Soep Recepten

Spruitjessoep met kastanjechampignons

Vier de koude, winterse dagen met deze vegetarische spruitjessoep met kastanjechampignons. Je zet hem niet alleen in een mum van tijd op tafel. Het is namelijk ook een gezonde maaltijd om lekker bij op te warmen op koude avonden. En geloof mij, die spruitjes zijn om te smullen… voor het geval je nog twijfelde!

Zelf spruitjessoep maken

Twee weken terug maakte ik deze Geroosterde spruitjessalade met zoete aardappel en had daarna nog een halve zak spruitjes over. Soep is voor mij het ideale gerecht om kliekjes in te verwerken en zo ontstond het idee voor deze lekkere spruitjessoep maken als maaltijdsoep. Als je dus nog andere producten hebt liggen in de koelkast, voeg deze dan vooral toe. Bijvoorbeeld prei, bleekselderij, bosui of broccoli passen er qua smaak prima bij! De liefhebber kan er zelfs magere spekreepjes aan toevoegen! Check hier in ieder geval nog meer lekkere winterse soep recepten!

Mini-superfood spruitjes

Spruitjes zijn in de volksmond behoorlijk onbemind, door kinderen én volwassenen. Nu moet ik toegeven dat ik ze puur, gekookt op m’n bord ook niet heel erg weet te waarderen. Maar ergens in verwerkt, zoals deze spruitjessoep of in een salade, zijn ze gewoonweg hartstikke lekker. En wist je dat spruitjes supergezond zijn? De oer-Hollandse groenten zijn echt een soort mini-superfoods spruitjes. Ze zitten bomvol vitamine B, C (meer dan in een sinaasappel) en K, vezels en mineralen. En al die vitamientjes en mineralen kunnen we hartstikke goed gebruiken tijdens koude, donkere dagen.


Print

Recept: Spruitjessoep met kastanjechampignons

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 400 gram spruitjes
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 2 witte uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 75 gram geraspte (vegetarische) kaas
  • 75 gram vermicelli
  • 2 groentebouillonblokjes (ik gebruikte uienbouillon)
  • 2 takjes verse krulpeterselie
  • 1 tl. nootmuskaat
  • Peper en zout
  • Olijfolie om te bakken
  • Evt.: brood om erbij te serveren

Instructions

  1. Als je (vers afgebakken) brood wilt serveren bij de soep, bereid deze dan volgens de gebruiksaanwijzing.
  2. Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook voor de spruitjes. Was de spruitjes. Indien nodig, snij een kleine stukje van de stronkjes af en snij de spruitjes vervolgens in vieren. Kook de spruitjes ongeveer 10 minuten en giet ze af.
  3. Versnipper ondertussen de uien en pers de knoflook alvast uit. Borstel de kastanjechampignons, snij de stronkjes eraf en snij ze in vieren.
  4. Verwarm wat olijfolie in een soeppan (of hapjespan) op middelhoog vuur. Bak de uien totdat ze glazig worden. Voeg dan de champignons en knoflook toe en bak deze een paar minuten mee.
  5. Voeg een liter water toe aan de soeppan, samen met de bouillonblokjes en vermicelli. Breng de soep aan de kook. Bereid de vermicelli volgens de gebruiksaanwijzing (waarschijnlijk zo’n 10 minuten koken).
  6. Aan het eind van de bereidingstijd van de vermicelli voeg je de spruitjes toe. Knip de peterselie fijn boven de pan en roer ook de nootmuskaat door de soep. Proef de spruitjessoep en voeg nog wat verse peper en zout naar wens toe. Serveer de soep met de geraspte kaas eroverheen gestrooid en de broodjes ernaast.

Eet smakelijk.

Liefs, Nanda 

Notes

Bewaartip: Heb je een kommetje spruitjessoep over? Bewaar deze afgedekt en afgekoeld in de koelkast en warm de dag erna op voor de lunch!

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

3 dagen ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

4 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

6 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

7 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

2 weken ago