Lunch recepten

Frittata met asperges en paddestoelen

Een hartige taart is altijd een lekker idee, vooral om restjes groente in te verwerken. Maar de deegkorst past natuurlijk niet in een low carb dieet. Daarom maakte ik vandaag deze frittata met asperges en paddestoelen.

Frittata boordevol proteine

Het is dus een deegloze quiche en het zijn met name de eieren die vulling geven aan deze Frittata met asperges en paddestoelen. Dat betekent dus een stuk minder calorieën en een inhoud boordevol proteine en vetten. Glutenvrij, Low carb en uit te breiden met allerlei groenten en zelf stukjes (vooraf gebakken) kip of vlees.

Low Carb Frittata met asperges

Deze frittata met asperges past dus goed in een eiwit- of Low Carb dieet en is bovendien geschikt voor mensen met een gluten allergie. Je kunt werkelijk elke denkbare groente verwerken in een quiche, dus ook de kliekjes van de afgelopen week. Let op! bak een frittata nóóit in een springvorm, maar enkel een ovenschaal, of kleine ramequin vormpjes omdat anders je vulling er tussen de rand uit loopt. Ik zet mijn kleine ovenschaal (of ramequin vormpjes) ook nog eens in een grotere schaal met water, waardoor de frittata ook niet te ‘droog’  wordt.

P.S. Voor een vegetarische variant van deze frittata met asperges, kun je de spekjes gerust achterwege laten! Check hier nog veel meer lekkere asperge recepten op een rijtje! Ook lekker deze frittata met zeekraal, aardappels en geitenkaas.


Print

Recept: Frittata met asperges en paddestoelen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een hartige taart zonder korstdeeg. Deze frittata met asperges en paddestoelen is glutenvrij, eiwitrijk en is een prima lunch of licht diner gerecht.

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 60 minutes
  • Total Time: 60 minutes
  • Yield: 23 personen 1x
  • Category: Lunch
  • Cuisine: Low Carb Recepten

Ingredients

Scale
  • 1 grote ui,
  • 125 gram kalkoen spekreepjes (bijv. Dindesse),
  • 200 gram groene aspergetips,
  • 250 gram gemengde paddenstoelen en champignons,
  • 4 eieren,
  • 125 ml crème fraîche,
  • 1 theelepel fijngehakte verse bieslook,
  • 1 theelepel gedroogde dragon,
  • peper &zout,
  • olijfolie.

Extra: 

  • fijne bolzeef,
  • oven,
  • ovenschaal van 15x20 cm en eventueel grotere ovenschaal van 20 x30  cm.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden / 135 hete lucht.
  2. Pel en snipper de ui. Boen de champignon en paddenstoelen schoon, en snijd in partjes en stukjes.
  3. Verhit een scheut olijfolie in een koeken- of hapjes pan, en bak hierin de uit met de spekjes gedurende 2-3 minuten op hoog vuur. Draai het vuur iets lager, en voeg de paddestoelen toe. Bak dit alles in ongeveer 4 minuten zacht.
  4. Voeg de aspergetips toe en bak ook 1-2 minuten mee.
  5. Kluts ondertussen de eieren in een kom. Voeg hier de crème fraîche aan en breng op smaak met zout en peper.
  6. Vet de kleine ovenschaal in met olijfolie, en verdeel hierin het groentemengsel. Giet hierop het eiermengsel, en plaats deze schaal in de grotere ovenschaal.
  7. Giet (voorzichtig!) koud water in de grote ovenschaal, zodat de frittata in de kleine schaal nét onder staat. Bak de Frittata met asperges en paddestoelen in 30-40 minuten gaar, in de voorverwarmde oven.
  8. Snijd de frittata in vierkantjes of driehoekjes, en serveer met een simpele groene salade van bijvoorbeeld eikenbladsla, rucola en komkommer.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Nutrition

  • Serving Size: 1 frittata
  • Calories: 1077
  • Sugar: 18.5 g
  • Sodium: 4139 mg
  • Fat: 75.77 g
  • Carbohydrates: 36.52 g
  • Fiber: 7.8 g
  • Protein: 64.17 g
  • Cholesterol: 744 mg
Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

13 uur ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

2 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

4 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

5 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago