Bijgerechten

Venkel grillen op de barbecue

Ik vind het zo heerlijk dat het zonnetje zich steeds vaker laat zien! Afgelopen weekend was het dan ook weer zover: Heerlijk vertoeven in de achtertuin en ging ik o.a. venkel grillen op de barbecue. Je kan namelijk zoveel meer klaarmaken op de barbecue dan enkel kip, vlees of vis. En het grillen van diverse groenten hoort daar dan ook bij.

Je barbecue is in de eerste instantie dan ook een rookoven. Je kunt dan ook bijna praktisch alles wat de oven in kan, ook gewoon op de bbq klaarmaken. En dit werkt natuurlijk het makkelijkst als de barbecue een ingebouwde thermometer bevat.

How to venkel grillen op de barbecue

Zo probeer ik tegenwoordig vrijwel een complete maaltijd op de barbecue te bereiden:  van vlees, tot aardappelpartjes en gegrilde groente. En voor dat laatste maak ik veelal gebruik van een speciaal RVS groente basket. En venkel grillen op de barbecue wordt dan niet alleen een peuleschil, maar geeft ook een fantastisch bijgerecht voor bij bijvoorbeeld een biefstukje van de grill.

Venkel heeft natuurlijk een zoete anijssmaak, dus ik maak er een contrasterende peper olie bij. Deze kun je dan zowel over de gegrilde venkel druppelen en is ook heerlijk om je plakjes biefstuk in te deppen. De pittige olie gaat namelijk heel goed samen met een mals stuk vlees.nMaar goed, laat het vast een beetje inspiratie zijn van wat je allemaal nog meer met je barbecue kunt bereiden. Ook lekker: deze venkel salade met sinaasappel of deze gebakken witlof met spekjes uit de oven! Yummmm


Print

Recept: Venkel grillen op de barbecue recept

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze zomer is heerlijk vertoeven in de achtertuin en ging ik o.a. venkel grillen op de barbecue. Je kan namelijk zoveel meer klaarmaken op de barbecue dan enkel kip, vlees of vis. En het grillen van diverse groenten hoort daar dan ook bij.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 1 hours
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 1 hours 30 minutes
  • Yield: 23 personen 1x
  • Category: BBQ
  • Cuisine: Mediterrane keuken

Ingredients

Scale
  • 1 spaanse peper,
  • 1 theelepel zout,
  • 6 eetlepels extra virgine olijfolie,
  • 1 theelepel gedroogde venkelzaad,
  • 2 venkelknollen (circa 600 gram),
  • snuf peper.

Extra:

  • vijzel,
  • kleine koekenpan,
  • Barbecue met thermometer (bijvoorbeelde deze Weber),
  • RVS of aluminium schaal voor op de barbecue.

Instructions

  1. Maak als eerste de peper olie in de vijzel. Was het pepertjes, verwijder het groen en eventueel de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Stop in de vijzel met het zout,  5 eetlepels olijfolie en vijzel dit rustig door. Zet vervolgens apart en laat circa 1 uur intrekken.
  2. Verhit een koekenpan zonder olie en toast hierin het gedroogde venkelzaad. Doe dit op medium temperatuur en zorg ervoor dat ze niet aanbranden. Zet daarna het vuur uit en laat afkoelen. Zet apart.
  3. Steek vervolgens de barbecue aan, zoals je normaliter ook doet en probeer deze op 180 graden te krijgen. Uiteraard kun je ook andere items alvast bakken en garen.
  4. Maak vervolgens de venkelknollen schoon: Verwijder het buitenste blad, snijd de harde kern eruit en snijd eventuele uitsteeksels af. Snijd vervolgens overlangs in 8 partjes. Hussel de partjes om met de overgebleven eetlepel olijfolie en breng op smaak met peper, maar het liefst geen zout (die zit al in de peper olie dressing). Verdeel de venkel over de barbecue schaal en plaats in de barbecue. Bij 180 graden is de venkel in zo’n 30-35 minuten klaar.
  5. Na het venkel grillen op de barbecue, serveer je deze op een bord en giet hier een beetje van de peper olie overheen. Tot slot strooi je er nog de gebakken venkelzaad overheen. Serveer direct, maar eerlijk is eerlijk: afgekoeld of door een salade heen is deze gegrilde venkel ook erg lekker!

Eet smakelijk,

Groetjes, Betty

Notes

TIP: Geen BBQ? Dan kun je deze venkel ook grillen in de oven! Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht) en volg gewoonweg de rest van het recept.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago