Maak je een vegetarische soep? Dan is een vegetarische groentebouillon een must! Maar wist je dat je heel eenvoudig zelf bouillon kunt trekken van diverse groenten? Dit is een echte smaakmaker in heel veel recepten, zoals soepen, sauzen, risotto en andere gerechten. Daarnaast is zelfgemaakt écht het lekkerst. Ik deel dan ook mijn basisrecept voor zelf groentebouillon maken met jullie in de hoop dat jullie ook vaker een soeppannetje op het fornuis zullen zetten.
Een rijke bouillon is een echte smaakmaker in heel veel recepten. Van soepen, sauzen, risotto en andere gerechten. Wij maken thuis zowat wekelijks een eigen bouillon. Getrokken van bijvoorbeeld kip, maar ook rundvlees & mergpijpjes of dus gewoon groenten. De huisgemaakte bouillon is dan ook DE reden dat je bij mij altijd uien, wortel en bleekselderij in huis zult aantreffen, de basis voor elke bouillon namelijk. En het mooiste van zelf maken is dat je zelf controle hebt over wat je er in stopt. Van smaakmakers zoals kruiden en specerijen, maar dus ook de hoeveelheid zout. Je voegt zout namelijk pas toe als de bouillon helemaal klaar is, omdat je dan pas weet hoe ‘krachtig’ hij is. Tip van Betty dus!
De zelfgemaakte groentebouillon is in de koelkast een paar dagen houdbaar. Door het koelen zullen eventuele ‘vetdeeltjes’ gaan stollen en vormen op de bovenlaag. Dit kun je eventueel afscheppen als je wilt, maar je kunt je bouillon na het bereiden ook direct door een schone theedoek heen gieten en vooraf vetdeeltjes opvangen. Wil je de groentebouillon langer bewaren? Vries deze dan in porties in (max. 3 maanden). Laat de bouillon goed afkoelen en stop in een hersluitbaar bakje. Die plastic bakjes van de afhaalchinees werken ook prima. Een heel klein beetje bouillon (dat je over hebt) kan zelfs rechtstreeks in de ijsblokjes vorm en daarom is het ‘ontvetten’ van de bouillon weer belangrijk
Om je groentebouillon weer te ontdooien stop je de het bevroren blok simpelweg in een ruime soeppan en zet het vuur op middelmatig. Het blok ijs zal volledig smelten in de pan en kun je daarna enkele minuten aan de kook brengen. De groentebouillon is dan weer klaar voor gebruik. Makkelijk he?!
En als je dan eindelijk zelf groentebouillon hebt gemaakt dan zijn er tal van recepten waar je deze voor kunt gebruiken. Check dus ook vooral deze recepten:
Geniet heerlijk van deze recepten!
Het basis recept voor zelf groente bouillon maken. Deze kun je gebruiken, in soepen, sauzen, voor ragout en meer. Door deze zelf te maken krijg je een verfijnde smaak en kun je zelf de hoeveelheid zout aanpassen naar wens.
Extra:
Groetjes, Betty
variatietips:
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met zelf groentebouillon maken als basis voor je soepen en andere recepten.
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Het najaar is natuurlijk het seizoen van de peer en dan gaan wij thuis maar…
Voor de Meatless Monday van vandaag maakte ik deze vegetarische, groene spliterwten burgers met blauwe kaas.…
Dit recept is al jarenlang een persoonlijke favoriet voor gehaktballetjes maken. Het recept is in…
In de schappen kun je vandaag de dag prima pindasauzen vinden, die je vaak in…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…