Jam uit eigen keuken staat altijd leuk op tafel. Mijn favoriet van dit moment is blauwe bessen jam (Blueberry jam), met een vleugje kaneel. Dat geeft zoveel meer extra’s aan deze zoetzure besjes. En zelf jam maken is helemaal niet eens zo moeilijk, want met slechts een paar basis ingrediënten maak je zo de heerlijkste zoete beleg zelf. 

Zelf blauwe bessen jam maken

Door zelf de jam te maken heb je zelf de controle over het toevoegen van suiker tijdens het kookprocess. Waar normaliter gelijke delen suiker en fruit wordt gebruikt om jam te maken (verhouding 1:1), heb ik dit recept voor zelf blauwe bessen jam maken aangepast naar een minder zoete variant, en conserveer ik de jam met wat extra citroensap. Hierdoor is deze zeker twee weken houdbaar na opening. Maar voeg dus gerust meer suiker toe om zoeter te maken, of om de jam langer houdbaar te maken.

Nog meer jam recepten

Blauwe bessen jam is heerlijk op een met roomboter besmeerde toast, beschuit, croissants en is zelfs heerlijk met pannenkoekjes. En als je eenmaal de smaak te pakken hebt en vaker zelf jam wilt maken, neem dan ook eens een kijkje bij mijn recepten voor rabarber jam, zelfgemaakte frambozen jam en Utregse bramen jam. Speciaal voor onze kleine meid die (vrijwel suikervrij eet) maak ik ook wel eens chia aardbeien jam!


Print

Recept: Blauwe bessen jam recept

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4 from 1 review

Met dit recept kun je zelf jam maken van blauwe bessen. Varieer met hoeveelheden suiker om jouw favoriete ‘zoetheid’ te bepalen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 35 minutes
  • Total Time: 35 minutes
  • Yield: 1 pot 1x
  • Category: Jam
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 500 gram blauwe bessen,
  • sap van 1/2 citroen,
  • 100 ml water,
  • 1 kaneelstokje,
  • 350 gram (gelei)suiker.

Extra:

  • lege en schoongemaakte jampot(jes).

Instructions

  1. Steriliseer als eerste de jampot(jes) en deksels in een pan met kokend water: gewoon een paar minuten laten doorkoken. Daarna uit het water halen en aan de lucht laten drogen.
    1. Was ondertussen de bessen en breng deze aan de kook in een (hoge) pan, samen met het citroensap, water en kaneelstokje. Totaal dient dit 15 minuten door te koken.
    2. Verwijder het kaneelstokje, voeg  de suiker toe, en kook nog minstens 15 minuten  op hoog vuur door. Roer hierbij goed over de bodem, zodat de blauwe bessen jam niet vastplakt. (Het roeren gaat het beste met een spatel). Op deze manier kook je de jam een beetje in, en wordt deze vanzelf dikker.
    3. Schep de blauwe bessen jam in de jampot(jes), sluit direct af met de gesteriliseerde deksel(s), en zet de pot(jes) op zijn kop: deze trekken nu vacuüm tijdens het afkoelen. De blauwe bessen jam is nu een paar maanden houdbaar. (Bewaren op een koele en donkere plek.)

Na opening is de blauwe bessen jam 2-3 weken houdbaar in de koelkast.

Veel plezier met maken van deze blauwe bessen jam!

Groetjes, Betty

Bron header/end foto: Blueberry Jam

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Ik heb gisteren voor het eerst in mijn leven jam proberen te maken. 1 1/2 kilo blauwe bessen, 300 ml water, 300 gr geleisuiker, 1 1/2 kaneelstokje en sap van 2 citroenen. Verder precies gedaan wat in het recept stond.
    Ik vind dat het wat dun blijft. Een uur geleden op een beschuit gegeten en ik voel het nog in mijn maag. Klopt de hoeveelheid citroensap wel in het recept? Ben blij dat ik geen 3 citroenen heb gebruikt.
    In andere recepten zie ik nu vaak de verhouding fruit en suiker gelijk. Dan blijft het langer goed?

    • Goede morgen Karen,

      veelal wordt jam inderdaad gemaakt met gelijke delen fruit en suiker. Maar omdat ik minder suiker eet, heb ik een deel weggelaten en een ander deel gecompenseerd met extra citroensap (ook voor de conservering ervan) Je kunt uiteraard naar behoeven zelf meer suiker toevoegen tijdens het kookproces.
      Daarnaast is jam ook heel geschikt om in te koken, je kunt dit zelfs bijna een uur laten pruttelen, en dan wordt het vanzelf dikker.
      Ik zal het even hierboven erbij vermelden, en wat meer suiker toevoegen.
      Veel kookplezier!
      Groetjes, Betty

    • Dag Karen, nu zoveel maanden later zie ik je opmerking.
      En even het volgende, als jij 3 x zoveel blauwe bessen gebruikt dan heb je naar verhouding ook 3 x zoveel suiker nodig, als dat in het recept aangegeven staat.
      Ik heb het gister gemaakt en ik vond het heerlijk.
      Mocht je er nog een keer aan wagen: veel plezier er mee.

  • Heb vandaag deze jam gemaakt. Limoen i.p.v. citroen gebruikt.
    Is heel goed gelukt. Hou zelf ook van wat minder suiker.
    Ga zeker nog meer van je recepten uitproberen, te beginnen met de scones.
    Verheug me er nu al op!
    Groetjes, Audry

    • Hi Audry,
      wat leuk om te horen! En ik krijg nu zelf ook spontaan zin in scones!
      Geniet en veel kookplezier!
      Groetjes, Betty

    • Ik ben ook en groot fan van deze jam! Maak hem altijd zo (ongeveer) en het is een succes bij iedereen die hem proeft

  • Waar staan de stappen hoe ik deze jam kan bereiden? Het ziet er heerlijk uit, maar het is voor mij de eerste keer dat ik jam ga maken. Dan volg ik graag wat stappen :-)

  • Ik heb vandaag deze jam gemaakt en ik vind hem te zoet. Ik heb geleisuiker speciaal gebruikt, had ik van deze suiker een andere hoeveelheid moeten gebruiken?

    Ik vind het wel heel goed en duidelijk uitgelegd hoe je te werk moet gaan.

    • hi Paula,
      dat is goed om te horen, dank je. Je kunt inderdaad gerust wat minder suiker toevoegen. Ik heb zelf geen ervaring met geleisuiker 'speciaal', maar zoetheid is natuurlijk vrij persoonlijk.
      Maak hem anders volgende keer met slechts 200 of zelfs 150 gram suiker (doe ik ook wel eens voor bij zoete scones). Heel veel plezier alvast!

  • Als je wat minder suiker wilt gebruiken kun je ook gebruik maken van geleipoeder, soms als je fruit hebt dat slecht geleert in combinatie met wat citroensap. Je hoeft dan aanzienlijk minder citroensap te gebruiken dan bij gewonde suiker. (Het schijnt trouwens ook te helpen als je appelpitjes (in een thee ei oid ) meekookt.

    • Hi Anja,
      dank je wel voor de tip! Het belangrijkste is inderdaad een vorm van 'pectine' toe te voegen om te conserveren.
      Dit zit in geleisuiker (of poeder) de de witte schil en sap van een citroen. De appelpitjes truc kende ik nog niet dus bedankt voor het delen!

  • Ik heb de de jam nu 2x gemaakt. Ipv suiker heb ik poeder-zoetstof gebruikt (in maatbeker de poeder afgemeten bij de suikerhoeveelheid). Wel iets meer citroensap. Is heel goed gelukt. Erg lekker.

  • Toen ik de jam in de potjes deed en de deksel dicht had gedaan en omgedraaid kwam er allemaal jam aan de zijkant uit.
    Want de warme jam was nog aan het uitzetten.
    Heb je hier nog een tip voor om dit te voorkomen.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

4 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

5 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

6 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago