Bijgerechten

3 x budgetgroenten voor kerst

Ben jij al lekker bezig met het kerstmenu? Uiteraard wordt er een waar spektakel als hoofdgerecht verwacht, maar we mogen ook zeer zeker niet de bijgerechten vergeten. Deze keer wat meer vriendelijk voor de portemonnee, maar minstens net zo lekker als je van mij gewend bent. Dit zijn 3x budgetgroenten voor kerst of voor elke andere dag dat je ze lekker op tafel wilt zetten.

Snel en makkelijk 3x budgetgroenten voor kerst maken

Ik heb regelmatig de vraag gekregen of ik meer budgetproof gerechten met jullie kan delen. En dan juist met het oog op de feestdagen kan dit nogal een uitdaging zijn. Online diëtist, afvalcoach Jonathan Klaasen schreef een blogpost over verse groenten vs. diepvries of uit blik of pot en dat gaf mij ook inspiratie. Merken zoals HAK of Bonduelle hebben een compleet assortiment aan verpakte groenten, die niet alleen een stuk langer houdbaar blijven, maar ook regelmatig in de aanbieding zijn en dus ook redelijk voordelig. Doe hier dus zeker je voordeel mee als je budgetgerechten voor kerst – of elke andere dag – wilt maken.

Zet eens wat vaker groenten uit pot op tafel

In dit artikel laat ik je dan ook graag zien dat je met deze groenten uit pot, blik of stazakken heel mooie bijgerechten voor kerst kunt maken, die je simpelweg met minder toch heel goed op smaak kunt brengen. Daarnaast hoeven groenten uit blik of pot vaak slechts opgewarmd te worden dus is de bereiding ook heel snel gedaan. Ik heb deze keer gekozen voor tuinboontjes, haricot verts en rode kool. Alle drie uitermate geschikt voor winterse gerechten maar ook luxe genoeg voor het kerstdiner. Je hoeft er dan bijvoorbeeld alleen nog wat aardappels, rijst of pasta bij te maken en een lekker stukje vlees voor een complete feestmaal! Laat je mij weten welke van deze 3 budget groenten voor kerst jouw favoriet is?

Rode Kool met appel
Harticot Verts met pesto
Tuinbonen met gepofte knoflook

Nog meer eenvoudige groenten gerechten voor kerst:


Print

3 x budgetgroenten voor kerst

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Met 3 verschillende groenten uit pot kun je 3 snelle en makkelijke budgetgroenten voor kerst maken. Voeg een paar eenvoudige – en goedkope – smaakmakers toe en je zet in een mum van tijd op tafel. Groente uit pot zijn ook vaak nog beetgaar en dienen alleen even kort opgewarmd te worden. Het mooiste is dat je zo 3x bijgerechten voor 4 personen maakt en die kosten slecht 5 – 8 euro in totaal! 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 45 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Nederlandse keuken
  • Diet: Vegetarian

Ingredients

Scale
  • ½ bolletje knoflook
  • 1 pot HAK Tuinboontjes (a 355 gram)
  • 1 pot HAK Haricots Verts (a 340 gram)
  • ½ potje groene pesto (a 190 gram)
  • 1 pot HAK Rode Kool met stukjes appel (355 gram)
  • 1 theelepel gemalen kaneel

Extra:

  • peper & zout
  • roomboter en olie, voor het bakken
  • zilverfolie

Instructions

  1. Als eerste ga je de knoflook poffen. Dit kan zelfs tot 2 dagen van tevoren, maar trek hier zo’n 45 minuten voor uit. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius (185 hetelucht) . Snijd een stuk van het topje af zodat de knoflooktenen goed zichtbaar worden. Plaats de bol op een stukje aluminiumfolie en schenk een beetje olijfolie op de afgesneden ‘top’. Pak de bol romdom in het folie en plaats voor 40 minuten op de bakplaat in het midden van de oven. Trek daarna het folie open en laat de knoflook afkoelen.
  2. Ondertussen giet je de de pot tuinboontjes af en laat uitlekken. Doe hetzelfde met de haricot verts.
  3. Schep de rode kool in een kookpannetje met deksel en roer hier de kaneel doorheen. Verwarm dit op medium vuur maar laat niet te lang doorkoken. Breng op smaak met zout & peper.
  4. Verhit een koekenpan op medium vuur. Voeg de pesto toe en verspreid over de pan. Leg dan de haricot verts in de pesto en schep voorzichtig om, om alles goed te bedekken en de haricot verts te verwarmen.. Schep uit de pan op een serveerbord. (Tip: bestrooi eventueel met pijnboompitten als je dit in huis hebt).
  5. Veeg de koekenpan schoon en verhit opnieuw de koekenpan op medium voor en voeg een beetje boter toe, laat smelten. Knijp de gepofte knoflook uit boven de pan en laat een beetje smelten in de boter. Voeg dan de tuinbonen toe en schep het geheel goed om, om alles goed te bedekken en de tuinbonen te verwarmen. Breng op smaak met zout en peper, schep uit de pan in een serveer kommetje.
  6. Serveer deze warme rode kool en lauwwarme haricot verts en tuinbonen direct. Deze 3x budgetgroenten voor kerst kun je met een kleine voorbereiding dus heel snel en makkelijk op tafel zetten tijdens de feestdagen.

Eet smakelijk!


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze 3x Budgetproof groenten recepten voor kerst.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Boeuf Bourguignon (stoofvlees met wijn)

Tijdens koude winteravonden eten wij graag stoofvlees. Deze Franse klassieker genaamd Boeuf Bourguignon is er…

2 dagen ago

Cinnabons uit de slowcooker

Dit is het seizoen van de slowcooker en ik heb een heerlijk zoet recept om…

6 dagen ago

Erwtensoep (uit de slowcooker)

Er gaat geen winter voorbij, zonder dat er minstens een keer erwtensoep op tafel staat!…

7 dagen ago

Tex-Mex Burrito Bowl met gehakt en quinoa

De dinsdag wordt in de volksmond ook wel 'Taco Tuesday' genoemd. Verwijzend naar een makkelijke…

1 week ago

Geroosterde spruitjessalade met zoete aardappel

Ook in de winter serveren wij salades! Maar dan wel een goedgevulde geroosterde spruitjessalade met…

1 week ago

Zelf pepernoten (kruidnoten) bakken

Denk je aan Sinterklaas, dan denk je ongetwijfeld ook aan pepernoten.. of kruidnoten.. wacht even,…

2 weken ago