Print

Recept: Stoofpeertjes taart met yoghurt

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze overheerlijke yoghurt taart met stoofpeertjes is een ideale afsluiter voor het kerstdiner! De stoofpeertjes maak je natuurlijk zelf met bessensap en kaneelstokje. En de yoghurtlaag is een soort gezondere versie van de no-bake-cheesecake en maakt het een overheerlijk kerst dessert!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min. + opstijven
  • Cook Time: 90 min.
  • Total Time: 2 uur +
  • Yield: 6-8 personen 1x
  • Category: Dessert
  • Cuisine: Kerst

Ingredients

Scale

Voor de stoofpeertjes:

  • 3 stoofpeertjes (bijv. Gieser Wildeman),
  • 200 ml rode bessensap,
  • 1 flinke eetlepel honing,
  • 1 kaneelstokje,
  • 2 steranijs.

 

Voor de yoghurt laag:

  • 5 blaadjes gelatine,
  • 70 gram roomboter,
  • 150 gram speculaas koekjes,
  • 2 eetlepels amandelschaafsel + extra
  • 450 gram Griekse yoghurt in smaak: speculaas, stoofpeertjes, karamel of vanille *,
  • 150 ml slagroom, stijfgeklopt.

 

Extra:

  • Springvorm 18 of 20 cm,
  • bakpapier,
  • bakspray.

Instructions

  1. Als eerste ga je de stoofpeertjes maken. Je kunt ook een kijkje nemen bij dit basisrecept voor stoofpeertjes maken voor nog meer lekkere variaties. Schil de peertjes, maar laat de stengel zitten. Snijd een klein vlak stukje van de onderkant af om het draderige uiteinde te verwijderen. Zet de daarna rechtop in een klein pannetje. 
  2. Schenk hier het bessensap overheen. Voeg de kaneel, kruidnagel en honing toe en dek de pan af met een deksel. Breng aan de kook, verlaag daarna het vuur en laat 90 minuten zachtjes doorkoken. Schep de stoofpeertjes uit de pan en laat afkoelen op een bord. 
  3. Week ondertussen de blaadjes gelatine 10 minuten in koud water. Verwijder het kaneelstokje en steranijs en kook het stoofvocht net zo lang  in tot deze een beetje stroperig wordt. Voeg 1 uitgeknepen blaadje gelatine toe en laat smelten. Roer goed door en volledig afkoelen. Zet apart.
  4. Spray de springvorm in met bakspray en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier. Smelt de roomboter in een pannetje. Maal de speculaas koekjes + 2 eetlepels amandelschaafsel fijn in een foodprocessor. Schep de kruimels door de boter en roer goed door. Stort dit uit op de bodem van de springvorm en druk goed aan. Zet in de koelkast om alvast uit te harden.
  5. Snijd 1 van de afgekoelde stoofpeertjes in plakken en vervolgens in repen en blokken van 1-2 cm. Verwijder het klokhuis en steeltje. Haal de gelatine uit het glas water, maar knijp niet helemaal uit. Voeg toe aan een steelpannetje en smelt de 4 blaadjes gelatine op laag vuur. Schep hier de speculaasyoghurt goed doorheen. Voeg daarna de blokjes stoofpeer en opgeklopte slagroom toe en spatel licht door. Schep de yoghurtvulling op de koekdeeg bodem en laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast. (Deze stappen kun je ook gerust een dag van tevoren bereiden).
  6. Voeg het laatste blaadje gelatine toe aan het kookvocht en laat smelten. 
  7. Voor het serveren verwarm je het stoofvocht nog een keer op laag vuur in een pannetje. Voeg eventueel een eetlepel water toe om iets vloeibaarder te maken. Met een bakkwast bestrijk je hiermee de bovenkant van de Stoofpeertjes taart. De 2 overgebleven stoofpeertjes snijd je in plakjes of partjes. Verdeel deze over de taart en giet hier de rest van het stoofvocht overheen. Garneer de taart eventueel met wat extra geroosterde amandelschaafsel. Snijd daarna in punten en geniet!

Fijne feestdagen!

Groetjes, Betty

Notes

* Gebruik je gewone naturel yoghurt? Geen probleem, maar roer hier dan 1-2 eetlepels honing + halve theelepel speculaaskruiden doorheen om wat zoeter te maken.