Print

Recept: Edamame boontjes met chili zout

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Als je bij een Aziatisch restaurant bent wezen eten dan ben je deze sojaboontjes vast wel eens tegengekomen. Edamame boontjes met chili zout is een heerlijk bijgerecht of zelfs voorgerecht om samen te delen. Belangrijk: de peulen van edamame boontjes kun je niet eten. Je knijpt met je tanden en je handen steeds de sojaboontjes uit de peul en deze eet je op. De overgebleven ‘jasjes’ gooi je weg. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: voor 1 kommetje 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Chinese keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 250 gr (diepvries) edamame boontjes (bijv van de Toko)
  • ½ tl fijn keukenzout
  • ¼ tl knoflookpoeder
  • ¼ tl chilipoeder 
  • tl chili flakes
  • 1 tl sesamolie
  • grove salt flakes, om te bestrooien

Extra:

  • kookpan
  • evt. bamboe stoommandje
  • bolzeef
  • serveerkommetje
  • extra kommetje voor de overgebleven peulen

Instructions

Voor de bereiding van je (bevroren) edamame boontjes wil ik je adviseren om altijd de verpakking te controleren voor juiste wijze en bereidingstijd!

  1. Breng een pan water aan de kook en voeg de bevroren edamame boontjes toe. Laat de boontjes zachtjes beetgaar koken gedurende 10 minuten. – Heb je reeds voorgekookte boontjes? Dan hoeven deze slecht 2-3 minuten gekookt te worden.
  2. Een tweede bereidingswijze is een bamboe stoommandje op een pannetje met klein laagje kokend water te plaatsen. Leg een klein stukje bakpapier of bananenblad op de bodem van het stoommandje – dit voorkomt dat etenswaren aan de bodem blijven plakken – en verdeel hier de edamame boontjes overheen. Plaats de bamboe deksel en stoom de boontjes beetgaar in 10 minuten.  –  ook hier geldt weer: zijn de boontjes reeds voorgekookt? Dan hoeven ze enkel 2 – 3 minuten verwarmd te worden.
  3. Ondertussen meng je in een klein kommetje het zout met knoflookpoeder, chili poeder en chiliflakes.
  4. Giet de warme edamame boontjes af in een vergiet of bolzeef, bestrooi met het chilizout en hussel direct om. Stop in een serveerkom.
  5. Tot slot druppel je er de sesamolie overheen en top af met een klein beetje ‘salt flakes’ bovenop. Serveer de edamame boontjes met chili zout warm of afgekoeld.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Heb je echter alleen gedroogde peper vlokken (chili flakes) en hele knoflooktenen in huis? Pers de knoflook uit en meet de hoeveelheden af zoals hierboven. Gebruik dus extra chili flakes in plaats van de chili poeder. Vijzel de knoflook samen met het zout en chili flakes in een vijzel tot een fijne pasta en voeg deze bij stap 4 toe.