Bakrecepten

Zoete Sıgara böreği met dadel en banaan

Dit is een tussendoortje om je vingers bij af te likken! Als ik namelijk zeg: ‘knapperig filodeeg, gevuld met warme dadels, banaan, kaneel, kokos en pistachenootjes en besprenkeld met sinaasappel-kaneelsiroop’, dan loopt het water jou ook vast in de mond! Deze zoete Sıgara böreği is echt een heerlijk en gezond tussendoortje voor jezelf. Of verras je gasten ermee!

Een tropische baklava

Dat een recept voor Betty’s Kitchen soms iets anders uitpakt dan gepland bleek bij deze wel. Wat ik namelijk in gedachten had was een soort gezonde versie van baklava maken. Je weet wel, die heerlijke Turkse lekkernij van filodeeg met pistachenoten, maar die helaas ook druipt van de boter en hoeveelheid suikers. Dus ik ging aan de slag met filodeeg, wel met een klein beetje boter maar een gezonde vulling en een gezonder alternatief op baklava. De geuren die uit de oven kwamen deden me al doen smelten. Maar toen ik een hap nam dacht ik: “Huh? Dit proeft in de verste verte niet naar baklava!” Juist door de warme, fruitige vulling lijkt het veel meer op een strudel. Maar om die Turkse keuken een beetje eer aan te doen met deze gezondere twist kunnen we hem beter zoete Sıgara böreği met dadel en banaan noemen.

Sıgara böreği is een echte Turkse klassieker van gevulde filodeeg rolletjes. De versie met witte kaas en kruiden is het meest bekend, maar dikwijls kom je ook aardappels, spinazie of andere vullingen tegen. Deze zoete variant past er heel mooi bij.

Nog meer recepten met filodeeg

Deze zoete Sıgara böreği is het allerlekkerst om een uurtje na het bakken te nuttigen. Dan is de vulling van deze tropische strudel nog een heel klein beetje warm maar het filodeeg nog lekker knapperig. Check hier overigens nog meer recepten met het dunne filodeeg. Maak bijvoorbeeld een lekkere Griekse Spanakopita taart met spinazie en kaas. Daarnaast zijn deze filodeegtaartjes met custard heerlijk voor een uitgebreide weekend brunch of zelfs paasbrunch! Tevens maak je van filodeeg ook loempia’s, zoals deze Chinese vegetarische versie of deze loempias met paddestoelen! Geniet er in ieder geval van!


Print

Recept: Zoete Sıgara böreği met dadel en banaan

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is een tussendoortje om je vingers bij af te likken! Deze tropische strudel met dadels en banaan zijn ook ideaal om te serveren bij een High Tea. Maar ook gewoon omdat het lekker is hoor!

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 50 min. + afkoelen
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 1 uur en 30 minuten
  • Yield: 20 stuks 1x
  • Category: Tussendoortjes
  • Cuisine: Turkse Keuken

Ingredients

Scale
  • 5 plakjes filodeeg (=helft van pak met 10 vellen – 225 gram)
  • 1213 Medjool dadels
  • 60 gram pistachenoten
  • 1 rijpe banaan (ca 100 gram)
  • 1 el. chiazaad
  • 2 el. geraspte kokos
  • 1 ½ tl. gemalen kaneel
  • 1 sinaasappel
  • 50 ml. agavesiroop
  • 20 gram roomboter, gesmolten

Benodigdheden:

  • theedoek
  • bakpapier

Instructions

  1. Snij de dadels in en verwijder de pit. Snijd de dadel vervolgens in 3 stukken en stop in een kom. Overgiet met (kokend) heet water en laat 30 minuten wellen.
  2. Ontdooi de blaadjes filodeeg op het aanrecht en onder een licht vochtige doek. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (180 hetelucht).
  3. Maak de pistachenootjes wat fijner, bijvoorbeeld met een vijzel of stop in een zakje en sla er met een koekenpan of deegroller op. Stop in een mengkom.
  4. Prak de banaan en voeg samen met chiazaad, geraspte kokos en 1 theelepel kaneel in de mengkom.
  5. Giet de dadels af en hak met een mes fijn. Stop deze erbij in de mengkom. Prak en roer met een lepel tot een grof maar egaal mengsel. Wil je de vulling egaler en juist niet grof, mix de dadels, banaan en pistachenootjes dan met een staafmixer of in een keukenmachine. Zet de kom apart.
  6. Smelt nu de boter. Zodra de filodeeg is ontdooid leg je de blaadjes uitgestrekt neer en snijd in 4 vierkantjes of rechthoeken van dezelfde grootte (dan heb je er 20 totaal). Pak nu steeds 4 velletjes en laat de rest afgedekt onder de vochtige theedoek liggen. Leg de velletjes neer en kwast heel lichtjes 3 van de punten en het stukje ertussen. In de ‘droge’ punt leg je een eetlepel van het dadel-banaanmengsel en vorm hier al meteen een dun worstje van (zie foto’s). Sla het puntje deeg er over heen en rol vervolgens tot halverwege op. Vouw nu de twee met boter ingevette punten naar binnen en rol het filodeeg verder op. ‘Sluit’ de Sıgara met het laatste puntje deeg. Doe dit tevens met de overige 3 velletjes en verplaats ze naar een bakplaat bekleed met bakpapier. Pak dan het volgende vel filodeeg bestaande uit 4 vierkantjes en ga net zo te werk tot je alles hebt opgemaakt.
  7. Met het laatste beetje roomboter kwast je nog lichtjes de bovenzijde van alle rolletjes op de bakplaat in. Schuif de plaat in het midden van de oven en bak gedurende 20 minuten goudbruin en een beetje droger in de oven. Hou het wel in de gaten dat de filodeeg niet verbrandt.
  8. In de tussentijd pers je de sinaasappel uit en stop het sap in een steelpannetje. Zet het vuur op medium en verwarm het sap gedurende een paar minuten. Niet laten droogkoken! Draai daarna het vuur uit en roer de agavesiroop en overgebleven ½ theelepel kaneel er doorheen. Haal daarna de siroop door een zeef en vang op.
  9. Haal de filodeegrolletjes uit de oven en stop ze in een kleine ovenschaal of diep bord. Ze dienen tegen elkaar aan te liggen – niet op elkaar. Lepel hier de sinaasappel siroop overheen en laat daarna in de siroop afkoelen en opnemen.

Notes

Gebruik je de (goedkopere) gedroogde dadels ? Deze zijn vaak wat kleiner en zul je 15 stuks van nodig hebben. Let wel; ze zijn tevens ook vaak wat droger en zullen gerust 2-3 uren in water moeten wellen voor het beste resultaat. 


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor gevulde filodeeg met dadels en pistachenoten – een soort zoete Sıgara böreği met dadels en banaan wilt gaan maken.

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago