Als er een krokante topping is die je hier steevast in de voorraadkast tegenkomt, dan is het wel ‘dukkah’. Een heerlijk mengsel van gebrande noten, sesamzaadjes, kruiden en specerijen. De crunch en verschillende smaakmakers maken er een heerlijke topping van voor heel veel verschillende gerechten. Daarnaast is zelf dukkah maken helemaal niet moeilijk!
Dukka – wordt ook wel Duqqa, dukka, du’ah, of do’a genoemd – is een Egyptische en Midden-Oosterse smaakmaker die bestaat uit een mengsel van geroosterde noten met specerijen en kruiden. Hazelnoten maar amandelen vormen de basis, evenals sesamzaadjes, komijn en koriander. Het is lekker krokant en wordt meestal gebruikt als topping voor diverse dips bij brood, maar ook over verse groenten of vlees gestrooid. Zelf bestrooi ik zelfs mijn lunchbroodje mee want noten zijn goede vetten en extra smaakmakers zijn alleen maar lekker.
Wil je liever geen bruine velletjes om je noten? Deze kun je eenvoudig zelf verwijderen. In dit recept vertel ik je er graag meer over.
De samenstelling voor dukkah kan nogal verschillen want in elke regio of gezin maakt men het net weer anders. Maar met onderstaande basisrecept voor zelf dukkah maken zit je altijd op de goede weg en kun je naar hartelust varieeren. Waar eet je dukka dan het liefste mee. Bij deze enkele persoonlijke favorieten:
Dukkah is een mengsel van noten en specerijen uit het Midden-Oosten. Het maakt een heerlijk geurende en krokante topping voor heel veel recepten. Denk aan dips, soepen, salades en meer. De samenstelling van kan nogal verschillen maar met onderstaande basisrecept voor zelf dukkah maken zit je altijd op de goede weg.
Extra:
Eet smakelijk!
Er zijn 1001 variatiemogelijkheden voor het maken van Dukkah. Probeer ook eens een van deze:
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het zelf maken van dukkah geroosterde noten en specerijen mix.
Ben jij ook zo'n fan van gebakken appeltjes met kaneel? Dan ga jij dit recept…
Heb jij schoolgaande kinderen? Dan staat je deze wekenongetwijfeld het jaarlijkse kerstfeest te wachten. En…
Met een paar goede basisproducten in de voorraadkast en koelkast zet je in een handomdraai…
Maak eens naan met mungbonenpuree en gegrilde courgette voor de #MeatlessMonday. Dat is namelijk lekker…
Deze verfrissende witlof stamppot met piccalilly is een overheerlijke winterse maaltijd. Met frisse stukjes appel…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…