Dit is een goed basis bakrecept voor elke thuisbakker! Ga je zelf aan de slag met stapeltaarten maken of cupcakes decoreren? Ik laat je zien hoe je zelf een standaard maar ook verrijkte botercreme kunt maken om je (stapel) taarten af te werken, te vullen en te decoreren.
Voor feestelijke gedecoreerde en stapelbare taarten is botercreme echt onmisbaar. Niet alleen geeft de creme een heerlijke romige smaak, maar het ‘plakt’ ook de biscuitbodems aan elkaar tot een grote taart. Daarnaast kun je de creme ook gebruikten voor het strak afsmeren van je taarten, grote toeven spuiten, en decoratie mee vastzetten zoals macarons, eetbare bloemen etc. Je kunt je taarten en cupcakes natuurlijk versieren met slagroom, creamcheese frosting, maar ik gebruik het liefst de verrijkte botercrème van Laura’s Bakery. Voor feestelijke gedecoreerde en stapelbare taarten is botercreme echt onmisbaar. Deze vanille botercreme met een basis van bloem en melk is net even wat rijker van smaak en lekker stevig om mooie toeven van te spuiten.
Ga je een biscuit taart bekleden met rolfondant (zoals bijvoorbeeld deze spinnenwebtaart) dan is Laura’s botercreme niet zo heel geschikt vanwege de melk. Dit tast namelijk het fondant aan. In dat geval kun je beter een standaard botercreme maken van gelijke verhoudingen poedersuiker en boter. In de verhouding 1:1 dus.
Het kan inderdaad gebeuren dat je tijdens het mixen van het bloemmengsel en botermengsel ineens ziet dat je botercreme ‘korrelig’ wordt. In dat geval is je botercreme gaan schiften. Waarschijnlijk is dit veroorzaak omdat je melkmengsel nog niet goed genoeg afgekoeld was. En het temperatuurverschil heeft voor het schiften gezorgd. Geen nood want je kunt hem nog steeds redden! Blijf de creme gewoon rustig doorkloppen maar richt een warme fohn in de mixer kom. Door de warmte smelten alle bestanddelen samen en komt het weer goed. Een eetlepel kokend water toevoegen kan ook. Zet daarna de kom wel een kwartiertje in de koeling om weer af te koelen voor je een eerste laag creme gaat uitsmeren op een taart.
Heb je een speciale gelegenheid die om een gedecoreerde taart vraagt? Vul je taarten met deze overheerlijke vanille botercrème. Ook de decoratie, buitenkant afsmeren en toeven spuiten werkt heel goed met deze creme. Check hier enkele recepten waarbij ik botercreme heb gebruikt:
Geniet heerlijk van deze recepten met botercrème! Groetjes, Betty
Voor feestelijke gedecoreerde en stapelbare taarten is botercreme echt onmisbaar. je kunt hiervoor gelijke delen roomboter en poedersuiker mixen tot botercreme. Maar deze vanille botercreme met een basis van bloem en melk is net even wat rijker van smaak en lekker stevig om mooie toeven van te spuiten. Met dit recept voor botercreme kun je 16 tot 20 toeven (voor cupcakes) spuiten. Of een taart van 20 cm zo’n 2 keer rijkelijk vullen.
Enjoy! Groetjes, Betty
Tijdens de laatste stap van de bereiding kun je nog wat smaakmakers toevoegen om een variatie botercreme te maken. Mix deze dan even kort mee om goed te mengen.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze zelf aan de slag wilt gaan met het maken van botercreme voor jouw stapelbare of fondant taarten.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…