In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede plaatst staan de noedels en gerechten met mie. Niet alleen in wokgerechten of soepen (ramen). Maar deze Indonesische Bami Goreng is een mooie basis van noedels en groenten en kan perfect gecombineerd worden met een stukje vlees, kip of zelfs tofu en tempeh.

Indonesische Bami Goreng maken

Voor het maken van deze Indonesische gebakken noedels gebruik je ‘mie’ gemaakt van tarwe en ei. Die zijn dunner en platter dan bijvoorbeeld spaghetti en kun je na, eventjes voorkoken, meebakken in de wok met groenten en sauzen. Onderstaand basisrecept is voor Bami Goreng met enkel roerbak groenten. Liefhebbers kunnen dan ook blokjes tofu (vega), blokjes ham of kipfilet in stukken vooraf bakken en toevoegen aan deze Indonesische Bami Goreng. Maar je kunt deze bami ook serveren met bijv. kipsateh of sambal telor eieren. Het is ook erg lekker met de zoete Babi Kecap (varkensvlees). Uiteraard mogen de gebakken uitjes en een sambal naar keuze ook niet ontbreken aan tafel.

Ben je meer een liefhebber van gebakken rijst dan van gebakken noedels, maak dan ook eens dit recept voor Indonesische nasi goreng.

Nog meer Aziatische noedel gerechten

Noedels zijn er in verschillende uitvoeringen. Dik, dun, rond, plat, gekruld etc. Niet alleen deze Indonesische Bami Goreng is bij ons thuis een favoriet, maar deze Chinese Lo Mein noedels (met biefstuk) staan regelmatige op tafel voor een avondje Chinees. Zoals ik al noemde zijn noedels ook onmisbaar in Ramen soepen, en vormt het ook de basis in de bekende TanTanMen ofwel Dan Dan Mein met pittige romige saus. Je kunt echt alle kanten op met noedels en dus ook mie.


Print

Bami Goreng (gebakken noedels met groenten)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is mijn basisrecept voor zelf Indonesische Bami Goreng maken. Gebakken noedels kun je op honderden verschillende manieren maken, maar deze versie met bamigroenten, selderij, trassie, ketjap en rode peper is toch wel mijn favoriet. Serveer naar keuze met bijvoorbeeld tofu, hamblokjes, of kipfilet.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 46 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met groenten
  • Cuisine: Indonesische keuken

Ingredients

Scale
  • 400 gram lange platte eiermie (noedels)
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 450 gram fijngesneden bamigroente *
  • 6 takjes selderij, fijngehakt ( of gebruik 1 eetlepel gedroogde variant)
  • 2 eetlepel ketjap manis (zoet)
  • 1 eetlepel ketjap asin (zout)
  • plantaardige olie, om in te bakken.

voor de Bami boemboe:

  • 2 sjalotten, gepeld en in vieren
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 1 rode peper (lombok) (of gebruik 12 tl. sambal)
  • 1 eetlepel ketjap asin (zout)
  • 1 theelepel trassie
  • 2 cm gember, geschild (of gebruik 1 tl. gemberpoeder)
  • 1 theelepel komijn poeder
  • 1 theelepel koriander poeder

Extra:

Instructions

  1. Als eerste ga je de mie koken. Check hiervoor de gebruiksaanwijzigen op de verpakking. Giet daarna af, spoel goed na met koud water en laat volledig uitlekken in een bolzeef. Meestal duurt die maar 5 – 10 minuten.
  2. Voeg alle ingrediënten voor de boemboe samen in een hakmolen of foodprocessor en laat draaien tot je een fijne pasta hebt.
  3. Verhit een scheutje olie in de wok op medium vuur en voeg de gesnipperde uien toe. Bak het lichtbruin aan en schenk daarna de boemboe erbij. Bak deze samen gedurende 2-3 minuten aan.
  4. Voeg vervolgens de bami groenten en wok deze gedurende 5 minuten mee.
  5. Stop nu de selderij, beide ketjaps en gekookte mie in de wok. Verwarm terwijl je om blijft scheppen de bami met andere ingrediënten gedurende een paar minuten.

Selamat Makan! (= eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

Notes

Wil je deze bami goreng rijker maken en meer proteine toevoegen? Alvorens het wokken verhit je een scheutje olie in de pan. Kluts een eitje per persoon en giet deze in de hete olie. Laat 1 minuut stollen, schep een paar keer goed om en hak in stukken. Haal het gestold ei uit de wok en laat afkoelen. Deze voeg je dan bij stap 5 wederom toe aan de wok en schep mee met de mie. 


Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Indonesische gehaktballetjes

Dit recept is al jarenlang een persoonlijke favoriet voor gehaktballetjes maken. Het recept is in…

2 dagen ago

Zelf Pindasaus maken

In de schappen kun je vandaag de dag prima pindasauzen vinden, die je vaak in…

3 dagen ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

5 dagen ago

Sambar curry met okra en kokosmelk

Het is wederom een Meatless Monday en vandaag heb ik een heerlijk groentegerecht genaamd Sambar…

6 dagen ago

Speculaas ‘cookie dough’ met vanille ijs

Ben jij ook zo'n fan van zelf cookie dough maken? Eetbaar koekdeeg blijf je werkelijk…

1 week ago

Surinaamse Bami met kip

Hoe maak je zelf Surinaamse bami met kip? Dit is een vrij makkelijk recept dat…

2 weken ago