreepjes en uien of deze Ratatouile. En wat dacht je van een klassieke Franse uiensoep met gebakken broodjes met kaas? Of ga voor een in wijn gestoofde hele kip zoals in dit recept voor Coq au Vin! Voor bij de koffie of als dessert zijn wij helemaal verliefd op het maken van Madeleines. Geniet dus heerlijk van deze recepten!


Print

Recept: Pissaladière Franse uientaart

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is het recept voor de klassieke Franse uientaart genaamd ‘pissaladière‘! Bladerdeeg wordt in de oven gebakken met zachte zoete gekarameliseerde uien, anjovis en zwarte olijven. Een heerlijke zoet – zout combinatie om verliefd op te worden. Je kunt dit gerecht als hoofdgerecht voor 2 serveren met een groene salade. Of snijd in 12 vierkantjes en serveer als borrelhapje of voorgerecht.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 1 uur
  • Cook Time: 30 minuten
  • Total Time: 1 uur en 30 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: borrelhapjes
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale
  • 750 gram uien
  • 2 el. olijfolie
  • 1 rol koelvers bladerdeeg (ca 270 gram)
  • 1 ei, losgeklutst
  • 100 gram zwarte olijven, uitgelekt
  • 1 blikje anjovis op olie, uitgelekt
  • 1 tl. gedroogde tijmblaadjes
  • peper & zout

Instructions

  1. Pel de uien en snijd in halve ringen. Zet een kookpan op hoog vuur en verwarm de olie. Voeg de uien toe en bak deze lichtbruin gedurende 5 -6 minuten. Verlaag het vuur naar matig, voeg 2 el. water toe, plaats de deksel en laat de uien ongeveer 35 minuten zachtjes stoven.
  2. Haal dan de deksel van de pan en roer met een spatel de uien los. Neem nu gerust een paar minuten om zoveel mogelijk vocht te laten verdampen. Breng op smaak met zout en peper. Zet daarna het vuur uit en laat de uien afkoelen.
  3. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celcius (180 hetelucht). Rol het bladerdeeg uit en plaats met bakpapier op een bakplaat.
  4. Snijd met een mesje het deeg in, zo’n 1,5 cm van de rand. Kwast deze in met het losgeklopte ei. Deze rand komt tijdens het bakken mooi omhoog. Verspreid vervolgens de uien over het bladerdeeg, maar zorg dat je binnen de rand van het deeg blijft. Bestrooi met de tijm.
  5. Snijd de anjovis in de lengte doormidden en leg de visjes als een soort ruitjespatroon over het deeg. TIP: Begin in het midden van het deeg en werk naar buiten. Verdeel daarna de olijven er overheen.
  6. Schuif de bakplaat in de oven en bak de pissaladiere Franse uientaart gedurende 30 minuten gaar.

Serveer lauwwarm of afgekoeld.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Franse uientaart met anjovis wilt gaan maken. Die Pissaladière is verrukkelijk namelijk!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago