Vlees Recepten

Boeuf Bourguignon (stoofvlees met wijn)

De dagen worden alweer korter en het is behoorlijk koud en donker als ik weer uit mijn werk kom. Dit is de tijd van het jaar om lekker te gaan bakken, stoven en sudderen. En dan maak ik graag deze Boeuf Bourguignon, oftewel stoofvlees met wijn! Een van mijn ultieme favoriete recepten voor dit najaar!

Stoven in de BK Bourgogne braadserie

Dit jaar heb ik een hele mooie samenwerking met BK Cookware. Een Nederlands pannenmerk dat prachtige en functionele pannen maakt. Zij stuurden mij onlangs een hele mooie BK Bourgogne braadpan toe en, zeker gezien de naam, kon ik niet wachten om hier mijn Boeuf Bourgignon in klaar te gaan maken! In de Bourgogne pannenserie staat traditie en vakmanschap voorop! Deze gietijzeren braadpannen houden de warmte lang vast en dat maakt ze ideaal voor stoven en sudderen. Je runderlappen worden daar zo tedermals van. Maar ook voor het bakken van gehaktballen of een grote pan pastasaus zijn deze (ruime) pannen ideaal! Daarnaast is de BK Bourgogne braadserie uitermate geschikt voor koken en stoven op inductie en daar wordt deze dame alleen maar blij van!

De gietijzeren BK Bourgogne braadpannen komen in 4 maten: 20 cm, 24 cm, 28 cm en 32 cm doorsnede. Er zijn ook kleine porseleinen cocottes verkrijgbaar van 10 cm doorsnede. Daarnaast zijn de pannen leverbaar in 8 toffe kleuren: Chili Red, Dusky Pink, Sunny Yellow, Royal Blue, Aqua Blue, Olive Green, Jet Black en Pitch Black (die heb ik !). En om het helemaal compleet te maken kun je ook een extra dekselknop in zilver en goudkleur bestellen. Zo is er voor iedereen wel een favoriet samen te stellen en dit is echt mijn foodie tip voor onder de kerstboom dit jaar! Met de onverwoestbare BK Bourgogne braadpan ga je namelijk nog vele jaren plezier beleven en maak je er dus onder andere een overheerlijke Boeuf Bourgignon in klaar!

Extra leuk: deze week bestel je de BK Bourgogne pannen met gratis cocottes (t/m 8 november 2020) of bestel volgende week met 20% korting!! Ga naar de webwinkel van BK Cookware!

De Franse klassieker! Boeuf Bourguignon

In het najaar en winterseizoen gaan we natuurlijk voor hartverwarmende recepten op tafel. Zoals deze Boeuf bourguignon, een ware klassieker uit de Franse keuken. Want wie houdt er nou niet van overheerlijke runderlappen stoofvlees met een flinke scheut rode wijn?? Zet hem ‘s middag alvast op het vuur, om lekker uren lang te laten sudderen. Of doe net als ik: zet hem de avond ervoor vast op het vuur en geniet er gewoon de volgende (werk)dag van. Meestal is zo’n stoofschotel een dag later namelijk nog veel lekkerder! Heb jij al een goede braadpan in huis? Of zet je er nu meteen eentje op je wensenlijstje? 🙂

Ben je grote fan van stoofschotels met vlees, net als deze boeuf Bourgignon? Check hier dan nog meer stoofvlees recepten op een rijtje!


Recept video: Boeuf Bourguignon maken

SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen


Print

Recept: Boeuf Bourguignon (Stoofvlees met wijn)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is het ultieme recept voor Boeuf Bourguignon, ofwel stoofvlees met rode wijn de Bourgogne! Een van mijn favorieten voor deze winter! Heerlijk doorregen runderlappen met uien, winterpeen, champignons en een goede dosis rode wijn. Die Fransen weten wel wat lekker is!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 3 hours
  • Total Time: 3 uur en 20 min.
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Method: stoven
  • Cuisine: Franse Keuken

Ingredients

Scale
  • 700 gram doorregen runderlappen (bijvoorbeeld stooflappen of sukadelappen),
  • 2 uien,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 1 winterpeen,
  • 150 gram magere spekreepjes,
  • 500 ml rode (Bourgogne) wijn,
  • 250 ml runderbouillon,
  • 2 blaadjes laurier,
  • 1 eetlepel tijm,
  • 250 gram champignons,
  • 1 kleine tomaat,
  • zout&peper,
  • olijfolie

Voor de ‘beurre manie’:

  • 20 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 20 gram bloem

Extra:

  • Grote braadpan, bijv. BK Cookware Bourgogne braadpan 28 cm

Instructions

  1. Haal het vlees minstens een half uur van tevoren uit de koelkast en dep goed droog met een keukenpapiertje, voor je begint! Snijd het vlees vervolgens in dobbelstenen van 2-3 cm en zet apart. Pel de uien, snijd overlangs doormidden en vervolgens in halve ringen. Pel de knoflook en pers deze uit. Schrap de wortel en snijd vervolgens in blokjes of plakjes van 1-2 cm.
  2. Verhit een scheut olie in een hapjes- of braadpan en bak hierin de runderlappen, op hoog vuur.  Zodra het vlees rondom dichtgeschroeid is, schep je dit uit de pan en zet apart. Bak vervolgens in het achtergebleven bakvet de magere spekreepjes aan. Voeg de uien, knoflook en wortel toe en bak op middelmatig vuur gedurende 2-3 minuten.
  3. Stop de runderlappen terug in de pan, schenk de wijn en bouillon erbij en voeg de laurier en tijm toe. Breng het geheel aan de kook, dek vervolgens af met de deksel en laat op laag vuur sudderen gedurende 2.5 uur. Roer af en toe het vlees even door om aanbranden te voorkomen.
  4. Boen ondertussen de champginons schoon en snijd in parten. was de tomaat, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Voeg de champignons en de tomaat toe en laat het geheel nog eens 30 minuten doorsudderen. (3 uur totaal dus).
  5. Om de Boeuf Bourguignon te binden maak je een mengsel van boter & bloem. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en prak hier simpelweg de bloem doorheen. Breek steeds een stukje deeg, ter grote van een knikker, af en roer door de boeuf Bourguignon. Ga net zo lang door totdat je de gewenste dikte bereikt hebt. Deze manier voorkomt ‘klontjes’ bloem in je boeuf en wordt ook wel ‘ beurre manié’  genoemd. Breng tot slot op smaak met zout & peper.
  6. Verwijder de laurierblaadjes en serveer de Boeuf Bourguignon in een diep bord met bijvoorbeeld aardappelpuree en wat gestoomde groenten Je kunt er ook alleen stokbrood bij serveren, die kun je lekker in de saus deppen.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Boeuf Bourgignon stoofvlees met rode wijn wilt gaan maken!

Dit artikel betreft een samenwerking met BK Cookware. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • That's it! Ik moet ook een keertje aan de slowcooker!
    Ik zou inderdaad ook mijn normale pannen niet onbeheerd achter kunnen laten, dus moet er binnenkort toch maar eens aan gaan geloven!
    Bedankt voor de tip!

  • Hi Janine,

    dat kan zeker, maar dan heb ik een nog lekkerder alternatief voor je in petto, namelijk Coq au Vin, oftewel stoofkip met wijn.
    In het nieuwe jaar komt die zeker online!

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago