Vandaag ben ik jarig en dat vieren we natuurlijk met taart! Maar niet zomaar eentje: we gaan namelijk een cheesecake op de barbecue bereiden! Deze Basque Burnt Cheesecake komt uit Noorden van Spanje en is een heerlijke donkerbruine of zelfs zwart gebakken cheesecake om van te smullen. Want wie is er niet dol op cheesecake?!
Hoewel je normaal gesproken bij een cheesecake maken streeft naar op en top perfectie, mag je bij de Basque Burnt Cheesecake de boel expres laten aan branden. Deze taart vind zijn oorspong in Baskenland (regio in noord-Spanje) waar diverse chefkoks er een kunst van maken om hun cheesecake mooi zwart te bakken. Veelal gaat het hier om een cheesecake zonder koek bodem, dus enkel en alleen de ‘cheesecake vulling’ met een zwarte buitenlaag. Maar ik kon het niet laten en voegde Bastogne koeken toe om de ‘burnt’ smaak nog een extra duwtje te geven.
Hoewel de ‘burnt’ zwarte buitenlaag al een smaaksensatie op zich is, bak ik deze Baskische zwarte cheesecake af op een ‘egg’ kamado barbecue. Zo’n groot ei vormt een mooie gesloten koepel en krijgt daarbij de functie van een hetelucht oven. Echter voegt deze door het gebruik van houtskool nog wat meer een gerookte smaak toe aan je taart en dat past echt perfect bij deze Burnt Basque Cheesecake. Heb je geen egg barbecue? Nog worries, je kunt de oven temperaturen en baktijd (of iets langer zelfs) ook aanhouden voor het afbakken in een normale hetelucht oven.
Nu kun je naast deze burnt Basque cheesecake genieten van nog zo’n Spaanse topper als dessert: namelijk een flan met karamelsaus! Maar uiteraard vind je nog meer heerlijke Spaanse recepten om van te genieten. Wij zetten ook graag onze tanden in deze Spaanse ovenschotel met kip en chorizo of gaan voor een geurige paella met zeevruchten. Daarnaast staat Spanje ook bekend om de tapas! Kleine gerechtjes die je eigenlijk de hele dag door wel kunt borrelen. Uiteraard help ik je een tapas plank samen te stellen en kun je hier nog veel meer lekkere recepten uit de Spaanse keuken terugvinden. Buen Provecho!
Een cheesecake expres laten aanbranden? Ja in Spanje zijn ze er dol op! Deze Baskische kaastaart is een heerlijk dessert en krijgt een extra rooksmaak door hem op de ‘Egg’ barbecue af te bakken. Normaliter wordt de Basque Burnt Cheesecake zonder koekbodem gemaakt en dus alleen de ‘cheesecake vulling’ met een zwarte buitenlaag. Laat je deze koekbodem achterwege dan is het ook nog eens een glutenvrij taartje om van te genieten.
Voor de koekbodem:
Extra:
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Heb je geen ‘Egg’ of Kamado barbecue? No worries, je kunt hem ook gewoonweg in de oven bakken. Zet deze dan op 220 graden celcius (200 Hetelucht) en na 40 – 45 minuten zou hij perfect afgebakken moeten zijn.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van de expres zwart verbrande Basque Burnt Cheesecake!
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…