Hoewel rauwe knoflook voor veel mensen echt veel te heftig is, is gebakken, geroosterd of liever zelfs gepofte knoflook een favoriet van velen! Je knoflook krijgt een minder scherp randje en juist een wat zoetere smaak. Daarnaast is het verrukkelijk in heel veel recepten, zoals gepofte knoflook boter en maak je het heel eenvoudig zelf klaar.

Zelf knoflook poffen in oven of op barbecue

Het eten van knoflook is goed voor je! Met name rauwe knoflook geeft je immuunsysteem een boost en is gunstig voor je cholesterol gehalte. Het eten van knoflook helpt tevens bij een te hoge bloeddruk en is ontstekingsremmend. Met recht dus een ingrediënt om regelmatig mee te koken. Een bolletje knoflook bevat over het algemeen 10 – 15 teentjes knoflook, dus vaak genoeg om gedurende de week verschillende gerechten mee te koken. Naast een teentje hier of daar mee bakken of stoven is knoflook poffen in de oven of op de barbecue ook een hele lekkere bereidingswijze. De knoflooktenen worden in hun eigen velletjes gegaard en dus als het ware gepoft. Maar je weet niet wat je proeft, zo lekker, zeker als je ze verwerkt in deze gepofte knoflook boter.

Hoe lang gepofte knoflook bewaren?

Eenmaal bereid kun je de knoflooktenen direct consumeren, zowel warm als koud Je knijpt de zachte inhoud van de teentjes namelijk gewoon uit boven je gerecht. Maar je kunt gepofte knoflook ook goed bewaren. Zodra de knoflook is afgekoeld leg je het in een afgesloten bakje in de koelkast. Zo kun je de bol zeker 1 week bewaren en je haalt daarna steeds net zoveel teentjes er af als je nodig hebt. Zodra je hem toevoegt aan een gerecht is het natuurlijk de vraag hoe lang dat gerecht houdbaar blijft. Gepofte knoflook boter blijft in ieder geval 1 -2 weken wel goed in de koelkast.

Welke gerechten met gepofte knoflook maken?

En als je dan eenmaal lekker zelf knoflook bent gaan poffen, wil je natuurlijk weten bij wat voor gerechten je dit kunt gebruiken. De grote favoriet bij ons thuis is onderstaande smeuïge gepofte knoflook boter. Maar heb je flink wat tuinkruiden in huis maak dan deze homemade Kruidenboter met gepofte knoflook. Daarnaast besmeer je bijvoorbeeld bruschetta eenvoudig met gepofte knoflook – ja zo zacht is het dus dat het gewoon smeerbaar wordt – en leg er evt. wat geroosterde groenten, vlees of kaas bovenop. Maar gepofte knoflook of knoflookboter is ook heel lekker om bij gegrilde steaks te serveren. Tip van Betty: rooster de knoflook pakketjes dan gewoon mee op de barbecue terwijl je het vlees bereid. Daarnaast is het ook DE smaakmaker in deze linzensoep. Ook leuk: maak eens borrelbrood en smeer de zachte knoflook tussen de inkepingen van het brood. Wat geraspte kaas erbij stoppen en afbakken!

Wil je de video bekijken waarbij wij gepofte knoflook op de barbecue maken? Bekijk het filmpje hier.


Print

Recept: zelf gepofte knoflook maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Hoewel rauwe knoflook voor veel mensen echt veel te heftig is, is gebakken, geroosterd of liever zelfs gepofte knoflook een favoriet van velen! Je knoflook krijgt een minder scherp randje en juist een wat zoetere smaak. Daarnaast is het verrukkelijk in heel veel recepten en maak je het heel eenvoudig zelf klaar in de oven of op de barbecue

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 1 minuut
  • Cook Time: 40 min.
  • Total Time: 45 minuten
  • Yield: 1 bol 1x
  • Category: How to
  • Diet: Vegan

Ingredients

Scale
  • 1 bol knoflook, of meer…
  • olijfolie
  • aluminiumfolie
  • olijfolie
  • 125 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • salt flakes, naar wens

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (185 hetelucht) en plaats een bakplaat in het midden.
  2. Snijd een stuk van het topje af zodat de knoflooktenen goed zichtbaar worden. Plaats de bol op een stukje aluminiumfolie en schenk een beetje olijfolie op de afgesneden ‘top’. Pak de bol romdom in het folie en plaats voor 40 minuten op de bakplaat in de oven.
  3. Laat het pakketje wat afkoelen voor je het uit de zilverfolie pakt. De gepofte knoflook is zo zacht dat je de teentjes (of gerust de hele bol) helemaal kunt ‘uitknijpen’.
  4. Doe dit uitknijpen boven een kommetje met zachte boter en breng op smaak met een snuf salt flakes. Prak vervolgens goed door elkaar en serveer direct.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Pof je meer bolletjes knoflook maar gebruik je niet alles direct? Laat de bol(len) volledig afkoelen en bewaar daarna in een afgesloten bakje in de koelkast tot max 1 week. Geniet er heerlijk van!

Gepofte knoflook boter
Hele citroen – knoflook kip

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met zelf gepofte knoflook boter te maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

4 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

5 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

6 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago