Dit is een ietwat ongewone taart uit de Italiaanse keuken. De sbrisolona is namelijk een amandel kruimel koek, die wordt bereid in een grote lage taartvorm, of simpelweg op een bakplaat.
Dit sbrisolona taartje is zo hard dat deze ook niet aangesneden wordt. Je geeft na het bakken een flinke tik op de taart en iedereen pakt vervolgens een brokstuk van de koek af. Velen die hem bij ons thuis geproefd hebben, refereren ook naar die ‘Italiaanse kruimel koek’ en hij is eigenlijk zo lekker zacht op de tong dat het vanzelf een allemans vriend wordt is. Sbrisolona is dan ook afgeleid van het ‘verkruimelen’ in het Italiaans.
De amandel kruimel koek is prachtig geel van kleur en hij is heerlijk ‘ crunchy’ van structuur. Daarom brokkelt heel ook zo gemakkelijk. Ik maak deze Sbrisolona het liefst op een grote bakplaat en na het afkoelen breek ik de koek in stukjes. Heerlijk met een kopje thee. En typisch Italiaans door de amandelen, het doet je ook een beetje denken aan de bekende cantuccini koekjes, maar dan zachter qua textuur. Nog zo’n lekker zacht Italiaans baksel is deze crostata , oftewel Jam-taart!
Dit is een ietwat ongewone taart uit de Italiaanse keuken. De Sbrisolona is namelijk een amandel kruimel koek, die wordt bereid in een grote lage taartvorm, of simpelweg op een bakplaat. Je geeft er daarna een ferme tik op en de brokstukken smikkel je lekker bij de koffie of thee.
Extra:
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Vervang bovenstaande ingrediënten door het volgende:
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze sbrisolona een keertje wilt gaan maken!
(bron foto’s: sbrisolona 1, 2)
Voor de Meatless Monday van vandaag maakte ik deze vegetarische, groene spliterwten burgers met blauwe kaas.…
Dit recept is al jarenlang een persoonlijke favoriet voor gehaktballetjes maken. Het recept is in…
In de schappen kun je vandaag de dag prima pindasauzen vinden, die je vaak in…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
Het is wederom een Meatless Monday en vandaag heb ik een heerlijk groentegerecht genaamd Sambar…
Ben jij ook zo'n fan van zelf cookie dough maken? Eetbaar koekdeeg blijf je werkelijk…
View Comments
Vraagje, kloppen deze verhoudingen? ik heb er zeker 50gr polenta en 50 gram bloem aan toegevoegd om het terug kruimelig te krijgen.. staat nu in de oven...