Print

Zelf botercrème maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Voor feestelijke gedecoreerde en stapelbare taarten is botercreme echt onmisbaar. je kunt hiervoor gelijke delen roomboter en poedersuiker mixen tot botercreme. Maar deze vanille botercreme met een basis van bloem en melk is net even wat rijker van smaak en lekker stevig om mooie toeven van te spuiten. Met dit recept voor botercreme kun je 16 tot 20 toeven (voor cupcakes) spuiten. Of een taart van 20 cm zo’n 2 keer rijkelijk vullen. 

  • Author: Naar recept van Laura's Bakery
  • Prep Time: 15 min. + koelen
  • Cook Time: 5 min.
  • Total Time: 1 uur en 30 minuten
  • Yield: 16-20 toeven / 2 x vullen 20cm taart 1x
  • Category: Taart
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 240 ml melk
  • 45 gram bloem
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille extract

Instructions

  1. Giet de melk in een steelpannetje. Zeef de bloem hierboven en klop met een garde door elkaar om klontjes te verwijderen. Zet het pannetje op het middelmatig vuur en blijf roeren terwijl je het langzaam aan de kook brengt. Zodra het mengsel kookt draai je het vuur lager.
  2. Het mengsel begint tussendoor ook in te dikken, na ongeveer vijf minuten verwarmen is het dik genoeg. Je zou als het ware een houten prikker in het mengsel moeten kunnen steken die vervolgens rechtop blijft staan. Check tevens of het bloemmengsel GEEN klontjes bevat. Anders kun je hem het beste nog even door een zeef drukken. Doe het bloemmengsel in een kom of breed bord met hoge randen en dek deze af met plastic folie. Laat vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur. 
  3. Terwijl het mengsel staat af te koelen klop je in een andere kom de boter en poedersuiker luchtig. Voeg dan het vanille extract toe en blijf mengen tot deze is opgenomen.
  4. Zodra het bloemmengsel goed is afgekoeld kun je deze toevoegen aan het botermengsel. Klop het mengsel nog zo’n vijf minuten goed door. Zet de kom dan weer in de koelkast, ongeveer een half uur. Daarna is je vanille botercrème klaar voor gebruik!
  5. Wil je de botercreme langer bewaren? Stop in een luchtdicht potje en bewaar dan maximaal 1 week in de koelkast. Hetzelfde doe je met de taarten en cupcakes die je gedecoreerd hebt met botercreme.

Enjoy! Groetjes, Betty

Notes

Variaties met botercreme maken.

Tijdens de laatste stap van de bereiding kun je nog wat smaakmakers toevoegen om een variatie botercreme te maken. Mix deze dan even kort mee om goed te mengen. 

  • 1 eetlepel geraspte citroenschillen voor een kleine lemon-twist op het recept.
  • 2 theelepels cacaopoeder voor een chocolade twist. Je kunt echter ook volromige chocolademelk in dit recept gebruiken in plaats van gewone melk. 
  • 1-2 theelepels espresso oploskoffie poeder – geen korrels!
  • 1-2 theelepels pumpkin spice kruiden / speculaaskruiden / of zelfs enkel kaneel voor een herfstachtige twist.
  • 1-2 el poeder van gevriesdroogde frambozen, aardbeien etc.