Er zijn verschillende manieren om de perfecte steak te bereiden! Na een paar jaar steaks op de barbecue gemaakt te hebben, deel ik graag mijn favoriete manier van steaks bereiden. Van snijden, invriezen, kruiden, voorgaren en bakken op de barbecue! Jij kunt met deze tips nu ook zelf aan de slag met gegrilde steaks maken!

Verschillende soorten steak

bron foto: https://bbq-star.com

Een koe kun je opdelen in verschillende stukken en soorten vlees. Er zit een verschil in smaak en dat proef je vooral terug door soort eten dat de koe heeft gehad en zijn dagelijkse leefomstandigheden. Maar ook zeker vetgehalte, rijping van het vlees na de slacht etc. spelen hier een belangrijke rol in.

De Rib-eye is de steak die wij gaan klaarmaken met dit recept. Je kunt ook steaks maken van ossenhaas (top sirloins), de laten we de T-Bone steak niet vergeten. Met onderstaand recept ga je zelf heerlijke steak bereiden op de bbq! En in de video laat ik je zelfs zien hoe! Ten eerste, breng simpelweg steaks op smaak met peper & zout. Ten tweede kun je ook een pittige espresso dry rub gebruiken. Tot slot kun je ook de steak afbakken in een gietijzeren pannetje met boter, rozemarijn en knoflook op de bbq!

Voor de liefhebbers van vlees van de barbecue: probeer ook eens het recept voor Tex Mex style brisket van de barbecue, deze overheerlijke picanha met appel of ga voor een bavette in Aziatische marinade !

Steaks invriezen en garen

Als ik je een tip mag geven in deze: koop een hele runderlende (entrecote) bij de groothandel of slager. Want hier snijd je namelijk zelf zo’n 7-8 dikke plakken steak van. Wat je niet meteen nodig hebt vries je gewoonweg in. Maar in de video laat ik je ook meteen zien hoe je dit goed kunt doen, want je steaks luchtdicht verpakken is echt een must!

En eerlijk is eerlijk: deze dikkere steaks zijn echt de beste ever! Doordat ze ca. 2.5 – 3 cm dik zijn hebben ze wel eerst een langere garing nodig op de barbecue en dit doe je dus eerst slow op INDIRECTE hitte. Dunne (1 persoons) steaks hoef je enkel goed dicht te schroeien op hoge en DIRECTE hitte. Nog een bijkomend voordeel van het langzaam voorgaren (dit wordt ‘reversed searing‘ genoemd) is dat je steak altijd perfect op temperatuur is en niet per ongeluk ‘doorslaat’.


Kerntemperaturen voor steak:

  • RARE = 49 -52 graden Celcius
  • MEDIUM RARE = 52 -57 graden Celcius <= mijn favoriet!
  • MEDIUM = 57 -63 graden Celcius
  • MEDIUM WELL = 63 -68 graden Celcius
  • WELL DONE = minimaal 68 graden Celcius



Receptvideo: steak bereiden op de bbq

+SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchenNL


Print

Recept: Steak bereiden op de BBQ

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Met dit recept ga je zelf de lekkerste steaks op de barbecue bereiden! En in de video laat ik je zien hoe! Van simpelweg steak met peper & zout, maar ook met pittige espresso dry rub en gebakken in een gietijzeren pannetje met boter, rozemarijn en knoflook! Ga jij ook lekker gegrilde steaks maken?

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 1 dag marineren
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: 1 dag
  • Yield: 78 steaks 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Method: grillen
  • Cuisine: BBQ
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 runderlende (Rib Eye/entrecote) van ca 2.5 kilo
  • Peper & zout
  • keukentouw

Voor de Espresso Dry Rub (5 EL):

  • 2 el gebrande koffiebonen *
  • 1 el crushed chili’s
  • 2 tl komijnzaad
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen zwarte peper
  • 1 tl grof zeezout

(* of gebruik de inhoud van 1-2 espresso koffie capsules, die zijn al gemalen)

Voor de bereiding in het pannetje:

Extra:

  • Specerijen- of (elektrisch) koffiemolentje
  • (kleine) koekenpan
  • (kolen)barbecue

Instructions

  1. 24 uur van tevoren/18:00 uur: Haal de runderlende uit de koelkast en snijd de dikke vetlaag van de bovenkant af. Mocht je her en der nog dikke stukken vet tegenkomen snijd deze dan ook weg.  Snijd de runderlende vervolgens in dikke plakken steaks van 2,5 – 3 cm dikte.
  2. Bind je steaks op met behulp van keukentouw. Hoe dikker, hoe beter zeg maar. De steaks die je niet gebruikt dien je direct in te vriezen. De beste methode is vacumeren, maar insluiten door middel van een waterbad kan ook. Zie video.
  3. Normaliter breng je je vlees pas op smaak na het bakken. Maar voor deze steaks kun je ook de ‘Dry Brine‘ techniek, oftewel pekelen toepassen. Daarbij ‘marineer’ je steaks de dag van tevoren met zout. Je kunt ook een kruidenmarinade gebruiken waar zout aan is toegevoegd, zoals deze pittige espresso dry rub. Het zout lost op in de vleessappen die vrijkomen, maar deze trekken na een nachtje marineren ook weer terug in het vlees en worden dus meegebakken. Dit geeft NOG MEER smaak aan je vlees.
  4. 1 uur van tevoren/17:00 uur. Steek de barbecue aan. Als de kolen goed branden schuif je deze naar een kant, zodat je een gedeelte vrij maakt voor INDIRECTE hitte . Steek vleesthermometers in elke steak en leg ze dus niet boven de kolen, maar ernaast. Verwarm ze tot een kerntemperatuur van 52 graden Celcius voor Medium rare Bij mij duurde dit ca 30 minuten. Haal daarna de steaks tijdelijk van de barbecue af.
  5. Strooi daarna wat extra kolen in de barbecue, verdeel ze weer goed over de bodem en maak hem klaar voor DIRECT HITTE. De barbecue moet echt goed heet zijn! Grill nu de steaks direct boven de hete kolen tot ze rondom helemaal donkerbruin zijn en voorzien van grill strepen.
  6. Variatietip: stap 5 kun je ook in een vuurvast pannetje op de barbecue uitvoeren. Smelt flink wat boter in de pan, voeg een tak rozemarijn en een paar knoflooktenen toe. Laat goed heet worden en plaats dan de voorgegaarde steak hierin. Bak hem rondom aan in het pannetje terwijl je met een lepel steeds wat boter over de steak heen schept.
  7. Haal de steaks van de barbecue en plaats op een snijplank. Snijd met een scherp mes, ‘op de draad’ in plakjes van 1 cm dikte en serveer direct.

Eet smakelijk!

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met steak bereiden op de BBQ!

Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.comMocht je een onderdeel willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago