Vegetarische Hoofdgerechten

Vegetarische Fajita’s met Halloumi Tex Mex style

Bij de Tex Mex keuken denk je al snel aan taco’s met gehakt of burrito’s met kip. Vandaag heb ik, tijdens de Week Zonder Vlees, echter overheerlijk vegetarische fajita’s met halloumi kaas in petto voor jullie. En die moet je zeker ook eens uitproberen!

Ik was 15 jaar oud toen ik voor het eerst kennis maakte met burrito’s en (soft)taco’s, tijdens een rondreis door Amerika. Hier had de Tex Mex keuken inmiddels zijn weg gevonden naar de harten van velen, want Mexicaanse immigranten hadden door de jaren heen hun culinaire specialiteiten meegenomen naar het land. Daar ontstond een compleet nieuwe keuken met o.a. burrito’s, taco’s, nacho’s en diverse streetfood wraps, waar ik bijvoorbeeld deze vegetarische fajita’s met halloumi van maakte!

Het is juist die Tex Mex keuken waar wij Nederlanders zo dol op zijn en gelukkig vind je dan ook genoeg producten in de supermarkten om aan de slag te gaan met overheerlijk comfort food. Zoals het merk Santa Maria: speciaal voor de Tex Mex keuken vind je van dit merk genoeg kruidenmengsels en aanvullende producten in het assortiment om een waar Tex Mex feestmaal op tafel te zetten.

Wist je dat?.

De naam fajita komt van het Spaanse woord faja, dat band, riem of strook betekent. Het is een referentie naar de vorm van de ‘skirt’ steak, een lang en dun stuk vlees van rund. Dit is het vlees dat traditioneel in de fajita’s wordt gegeten.

In de Tex Mex keuken hoeft het dan ook niet traditioneel Mexicaans te zijn en de keuken nodigt juist uit om lekker te variëren en experimenteren! En waar de fajita wraps veelal gevuld worden met kip en vlees, wil ik juist tijdens de Nationale Week Zonder Vlees jullie laten zien dat deze vegetarische fajita’s met halloumi kaas een heerlijk alternatief zijn. Halloumi is namelijk een stevige geitenkaas die zich heel goed leent voor grillen of bakken. Het behoudt namelijk zijn structuur en bite, en is daardoor een mooie vervanging van een stukje gebakken of gegrilde kip bijvoorbeeld.

Leuk om te weten: thuis maak ik wel eens vaker fajita’s met kip. En toen dochterlief deze vegetarische fajita’s met halloumi kaas proefde, trok ze meteen een stukje kaas uit de wrap en vroeg of het wel kaas was. Dat gezicht van haar sprak boekdelen. Ik heb echt drie keer moeten uitleggen dat het kaas was en geen kip. Missie geslaagd dus.


Print

Recept: Vegetarische Fajita’s met Halloumi

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Serveer eens fajita’s tijdens je Tex Mex Party! Deze wraps worden gevuld met gebakken halloumi kaas voor een stevige bite en op smaak gebracht met fajita kruiden van Santa Maria.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 25 min
  • Total Time: 35 minuten
  • Yield: 46 personen 1x
  • Category: Vegetarische hoofdgerechten
  • Cuisine: Tex Mex

Ingredients

Scale

Voor erbij:

  • 6 Santa Maria Tortilla Original Large,
  • 100 gram ijsbergsla of botersla,
  • 1 pot Santa Maria Chunky Wrap Salsa Medium,
  • 1 zakje Santa Maria dip voor Guacamole,
  • 2 avocado’s,
  • 1 potje Santa Maria Jalapeños (rood of groen),
  • zure room.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de halloumi kaas in de breedte in plakken van maximaal 1 cm dikte. Wrijf de plakken kaas zachtjes in met de helft van de Santa Maria Fajita seasoning mix en verdeel trapsgewijs over het midden van de bakplaat.
  3. Was de paprika’s, verwijder de steel en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes. Pel de ui en snijd in halve ringen. Doe deze in een kom, voeg 2 eetlepels olie en de overige helft van de Santa Maria Fajita seasoning mix toe en hussel goed door. Verspreid over een bakplaat en rangschik rondom de halloumi kaas. Bak de fajita vulling af in de oven gedurende 20 minuten.
  4. Ondertussen maak je vast een tafelsetting zodat iedereen straks zelf zijn/haar fajita kan beleggen. Leg de (verwarmde) Santa Maria Tortilla’s op een groot bord. Vul een kom met de sla. Geef er de Santa Maria Chunky Wrap Salsa medium bij. Maak een kommetje guacamole met 2 avocado’s + zakje Santa Maria dip voor guacamole. Vergeet ook niet de Santa Maria Jalapeños voor de pit en een kommetje zure room om juist af te blussen.
  5. Vul de wraps door een strook in het midden te leggen met bijvoorbeeld: blaadje sla, paprika, halloumi, afgetopt met wat hoopjes salsa, guacamole, jalapeño en/of zure room, maar laat hierbij een zijde een beetje vrij. Vouw vervolgens de vegetarische fajita’s met halloumi kaas als volgt:

Notes

Kidproof tip: Fajitakruiden zijn lekker warm en pittig. Halveer gerust de hoeveelheid kruiden bij (kleine) kinderen. 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegetarische fajitas met halloumi maken!

Dit artikel betreft een samenwerking met Santa Maria. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

4 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

5 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

6 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago