Ben je liefhebber van de Japanse keuken? Dan mag teriyaki saus niet ontbreken in de keuken. Deze zoet-zoute saus is heerlijk voor bij vlees, vis of vegetarische gerechten. En maak je af met een beetje sesamzaadjes er overheen gestrooid.

Teriyaki saus marinade

Je kunt Teriyaki saus gebruiken om vlees, vis of bijv. tofu te marineren. Maar je kunt hem ook gebruiken om tijdens het bakken je vlees, vis of vega ‘af te lakken’. Zo wordt jakitori bijvoorbeeld ook gemaakt. Doordat de teriyaki saus bij verhitting een beetje stroperig wordt, geeft het een gekarameliseerd en stroperig jasje aan je gerechten.

Recepten met teriyaki saus of marinade

Maar deze overheerlijke Japanse saus serveer je natuurlijk bij de meest uiteenlopende gerechten uit de Japanse keuken of meer. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Teriyaki Tofu Spiesjes van de barbecue? Of maak er een heerlijke vegetarische portobello met ei en noodles van. Ook lekker: Taughetti met beef teriyaki! Weet je wat ook een lekkere saus is? Okonomiyaki! Ik maakte er een geweldige Japanse pannenkoek mee klaar!


Print

Zelf Teriyaki Saus maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 2 reviews

  • Cook Time: 10 minutes
  • Total Time: 10 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Sauzen
  • Cuisine: Japanse keuken

Ingredients

Scale
  • 6 eetlepels Soja Saus,
  • 4 eetlepls Rijstewijn / Mirin,
  • 4 eetlepels bruine suiker,
  • 2 eetlepels water,
  • 1 theelepel gehakte knoflook
  • 1 theelepel gehakte gember,
  • ½1 tl maizena.

Instructions

  • Stop alle ingredienten, met uitzondering van de maizena, in een steelpannetje en breng aan de kook.
  • Laat 5 minuten zachtjes inkoken en alle smaken opnemen.
  • Roer de maizena los met 1 eetlepel water. Giet dit bij de teriyaki saus om in te dikken.
  • Laat hierna nog 1-5 minuten zachtjes doorkoken tot gewenste dikte. Let op, de saus wordt iets stroperiger tijdens afkoelen.

Gebruik de teriyaki saus als marinade voor vis, vlees, of vega. 

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Foto’s via Shutterstock: Louno Morose , Louno Morose.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • vandaag hebben wij een mie-wol-schotel gemaakt met deze teriyaki saus..... groot succes. Nooit meer anders. Alleen hadden wij geen rijstwijn en daarvoor in de plaats medium dry Sherry gebruikt.
    Dank voor dit recept!

  • Ontzettend lekkere Teriyaki saus!
    Ik heb meerdere recepten geprobeerd, maar deze is tot nu toe de beste die ik heb geproefd.
    Zeker aan te raden!

  • Goedemorgen,

    Ik wil deze saus bij de teppanyaki serveren. Welke sojasaus kan ik het best gebruiken, de groene of de rode kikkoman?

    Groetjes Landa.

    • Hi Landa, je kunt ze beiden gebruiken hoor!
      Volgens mij is de rode de 'normale' en de groene een variant met minder zout.
      Net wat jij prettig vind dus.

      groetjes, Betty

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago