Dit is een ietwat ongewone taart uit de Italiaanse keuken. De sbrisolona is namelijk een amandel kruimel koek, die wordt bereid in een grote lage taartvorm, of simpelweg op een bakplaat.

Een stevige, kruimelige Italiaanse koek

Dit sbrisolona taartje is zo hard dat deze ook niet aangesneden wordt. Je geeft na het bakken een flinke tik op de taart en iedereen pakt vervolgens een brokstuk van de koek af. Velen die hem bij ons thuis geproefd hebben, refereren ook naar die ‘Italiaanse kruimel koek’ en hij is eigenlijk zo lekker zacht op de tong dat het vanzelf een allemans vriend wordt is. Sbrisolona is dan ook afgeleid van het ‘verkruimelen’ in het Italiaans.

Crunchy Sbrisolona voor bij de thee

De amandel kruimel koek is prachtig geel van kleur en hij is heerlijk ‘ crunchy’  van structuur. Daarom brokkelt heel ook zo gemakkelijk. Ik maak deze Sbrisolona het liefst op een grote bakplaat en na het afkoelen breek ik de koek in stukjes. Heerlijk met een kopje thee. En typisch Italiaans door de amandelen, het doet je ook een beetje denken aan de bekende cantuccini koekjes, maar dan zachter qua textuur. Nog zo’n lekker zacht Italiaans baksel is deze crostata , oftewel Jam-taart!


Print

Recept: Sbrisolona (amandel kruimel koek)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is een ietwat ongewone taart uit de Italiaanse keuken. De Sbrisolona is namelijk een amandel kruimel koek, die wordt bereid in een grote lage taartvorm, of simpelweg op een bakplaat. Je geeft er daarna een ferme tik op en de brokstukken smikkel je lekker bij de koffie of thee.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 35 min.
  • Total Time: 45 minuten
  • Yield: 1 bakplaat 1x
  • Category: koek
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale

  • 150 g witte bloem,
  • 150 g maïsgries, (bijv. De Cecco Semola of Polenta),
  • 200 g fijne kristal suiker,
  • 200 gram gesmolten boter,
  • 2 eierdooiers,
  • 150 g ongepelde, hele amandelen (met bruin velletje dus)
  • 34 el sinaasappeljam.

Extra:

  • oven
  • bakplaat of grote lage taartvorm 30cm
  • bakpapier.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden / 155 Hete lucht. Bekleed de pakplaat met bakpapier.
  2. Meng bloem, maïsmeel en suiker in een kom. Voeg vervolgens in delen de gesmolten boter toe, en verkruimel het geheel met je handen. Vooral dus niet niet kneden! Maar hou het korrelig, net als een kruimeldeeg.
  3. Voeg vervolgens het eigeel toe en hussel dit als het ware door het bloemmengsel. Wederom niet kneden! Als laatste meng je de amandelen door het deeg.
  4. Verdeel 3/4 van het deeg over een bakplaat of taartvorm. Verdeel de jam over het deeg (gewoon her en der een schepje) en bedek met het resterende deeg.
  5. Bak het deeg in 30-40 minuten goudgeel en knapperig. En laat de taart daarna afkoelen en breek in grove stukken.
  6. De kruimelige koek kun je ongeveer 15 dagen luchtdicht bewaren. En als je na het afkoelen een flinke brok inpakt in een stuk bakpapier, dan kun je deze ook heel leuk cadeau geven aan iemand die wel een opkikker kan gebruiken.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Glutenvrije variant van Sbrisolona:

Vervang bovenstaande ingrediënten door het volgende:

  • 200 gram maïsbloem, (bijv. De Cecco Semola of Polenta),
  • 200 gram glutenvrije bloem,
  • 110 gram kokosbloesemsuiker,
  • 200 gram kokosolie, gesmolten,
  • 2 eierdooiers,
  • 250 gram ongepelde, hele amandelen,
  • geraspte schil van 1 citroen en 1 sinaasappel  (in plaats van de jam)
  • bereid volgens de bereidingswijze, maar houdt 50 minuten baktijd aan.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze sbrisolona een keertje wilt gaan maken!

(bron foto’s: sbrisolona 12)

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Vraagje, kloppen deze verhoudingen? ik heb er zeker 50gr polenta en 50 gram bloem aan toegevoegd om het terug kruimelig te krijgen.. staat nu in de oven...

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago