Op de valreep wil ik toch nog even een fantastisch kerstdessert met jullie delen! Namelijk deze Stoofpeertjes taart met yoghurt en kaneel. Het bevat alle typische smaakmakers voor een geslaagd kerstfeest en is eigenlijk heel makkelijk om te maken!

No-bake yoghurt taart met stoofpeer

Cheesecakes zijn een van mijn favoriete taarten om te maken! Maar speciaal voor de kerstdagen wilde ik een lichtere variant bedenken en dan natuurlijk het liefst met winterse smaakmakers zoals speculaas en kaneel. Het resultaart werd deze no-bake yoghurt taart met homemade stoofpeertjes! Mocht je nu helemaal fan worden van dit soort yoghurt taartjes, probeer (in de zomer) dan ook eens deze yoghurttaart met aardbeien!

Een stoofpeertjes taart om je bord bij af te likken!

Top de stoofpeertjes taart af met het ingekookte stoofvocht van de peertjes en je zult je bord er gegarandeerd bij aflikken! Oh en die koper, goud en chocolade kleurige balletjes zijn een soort ‘Maltesers’ uit de kerstcollectie van Jumbo. Je vind ze in de speciale kerstkoekjes en kerstchocolade schappen en zorgen voor een hele feestelijke afwerking van deze Stoofpeertjes taart. Check hier nog meer lekkere kerstdesserts!


Print

Recept: Stoofpeertjes taart met yoghurt

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze overheerlijke yoghurt taart met stoofpeertjes is een ideale afsluiter voor het kerstdiner! De stoofpeertjes maak je natuurlijk zelf met bessensap en kaneelstokje. En de yoghurtlaag is een soort gezondere versie van de no-bake-cheesecake en maakt het een overheerlijk kerst dessert!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min. + opstijven
  • Cook Time: 90 min.
  • Total Time: 2 uur +
  • Yield: 68 personen 1x
  • Category: Dessert
  • Cuisine: Kerst

Ingredients

Scale

Voor de stoofpeertjes:

  • 3 stoofpeertjes (bijv. Gieser Wildeman),
  • 200 ml rode bessensap,
  • 1 flinke eetlepel honing,
  • 1 kaneelstokje,
  • 2 steranijs.

 

Voor de yoghurt laag:

  • 5 blaadjes gelatine,
  • 70 gram roomboter,
  • 150 gram speculaas koekjes,
  • 2 eetlepels amandelschaafsel + extra
  • 450 gram Griekse yoghurt in smaak: speculaas, stoofpeertjes, karamel of vanille *,
  • 150 ml slagroom, stijfgeklopt.

 

Extra:

  • Springvorm 18 of 20 cm,
  • bakpapier,
  • bakspray.

Instructions

  1. Als eerste ga je de stoofpeertjes maken. Je kunt ook een kijkje nemen bij dit basisrecept voor stoofpeertjes maken voor nog meer lekkere variaties. Schil de peertjes, maar laat de stengel zitten. Snijd een klein vlak stukje van de onderkant af om het draderige uiteinde te verwijderen. Zet de daarna rechtop in een klein pannetje.
  2. Schenk hier het bessensap overheen. Voeg de kaneel, kruidnagel en honing toe en dek de pan af met een deksel. Breng aan de kook, verlaag daarna het vuur en laat 90 minuten zachtjes doorkoken. Schep de stoofpeertjes uit de pan en laat afkoelen op een bord.
  3. Week ondertussen de blaadjes gelatine 10 minuten in koud water. Verwijder het kaneelstokje en steranijs en kook het stoofvocht net zo lang  in tot deze een beetje stroperig wordt. Voeg 1 uitgeknepen blaadje gelatine toe en laat smelten. Roer goed door en volledig afkoelen. Zet apart.
  4. Spray de springvorm in met bakspray en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier. Smelt de roomboter in een pannetje. Maal de speculaas koekjes + 2 eetlepels amandelschaafsel fijn in een foodprocessor. Schep de kruimels door de boter en roer goed door. Stort dit uit op de bodem van de springvorm en druk goed aan. Zet in de koelkast om alvast uit te harden.
  5. Snijd 1 van de afgekoelde stoofpeertjes in plakken en vervolgens in repen en blokken van 1-2 cm. Verwijder het klokhuis en steeltje. Haal de gelatine uit het glas water, maar knijp niet helemaal uit. Voeg toe aan een steelpannetje en smelt de 4 blaadjes gelatine op laag vuur. Schep hier de speculaasyoghurt goed doorheen. Voeg daarna de blokjes stoofpeer en opgeklopte slagroom toe en spatel licht door. Schep de yoghurtvulling op de koekdeeg bodem en laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast. (Deze stappen kun je ook gerust een dag van tevoren bereiden).
  6. Voeg het laatste blaadje gelatine toe aan het kookvocht en laat smelten.
  7. Voor het serveren verwarm je het stoofvocht nog een keer op laag vuur in een pannetje. Voeg eventueel een eetlepel water toe om iets vloeibaarder te maken. Met een bakkwast bestrijk je hiermee de bovenkant van de Stoofpeertjes taart. De 2 overgebleven stoofpeertjes snijd je in plakjes of partjes. Verdeel deze over de taart en giet hier de rest van het stoofvocht overheen. Garneer de taart eventueel met wat extra geroosterde amandelschaafsel. Snijd daarna in punten en geniet!

Fijne feestdagen!

Groetjes, Betty

Notes

* Gebruik je gewone naturel yoghurt? Geen probleem, maar roer hier dan 1-2 eetlepels honing + halve theelepel speculaaskruiden doorheen om wat zoeter te maken.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze stoofpeertjes taart wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

1 dag ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

2 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

4 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

5 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago