Tijdens de koude wintermaanden, vind ik het heerlijk om stoofvlees te maken. Er gaat dan niet boven een lekker stukjes mals vlees, zoals deze sukadelappen met hutspot, die spontaan op je tong smelt. De sukadelappen worden gestoofd in rode wijn en dat maakt het vlees lekker mals!

Stoofvlees met hutspot

Het is de tijd van het jaar dat we dik ingepakt naar buiten gaan. En hoe lekker is het dan om thuis te komen bij puur comfortfood van bijvoorbeeld stoofvlees en gestampte aardappels. Op en top Hollands! Je kunt voor dit recept gerust magere runderlappen gebruiken, of ga juist voor sukadelappen met een lekker ‘vetrandje’. Maak er een lekkere en makkelijke hutspot bij van aardappel en winterpeen )(bospeentjes of gewone worteltjes kan ook). En de jus van uien, bouillon en rode wijn is zeker hartverwarmend in deze tijd van het jaar!

Wij Nederlanders zijn echte aardappeleters. Naast lievelingsgerecht hutspot maken met wortels, kunt je deze winter ook aan de slag met bijvoorbeeld andijviestamppot en witlofstamppot maken. En ken je ook Hete Bliksem al?

Sukadelappen opwarmen

Je kunt de sukadelappen ook een dag van te voren bereiden, en de volgende dag alleen even een beetje opwarmen in de braadpan. Ik bak geregeld in de avonduren mijn stoofvlees voor de volgende dag. Want als je uit het werk komt wil je meteen kunnen eten, en niet nog 3 uur wachten tot het vlees gaar is. En als je grote fan bent van deze sukadelappen, dan heb ik hier nog meer overheerlijke stoofvlees recepten. Maar wist je dat je stoofvlees recepten ook heel eenvoudig kunt bereiden in een slowcooker? Je stopt alles in de crockpot, wel met de helft aan vloeistoffen, of tot het net onder staat, en laat het 6 uren sudderen op ‘hoog’.


Print

Recept: Sukadelappen met hutspot

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4 from 2 reviews

Tijdens het koude weer, vind ik het heerlijk om stoofvlees te maken. Er gaat dan niet boven een lekker stukjes mals vlees, zoals deze sukadelappen met hutspot gemaakt van kruimige aardappels en winterpeen of bospeen. De saus is een combinatie van bouillon, rode wijn en een met mosterd besmeerde bruine boterham. Heerlijk!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 2.5 uur
  • Total Time: bijna 3 uur
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 750 gram sukadelappen (4 grote lappen),
  • olijfolie of bakboter
  • peper & zout
  • 3 sjalotjes
  • 1 grote knoflookteen
  • 500 ml runderbouillon
  • 15 jeneverbessen
  • 6 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 250 ml volle rode wijn.
  • 1 volkoren boterham
  • 1 theelepel mosterd

 

Voor de hutspot:

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 2 uien
  • 600 gram winter wortels
  • 1 theelepel zout
  • 50 gram boter
  • scheutje (warme) melk

Instructions

  1. Dep de sukadelappen droog met keukenpapier. Pel en snipper de sjalotjes en knoflook. Verhit de olie of bakboter in een grote braadpan, en bak hierin de sukadelappen rondom bruin. Haal de sukadelappen uit de pan en breng op smaak met een beetje (!) zout en flink wat peper.
  2. Bak in het achtergebleven bakvet de sjalotjes en knoflook gedurende 1 minuut. Voeg de sukadelappen daarna  weer toe en  schenk hierop de bouillon en de wijn. Voeg de jeneverbessen, kruidnagels en laurier toe en breng aan de kook.
  3. Besmeer het bruine brood royaal met mosterd en leg bovenop, met de mosterd omlaag, in de pan. Draai het vuur laag, en laat de sukadelappen 90 minuten zachtjes stoven. Check daarna of je wellicht nog wat extra bouillon, water of wijn moet toevoegen, zodat het stoofvlees niet droog komt te staan. Laat daarna nogmaals 60- 90 minuten stoven (afhankelijk van hoe dik je de jus wil hebben).
  4. Maak ondertussen de hutspot: Schil de aardappels en snijd in parten. Pel de ui en snijd in parten. Was en schrap de bospeen en snijd in plakjes van 5 mm.  Breng dit alles met de zout aan de kook in een pan water. (Zorg dat alles nét onder water staat).
  5. Laat de hutspot 20-25 minuten doorkoken, giet daarna af een stop terug in de pan. Snijd de boter in vieren en voeg toe. Gebruik vervolgens een pureestamper om hier een grove hutspot van de maken. Voeg op het laatst een scheutje (warme) melk toe en stamp licht door om smeuïg te maken.
  6. Verwijder de laurier uit de saus en serveer de sukadelappem met hutspot.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Maak het jezelf gemakkelijk en koop gerust twee zakken voorgesneden hutspot groente (ui + wortel) in de supermarkt. Deze gaan ook regelmatig in de aanbieding dus doe er je voordeel mee .

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je hem wilt koken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Ik heb bij gebrek aan gewone uit wel eens rode ui gebruikt .
    Hier wordt de hutspot ook zoeter en zachter van smaak .
    Groetjes leonard

    • Dank je wel Leonard, voor het delen van jou tip!
      Dat gaat inderdaad heel lekker smaken :-)

  • Ik stond net in de supermarkt met en kwam op jouw recept terecht. En ik ben het nu aan het maken. 😄 Ik dacht: je vindt dat vast leuk om te lezen. Groet Tobias

  • Kan ik de rode wijn ook vervangen. Ik wil dit graag eten met mijn kinderen, maar ben van mening dat alchohol gewoon niet voldoende verdampt tot 0%

    • Helemaal gebrijpelijk hoor en jj kunt wijn of bier in stoofschotels vervangen door een beetje tomatenpuree of zelfs een beetje azijn. Een broodje besmeert met mosterd kan ook. Het vlees heeft deze 'zuurtjes' nodig om malser te worden.

Recent Posts

Madeleines met chocolade

Ben jij ook dol op de Franse madeleine? Deze kleine cakejes in schelp vorm zijn…

2 dagen ago

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Ik waarschuw je alvast: het MeatlessMonday recept van vandaag is gevaarlijk lekker! Want pasta wordt vaak…

3 dagen ago

Spruitjessoep met kastanjechampignons

Vier de koude, winterse dagen met deze vegetarische spruitjessoep met kastanjechampignons. Je zet hem niet…

6 dagen ago

Ovenschotel met lamsvlees en aardappel (Shepherd’s Pie)

Winterse gerechten staan veelal bekend als pure comfortfood! Van gestoofd vlees, dikke sauzen, romige purees'…

7 dagen ago

30x Recepten voor Valentijnsdag

Het zal je zeker niet ontgaan zijn, maar binnenkort is het Valentijnsdag! Speciaal voor de…

1 week ago

Hartige Havermout met kikkererwten en spinazie

Een hartige havermout ontbijt of lunch zoals deze is een heerlijk vullende warme pap, boordevol…

1 week ago