Deze chocolade laagjes-taart genaamd ‘Dobos Torta’ is een klassieker uit Hongarije. In de hoofdstad Boedapest kom je de taart overal tegen in koffiehuizen en lunchrooms. Als je daar een koffie of thee bestelt dan hoort een puntje Dobos Taart hier natuurlijk ook bij. Maar thuis kun je hem ook eenvoudig namaken.
De Dobos Torta is een decadente chocolade laagjes taart, die ik dus voor het eerst heb geproefd in een koffiehuis in Boedapest. Het is een typisch Hongaars dessert of tussendoortje en hij bestaat uit 5 -6 dunne plakken biscuitbeslag die afzonderlijk gebakken zijn, met daartussen een chocolade creme en afgetopt met een toplaag van karamel. De Dobos-taart is uitgevonden door de Hongaar József Dobos en is naar hem vernoemd. Ik maakte er echter een versimpelde versie van met chocolade botercreme en een krokant kunstwerkje van karamel bovenop, die je in elke hap lekker terug proeft.
Dylan en ik vierden namelijk ons 5 jarig jubileum in de prachtige Hongaarse hoofdstad Boedapest en daar hoort natuurlijk ook proeven van de lokale cultuur bij. De Dobos Torta is met zijn vele chocolade laagjes en herkenbare en echte traditionele chocoladetaart in Hongarije. Het is echt een taart voor chocoholics en je mag lekker spelen met karamel, wie wil dat nou niet?! Deze taart is heerlijk bij een pittige koffie, of gewoon als toetje. De Dobos Torta echter vrij machtig, dus snijd niet te grote stukken af.
Deze chocolade laagjes taart genaamd ‘Dobos Torta’ is een klassieker uit Hongarije. In de hoofdstad Boedapest kun je dan ook geen koffie of thee bestellen zonder de vraag of je deze taart er ook bij wilt. Hij bestaat uit 5-6 dunne plakken biscuitbeslag met daartussen een chocolade (boter)creme. Veelal afgetopt met een versiering of krullen van karamel. Deze Chocolade laagjes taart uit Hongarije moet je gewoonweg een keertje geproefd hebben.
Ingrediënten biscuitbeslag:
Ingrediënten chocolade-crème:
Voor de karamel topping:
Extra:
Voor de karamel topping:
Smelt 100 gram suiker in een pannetje. Blijf de pan regelmatig kantelen of doorroeren met een lepel om kristallen te voorkomen. Zodra de suiker een mooie cognac kleur heeft, haal je deze van het vuur en gebruik een eetlepel om een beetje karamel uit de pan te scheppen en bovenop een stuk bakpapier versiering van te maken. Denk aan druppels, trek draden, of maak figuurtjes etc. Laat de karamelversieringen in een half uurtje opdrogen op een stukje bakpapier. Je kunt het daarna in grote stukken hakken of breken en gebruiken om de taart (geheel of in stukken) mee te decoreren. Belangrijk: De karamel wordt zacht in de koelkast dus bewaar de schotsen in een koektrommel op het aanrecht en plaats vlak voor het serveren pas op de taart.
Jó étvágyat , oftewel eet smakelijk!
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
View Comments
Wow, wat een mooie taart... het lijkt me wel een recept voor meer gevorderde bakkers dan ikzelf.. :-)
Dat valt mee hoor, Jacoba,
als je precies de stappen volgt komt het helemaal goed :-)
Groetjes, Betty
Ziet er goed uit! Voor hoeveel personen ongeveer is het recept? Thanks
Wat een goed en duidelijk recept!
Heerlijke taart mee gebakken, bedankt!!!
Hi Hidde,
dat is heel leuk om te horen. Geniet er van!