Als je bij een Aziatisch restaurant bent wezen eten dan ben je deze sojaboontjes vast wel eens tegengekomen. Edamame boontjes met chili zout is een heerlijk bijgerecht of zelfs voorgerecht om samen te delen. Het gegeven is eigenlijk heel simpel, maar tegelijk lekker gezond. En je maakt het heel eenvoudig zelf klaar!

Edamame boontjes stomen of koken

De groene peulen met sojaboontjes heten edamame en zijn heel bekend in diverse Aziatische keukens. Sojabonen zijn een plantaardig alternatief voor vlees en de bonen bevatten dan ook veel proteine en eiwitten. Heerlijk als eiwitrijke snack, voorgerecht of bijgerecht. Edamame soja boontjes dien je voor de bereiding enkel te koken of stomen in een bamboestomer. Je kunt ze daarna nog opbakken in een hete pan met olie, knoflook en kruiden. Of ga, net als ik, voor edamame boontjes met chili zout bestrooid. Daarna de peulen met je handen pakken, eventueel pellen – of gebruik je tanden – om de sojaboontjes op te eten.


Heb je deze al in huis?


Bevroren of verse edamame bonen bereiden

Over het algemeen kopen wij edamame bij de Toko en deze zijn al voorgegaard en daarna bevroren. Je vindt ze dus ook vaak in het vriesvak. Deze voorgegaarde peulen dien je slechts een paar minuten te verwarmen in de pan, bamboe stomer of magnetron en dat maakt dit een geweldige en gezonde snack! Weet je de handen te leggen op verse edamame dan dienen deze iets langer gegaard te worden, namelijk 10 -12 minuten, wat eigenlijk ook nog best snel is. Wist je dat momenteel wereldwijd het Chinese nieuw jaars feest gevierd wordt? Deze edamame boontjes met chili zout is een verrukkelijk bijgerecht of snack voor bij heel veel Chinese gerechten.

Nog meer populaire Chinese gerechten

Ga zelf ook aan de slag met dit recept voor gestoomde edamame boontjes met chili zout? Het is een verrukkelijk Chinees bijgerecht en eentje waar je van blijft eten. Overigens zijn deze eieren in pittige Szechuansaus ook een heerlijk Chinees bijgerecht om van te smullen! Heb jij ooit wel eens zelf ramen soep gemaakt? Deze variant met gepocheerde kip is ook een echte aanrader! En wat dacht je van deze makkelijk Lo mein noodles met plakjes biefstuk! Stuk voor stuk klassiekers uit de Chinese keuken en gerechten om van te smullen! Enjoy!


Print

Recept: Edamame boontjes met chili zout

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Als je bij een Aziatisch restaurant bent wezen eten dan ben je deze sojaboontjes vast wel eens tegengekomen. Edamame boontjes met chili zout is een heerlijk bijgerecht of zelfs voorgerecht om samen te delen. Belangrijk: de peulen van edamame boontjes kun je niet eten. Je knijpt met je tanden en je handen steeds de sojaboontjes uit de peul en deze eet je op. De overgebleven ‘jasjes’ gooi je weg. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: voor 1 kommetje 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Chinese keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 250 gr (diepvries) edamame boontjes (bijv van de Toko)
  • ½ tl fijn keukenzout
  • ¼ tl knoflookpoeder
  • ¼ tl chilipoeder
  • tl chili flakes
  • 1 tl sesamolie
  • grove salt flakes, om te bestrooien

Extra:

  • kookpan
  • evt. bamboe stoommandje
  • bolzeef
  • serveerkommetje
  • extra kommetje voor de overgebleven peulen

Instructions

Voor de bereiding van je (bevroren) edamame boontjes wil ik je adviseren om altijd de verpakking te controleren voor juiste wijze en bereidingstijd!

  1. Breng een pan water aan de kook en voeg de bevroren edamame boontjes toe. Laat de boontjes zachtjes beetgaar koken gedurende 10 minuten. – Heb je reeds voorgekookte boontjes? Dan hoeven deze slecht 2-3 minuten gekookt te worden.
  2. Een tweede bereidingswijze is een bamboe stoommandje op een pannetje met klein laagje kokend water te plaatsen. Leg een klein stukje bakpapier of bananenblad op de bodem van het stoommandje – dit voorkomt dat etenswaren aan de bodem blijven plakken – en verdeel hier de edamame boontjes overheen. Plaats de bamboe deksel en stoom de boontjes beetgaar in 10 minuten.  –  ook hier geldt weer: zijn de boontjes reeds voorgekookt? Dan hoeven ze enkel 2 – 3 minuten verwarmd te worden.
  3. Ondertussen meng je in een klein kommetje het zout met knoflookpoeder, chili poeder en chiliflakes.
  4. Giet de warme edamame boontjes af in een vergiet of bolzeef, bestrooi met het chilizout en hussel direct om. Stop in een serveerkom.
  5. Tot slot druppel je er de sesamolie overheen en top af met een klein beetje ‘salt flakes’ bovenop. Serveer de edamame boontjes met chili zout warm of afgekoeld.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Heb je echter alleen gedroogde peper vlokken (chili flakes) en hele knoflooktenen in huis? Pers de knoflook uit en meet de hoeveelheden af zoals hierboven. Gebruik dus extra chili flakes in plaats van de chili poeder. Vijzel de knoflook samen met het zout en chili flakes in een vijzel tot een fijne pasta en voeg deze bij stap 4 toe.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze aan de slag wilt gaan met het maken van deze edamame boontjes met chili zout!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

4 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

5 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

6 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago