Dit is een tussendoortje om je vingers bij af te likken! Als ik namelijk zeg: ‘knapperig filodeeg, gevuld met warme dadels, banaan, kaneel, kokos en pistachenootjes en besprenkeld met sinaasappel-kaneelsiroop’, dan loopt het water jou ook vast in de mond! Deze zoete Sıgara böreği is echt een heerlijk en gezond tussendoortje voor jezelf. Of verras je gasten ermee!
Dat een recept voor Betty’s Kitchen soms iets anders uitpakt dan gepland bleek bij deze wel. Wat ik namelijk in gedachten had was een soort gezonde versie van baklava maken. Je weet wel, die heerlijke Turkse lekkernij van filodeeg met pistachenoten, maar die helaas ook druipt van de boter en hoeveelheid suikers. Dus ik ging aan de slag met filodeeg, wel met een klein beetje boter maar een gezonde vulling en een gezonder alternatief op baklava. De geuren die uit de oven kwamen deden me al doen smelten. Maar toen ik een hap nam dacht ik: “Huh? Dit proeft in de verste verte niet naar baklava!” Juist door de warme, fruitige vulling lijkt het veel meer op een strudel. Maar om die Turkse keuken een beetje eer aan te doen met deze gezondere twist kunnen we hem beter zoete Sıgara böreği met dadel en banaan noemen.
Sıgara böreği is een echte Turkse klassieker van gevulde filodeeg rolletjes. De versie met witte kaas en kruiden is het meest bekend, maar dikwijls kom je ook aardappels, spinazie of andere vullingen tegen. Deze zoete variant past er heel mooi bij.
Deze zoete Sıgara böreği is het allerlekkerst om een uurtje na het bakken te nuttigen. Dan is de vulling van deze tropische strudel nog een heel klein beetje warm maar het filodeeg nog lekker knapperig. Check hier overigens nog meer recepten met het dunne filodeeg. Maak bijvoorbeeld een lekkere Griekse Spanakopita taart met spinazie en kaas. Daarnaast zijn deze filodeegtaartjes met custard heerlijk voor een uitgebreide weekend brunch of zelfs paasbrunch! Tevens maak je van filodeeg ook loempia’s, zoals deze Chinese vegetarische versie of deze loempias met paddestoelen! Geniet er in ieder geval van!
Dit is een tussendoortje om je vingers bij af te likken! Deze tropische strudel met dadels en banaan zijn ook ideaal om te serveren bij een High Tea. Maar ook gewoon omdat het lekker is hoor!
Benodigdheden:
Gebruik je de (goedkopere) gedroogde dadels ? Deze zijn vaak wat kleiner en zul je 15 stuks van nodig hebben. Let wel; ze zijn tevens ook vaak wat droger en zullen gerust 2-3 uren in water moeten wellen voor het beste resultaat.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor gevulde filodeeg met dadels en pistachenoten – een soort zoete Sıgara böreği met dadels en banaan wilt gaan maken.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…