Hou jij wel van een lekkere volle en romige saus over je lasagne? Of misschien wel door door de pasta? Dan moet je zeker eens zelf bechamelsaus maken! Vele malen lekkerder dan uit een pakje en helemaal niet moeilijk! Ik laat je bij deze zien hoe bechamelsaus maken in zijn werk gaat.

Zelf bechamelsaus maken

Bechamelsaus is een witte gebonden saus, die bestaat uit 3 basisingrediënten: boter, bloem en melk. Deze traditionele saus kom je vaak tegen in de Italiaanse keuken wordt gebruikt als pasta saus of toplaag voor de lasagne. Zelf bechamelsaus maken is niet moeilijk, want er is een gulden regel voor: [ 1:1:10 ]. Dit vertaald zich ook wel naar: gelijke delen boter en bloem gebruiken, en naar verhouden een 10-voud aan melk. Zo kun je onderstaand recept altijd en overal aanpassen naar een hoeveelheid die jij wilt.

Recepten met bechamelsaus maken

Uiteraard heb ik dan ook meteen wat heerlijke recepten voor je, zodat je na de bechamelsaus maken er een compleet gerecht bij op tafel kunt zetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Italiaanse pannenkoekentaart? Gebruik hem als romige toplaag op deze vegetarische pastaschotel met spinazie en eieren, als romige saus voor deze pasta met worst en bloemkool en laten we uiteraard de topper lasagna Bolognese niet vergeten!

Print

Bechamelsaus maken recept

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Yield: 1 grote porties 1x
  • Category: Dips, dressings en sauzen
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 50 gram roomboter,
  • 50 gram bloem,
  • 500 ml (volle) melk,
  • peper & zout,
  • halve theelepel gedroogde tijm.

Extra:

  • kleine kookpan,
  • houten lepel.

Instructions

  1. Smelt de boter, op middelmatig vuur, in een klein pannetje. Voeg nu de bloem toe en blijf al roerende dit boter-bloem mengsel opbakken gedurende een paar minuten. Let op dat deze ‘roux’ niet de bruin kleurt, zet dan liever het vuur lager. Zodra je roux gaat ‘brokkelen’ is hij klaar voor de volgende stap.
  2. Voeg nu koude melk toe aan de roer en blijf dit al roerende verwarmen tot een kookpunt. Dit is nu letterlijk bechamelsaus maken. Na 10 minuten zachtjes koken breng je de bechamelsaus op smaak met zout, peper en de tijm.
  3. Gebruik de bechamelsaus direct. Hoe langer je het laat staan, des te stugger deze wordt namelijk.

Eet smakelijk!

Groetjes Betty

Notes

BELANGRIJK: Om de juiste kookreactie te verkrijgen tijdens het maken van deze saus: Voeg je koude melk toe aan een warme roux. Mocht je afgekoelde roux gebruiken, zet de pan aan en giet hier direct hete melk bovenop!

VARIATIETIPS: Hoewel deze Italiaanse bechamelsaus maken met gedroogde tijmblaadjes of zelf oregano heerlijk is, kun je deze ook vervangen door bijvoorbeeld een kwart theelepel chilipepers, voor een pittige saus. Bij Hollandse groente, zoals broccoli of bloemkool is het ook heel lekker om juist nootmuskaat naar smaak toe te voegen.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago