Taart Recepten

Dobos Torta (chocolade laagjes taart)

Deze chocolade laagjes-taart genaamd ‘Dobos Torta’ is een klassieker uit Hongarije. In de hoofdstad Boedapest kom je de taart overal tegen in koffiehuizen en lunchrooms. Als je daar een koffie of thee bestelt dan hoort een puntje Dobos Taart hier natuurlijk ook bij. Maar thuis kun je hem ook eenvoudig namaken.

Wat is een Dobos Torta?

De Dobos Torta is een decadente chocolade laagjes taart, die ik dus voor het eerst heb geproefd in een koffiehuis in Boedapest. Het is een typisch Hongaars dessert of tussendoortje en hij bestaat uit 5 -6 dunne plakken biscuitbeslag die afzonderlijk gebakken zijn, met daartussen een chocolade creme en afgetopt met een toplaag van karamel. De Dobos-taart is uitgevonden door de Hongaar József Dobos en is naar hem vernoemd. Ik maakte er echter een versimpelde versie van met chocolade botercreme en een krokant kunstwerkje van karamel bovenop, die je in elke hap lekker terug proeft.

Dylan en ik vierden namelijk ons 5 jarig jubileum in de prachtige Hongaarse hoofdstad Boedapest en daar hoort natuurlijk ook proeven van de lokale cultuur bij. De Dobos Torta is met zijn vele chocolade laagjes en herkenbare en echte traditionele chocoladetaart in Hongarije. Het is echt een taart voor chocoholics en je mag lekker spelen met karamel, wie wil dat nou niet?! Deze taart is heerlijk bij een pittige koffie, of gewoon als toetje. De Dobos Torta echter vrij machtig, dus snijd niet te grote stukken af.

Print

Recept: Dobos Torta (chocolade laagjes taart uit Hongarije)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Deze chocolade laagjes taart genaamd ‘Dobos Torta’ is een klassieker uit Hongarije. In de hoofdstad Boedapest kun je dan ook geen koffie of thee bestellen zonder de vraag of je deze taart er ook bij wilt. Hij bestaat uit 5-6  dunne plakken biscuitbeslag met daartussen een chocolade (boter)creme. Veelal afgetopt met een versiering of krullen van karamel. Deze Chocolade laagjes taart uit Hongarije moet je gewoonweg een keertje geproefd hebben.

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 1 hours 20 minutes
  • Total Time: 1 hours 20 minutes
  • Yield: 810 stuks 1x
  • Category: Cake & Taart
  • Cuisine: Hongaarse keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten biscuitbeslag:

  • 6 eieren, gesplitst (op kamertemperatuur)
  • 150 gram poedersuiker
  • 130 gram bloem
  • mespuntje zout

Ingrediënten chocolade-crème:

  • 115 gram pure chocolade
  • 300 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 125 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract

Voor de karamel topping:

  • 100 gram suiker

Extra:

  • Ronde Springvorm 20 cm doorsnede
  • bakpapier
  • keukenmixer
  • spatel

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden celcius (180 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier (knip exact op maat!).
  2. Voor het beslag: Klop het eigeel met de helft van het poedersuiker (=75 gram) in een hoge kom. Gebruik hier een handmixer op hoge snelheid voor. Het mengsel moet bleker en dikker worden (minstens 5 minuten).
  3. In een tweede kom klop je de eiwitten stijf. Voeg daarna beetje bij beetje de andere helft van het poedersuiker toe zodat het eiwit ‘glossy’ wordt. Vouw daarna met een spatel een kwart (¼) van het eiwit-mengsel door het dooier-mengsel. Voeg daarna de rest van het eiwit toe en spatel rustig door (niet teveel, want dan verliest het beslag zijn luchtigheid).
  4. Roer het zout alvast door de bloem en schep het bloem in 2 delen door het eiermengsel.
  5. Verdeel het beslag in 2 porties en spreid een hiervan uit op de bakplaat. Strijk het biscuitbeslag uit met de spatel, zodat alle hoeken ook goed bedekt zijn (het beslag is vrij dun). Plaats de bakplaat zo hoog mogelijk in de oven en bak het deeg 6 -8 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. Nu volgt een belangrijke stap: zodra uit de oven: dek je de bovenkant af met een groot nieuw vel bakpapier en pak een grote snijplank en druk hiermee een paar minuten lang het deeg plat. Vergeet hierbij de hoekjes en randen van de bakplaat niet. Op deze manier vorm je als het ware het deeg al tot een compacte plak die overal even dik is. Keer de bakplaat om, trek het bovenste bakpapier er vootzichtig af en laat de plak goed afkoelen op het grote vel bakpapier.
  7. Bekleed de bakplaat opnieuw met een op maat gesneden stuk bakpapier en herhaal al deze stappen met de 2e portie van het beslag.
  8. Terwijl het deeg afkoelt maak je de chocolade-crème: Hak de chocolade in stukjes en smelt au-bain-marie. Laat daarna afkoelen tot lauwe temperatuur. Mix de boter smeuïg met een handmixer.
  9. Voeg de cacaopoeder en poedersuiker toe en mix nog 1 minuut door. Voeg vervolgens de vanille essence en de gesmolten chocolade toe en mix nogmaals door.
  10. Haal de bodem uit de springvorm en gebruik de binnenkant van de ring om 5 – 6 ronde plakken uit het deeg te snijden. Ik kon van elke bakplaat 2 hele rondjes en 2 halve rondjes snijden. Doordat het een stapeltaart is kun je tussendoor gerust een laag bouwen met twee halve cirkels hoor. (De afsnijsels heb je overigens niet meer benodigd, maar snijd gerust in stukjes om lekker van te snoepen!)
  11. Maak de springvorm weer heel maar wel met een stuk bakpapier op de bodem. Plaats een circel deeg op de bodem. Spatel hier een deel van de chocolade-crème over uit. Plaats er weer een cirkel deeg bovenop, en smeer hier weer een deel van de chocolade-creme op. Ga zo door tot alle plakjes gestapeld zijn, en met het laatste deel van de chocolade-creme. Laat de taart nu minstens 1 uur opstijven in de koelkast (of de hele nacht), want zo kun je hem ook beter aansnijden.

Voor de karamel topping:

Smelt 100 gram suiker in een pannetje. Blijf de pan regelmatig kantelen of doorroeren met een lepel om kristallen te voorkomen. Zodra de suiker een mooie cognac kleur heeft, haal je deze van het vuur en gebruik een eetlepel om een beetje karamel uit de pan te scheppen en bovenop een stuk bakpapier versiering van te maken. Denk aan druppels, trek draden, of maak figuurtjes etc. Laat de karamelversieringen in een half uurtje opdrogen op een stukje bakpapier. Je kunt het daarna in grote stukken hakken of breken en gebruiken om de taart (geheel of in stukken) mee te decoreren. Belangrijk: De karamel wordt zacht in de koelkast dus bewaar de schotsen in een koektrommel op het aanrecht en plaats vlak voor het serveren pas op de taart.

Jó étvágyat , oftewel eet smakelijk!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

3 dagen ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

4 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

6 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

7 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

2 weken ago