Dit is natuurlijk de tijd van het jaar voor winterse stoofschotels en suddervlees dat letterlijk uit elkaar valt op je tong. Dit recept voor stoofvlees met bier en appelstroop is een tikkeltje zoet, maar ook meteen een allemansvriend. Iedereen die ik ken wordt al wild als ik “Wie wil er friet stoofvlees?” roep, dus zet maar vast wat biertjes koud.
Tijdens deze donkere dagen zetten we graag volle en kruidige gerechten op tafel. Maar de meest simpele sauzen, stoofschotels en gepocheerde vlees- of visgerechten til je naar een hoger niveau met een scheutje wijn of bier. Of een scheutje liefde zoals ik het ook wel eens noem :-). In dit recept voor stoofvlees met bier en appelstroop maak ik dan ook gebruik van het donkerbruine abdijbier van Leffe, dat is namelijk een heerlijke smaakmaker in bijvoorbeeld stoofschotels (met vlees). Maar ook een mooi speciaalbiertje om lekker van te genieten tijdens een spelletjes avond of bij de open haard. Hij is namelijk lichtbitter met een vleugje karamel, koffie en chocolade. Dat is al een toetje op zich!
De speciaalbieren van Leffe zijn vol van smaak en passen dus perfect bij dit winterse seizoen. Niet alleen om te serveren voor bij de borrel of avondeten, maar ook heel goed IN je gerechten. Dit recept voor stoofvlees met bier en appelstroop wordt een stukje zoeter, maar vooral kruidiger door het bier en vormt een prima basis recept voor het Belgische friet stoofvlees. Voeg gerust nog andere groenten, zoals champignons, toe aan de schotel als je wilt variëren. Check hier in ieder geval nog meer overheerlijke stoofvlees recepten.
Zoek je nog een mooi (Feestdagen) cadeautje voor jezelf of een andere bierliefhebber? Bestel dan hier het Leffe Kookboek voor nog meer lekkere recepten voor stoofvlees met bier en meer…
PrintDit is een heerlijke Belgische stoofschotel gemaakt met Leffe bier. Deze stoofvlees met bier en appelstroop is hartig en zoet tegelijkertijd. Serveer met verse patat en mayonaise.
Extra:
Dit artikel betreft een samenwerking met Leffe. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
View Comments
....en wanneer gaat de bouillon erbij?
Hi Marianne,
deze gaat na het bier erbij. Maar ook enkel als je ziet dat de stoofschotel het nodig heeft. Dus tegen droogkoken.
Sowieso een deel bouillon. Of alleen als het gaat droogkoken. Ik ben een beetje in verwarring gebracht nu.
Hoi Bettina, heb geen reactie maar een vraag.
Ik heb een glutenallergie dus kan geen bier erin doen, wat kan ik als alternatief gebruiken?. Groetjes Fennie Vroomen
Hi Fennie, je kunt glutenvrij bier gebruiken, maar deze compleet vervangen door bouillon of rode wijn kan natuurlijk ook.
Zou je de appelstroop ook kunnen vervangen door een andere stroop, bv agave of esdoorn?
Hi Sabine, heb ik nog niet geprobeerd, maar laat ons gerust weten wat het is geworden!
De beste recepten zijn ooit ontstaand door gewoonweg te proberen.
Beste Betina,
Het begint weer wat af te koelen en het wordt al sneller donker dus ik wil graag een stoofvlees gerecht gaan proberen. Ik zie twee recepten waar ik moeilijk uit kan kiezen. U heeft het recept Belgisch stoofvlees met bier en ontbijtkoek en het recept Stoofvlees met bier en appelstroop. Kunt u mij vertellen waar het verschil in zit?
Ze zien er namelijk beide heerlijk uit en hebben veel gelijkenissen maar ik weet niet welke ik het beste kan kiezen. Ik ben benieuwd naar uw reactie.
Ik heb het gemaakt met appelstroop met kaneel en hele rozijnen. Geeft nog een extra dimensie En ik gebruik sucadelappen. en een beetje kruiden van Jonnie Boer (Zwolse stoof). Erg lekker.
ik heb deze al regelmatig gemaakt en is erg lekker. nu krijgen we binnenkort eters en wil ik dit gaan maken voor 8 man.
Maar aangezien er bier in zit. lijkt mij dat de alcohol verdampt is, toch even de vraag: kan dit kwaad voor zwangere vrouwen ?
Hi Rootje,
het meeste verdampt inderdaad, maar er zijn meer opties die je wellicht beter kunt doen:
1) gebruik een alcoholvrije bier soort, 2) de hoeveelheid bier halveren of helemaal vervangen door bouillon of een scheutje appelsap etc.