Recepten algemeen

Zelf Clotted Cream Maken

Er gaat géén high tea voorbij zonder scones! En bij scones hoort traditioneel clotted cream en jam! Hoewel clotted cream de laatste jaren ook steeds vaker te vinden is in de supermarkt, is de eigengemaakte variant super eenvoudig en snel te maken.

Basis voor Clotted Cream maken

Mascarpone is jullie wellicht bekend uit de Italiaanse keuken en dan met name voor tiramisu maken. Deze kaassoort vormt de basis voor clotted cream, want de Britten zijn er ook dol op. Deze romige kaas wordt smeuïg geklopt met ongezoete slagroom of crème fraîche. En dat vormt juist een goede tegenhanger voor de vaak zoete scones en jams die erbij geserveerd worden tijdens een High tea of Afternoon tea in Engeland.

Clotted cream serveer je op scones

Besmeer je vers gebakken scones met een flinke lik clotted cream en top af met vers fruit, lemon curd of huisgemaakte jam. Wedden dat je dubbel en dwars zit te genieten! Uiteraard kun je zelf aan de slag met traditionele Britse scones of ga voor deze rustieke lemonade scones met slechts 4 ingrediënten. Enjoy darlings.


Print

Recept: Zelf Clotted Cream maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Tijdens een High Tea mag de clotted cream natuurlijk nooit ontbreken. Deze luchtige kaasspread hoort nou eenmaal bij scones en jam.

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 5 minutes
  • Total Time: 5 minutes
  • Yield: 1 pot 1x
  • Category: High Tea
  • Cuisine: Britse keuken

Ingredients

Scale

Traditionele ‘ Thick’ Clotted Cream:

  • 250 gram mascarpone,
  • 125 gram crème fraîche.

 

Voor ‘zachtere’ Clotted Cream:

  • 250 gram mascarpone,
  • 125 ml slagroom,
  • 2 eetlepels poeder suiker.

Instructions

Haal de ingrediënten altijd 30 minuten van tevoren uit de koelkast, zodat de kaas wat ‘zachter’ kan worden.

  1. Klop de mascarpone en crème fraîche met behulp van een keukenmixer glad en smeuig.
  2. Schep uit de kom in een gesteriliseerde pot, sluit af met deksel en bewaar de clotted cream in de koelkast.

 

Voor de ‘zachtere’ Clotted Cream:

  1. Vervang de crème fraîche 1:1 door slagroom. Giet de slagroom in de mengkom van de keukenmixer en spatel deze stijf. Zodra hij wat dikker begint te worden voeg je het poeder suiker toe.
  2. Mix hier vervolgende de zachte mascarpone doorheen tot een glad mengel ontstaat.
  3. Schep uit de kom in een gesteriliseerde pot, sluit af met deksel en bewaar de clotted cream in de koelkast.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

    • Jazeker, met een drupje (of twee) food colouring moet het al lukken. Voor roze cream kun je ook een paar druppels rode bieten sap of geprakte frambozen toevoegen.

  • Dus bij bijzondere gelegenheden eet ik altijd al clotted cream zonder dat te weten hahaha
    Ik maak clotted cream bijvoorbeeld voor trifle's, en als ik echt een lekkere dot wil bij appeltaart.

  • Een vraagje... Voor zo'n 75 scones, hoeveel van deze clotted cream moet ik dan maken?

    • Hi Aaike,
      ik zou er in ieder geval 2 potten van maken. Of misschien zelfs 3.
      Enjoy in ieder geval!

  • Het was heerlijk, beide varianten.
    Veel te veel gemaakt natuurlijk voor mijn high-tea'tje dus nu moet ik een extra lading scones gaan maken om het op te krijgen :) wat een straf

    • Hi Corianne,
      het kan zijn dat je te lang gemixt hebt. Wellicht dat opstijven in de koelkast nog een beetje kan helpen.
      Maar meng het de volgende keer 'net' aan. Mag met een mixer, maar kan ook met een vork hoor.

  • sinds ik het recept heb van zachtere’ Clotted Cream: maak ik het elk weekend.
    mijn man vind deze lekkerder dan wanneer ik het in de winkel haal
    dus elke vrijdag scones maken en uiteraard zelf gemaakte gelei heerlijk

    • Hi Anja,
      na bereiding is de clotted cream meteen klaar voor gebruik. Het hoeft niet op te stijven in de koeling of iets dergelijks.
      Je dient hem echter wel te bewaren in de koelkast (kan gerust een paar dagen)

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago