Bakrecepten

Pompoen Pasteitjes – uit de Kookschool voor Potterheads kookboek

“Anything from the trolley?” ” Two pumpkin pasties please.“. Fans van de Harry Potter boeken en films zullen zich deze scene aan boord van de Zweinstein trein goed herinneren. De pompoen pasteitjes vinden overigens vaker hun weg in de verhaallijn van Harry Potter. Het recept kwam ik tegen in het kookboek: de Kookschool voor Potterheads. Als echte fan – ook wel ‘potterhead’ genoemd , wil je deze dus zeker gaan maken.

Over de Kookschool voor Potterheads kookboek

Alleen al de gedachte aan Zweinstein roept in mijn hoofd lange tafels met heerlijk eten en drinken op. Met een knip in de vingers tovert Perkamentus de lekkerste Britse klassiekers op tafel. Maar veel gerechten die je voorbij zien komen zijn echt speciaal voor de film bedacht. Met het boek De Kookschool voor Potterheads haal je dan ook meer dan 60 recepten in huis die volop herkenning aan de fans onder jullie zullen geven. Van de genoemde Pompoen Pasteitjes tot Hagrid’s verjaardagstaart met ‘Happee Birthdae’ gespeld. Maar ook typisch Britse aardappels en vleesgerechten, Tante Petunia’s taart, gemberkoeken en meer. Recepten voor een echte Harry Potter filmavond, kinderverjaardag of feestje met vrienden. En wat dacht je van een Halloween Party?

“Koken is geen heksentoer. Met onze magische recepten en tips heb je het in een handomdraai onder de knie. Voor je het weet kun je al je vrienden en vriendinnen uitnodigen voor een feestelijke en magische maaltijd die Zweinstein waardig is.”

– Tanja Dusy (auteur)


Pompoen Pasteitjes – of ‘Pumpkin Pasties’

De ‘pumpkin pasties’ uit Harry Potter kun je dus eenvoudig zelf maken met onderstaand recept. Het zijn semi-zoete deegwaren gemaakt van een zacht pasteideeg met pompoen, suiker en specerijen die je tevens in ‘Pumpkin Spice‘ kruidenmix tegenkomt. Je kunt voor de pasteitjes kant-en-klare pompoen puree kopen, of ga simpelweg zelf een fles- of oranje bolpompoen schillen en roosteren in de oven. Iets zegt me dat je het moeilijk bij slechts een pompoen pasteitje zult kunnen houden, want ze zijn erg lekker! Dit is in ieder geval een heerlijk kookboek geïnspireerd op de Harry Potter boeken en films. Voor de liefhebber is er ook een majesteuze Potterhead Bakboek verkrijgbaar, waar ik bijvoorbeeld dit recept voor Boterbier uit haalde. Die overigens ook niet mag ontbreken tijdens een avondje ‘Harry Potter’ kijken.



Heb jij deze al in huis?



Print

Pompoen Pasteitjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ingredients

Scale

Voor het deeg:

  • paar ijsklontjes
  • 100 ml water
  • 350 gram tarwebloem + extra voor uitrollen
  • 3 el. bruine (riet)suiker
  • ¼ tl. zout
  • 250 gram KOUDE roomboter
  • 1 groot ei
  • 2 el. melk

Voor de vulling:

  • 75 gr. bruine (riet)suiker
  • ½ tl. gemalen kaneel
  • 3 mespuntjes gemberpoeder
  • 2 mespuntjes kruidnagelpoeder
  • 2 snufjes geraspte nootmuskaat
  • 250 gr. pompoenpuree

Extra:

  • keukenmixer met deeghaak (optioneel)
  • bakpapier
  • bakkwast
  • deegpers (optioneel)

Instructions

  1. Stop de ijsklontjes bij het water en laat een beetje smelten. Het water dient echt ijskoud te zijn voor gebruik.
  2. Stop meel, de helft van het suiker en zout in een kom. Snijd de koude boter in blokjes van 1x 1 cm en voeg toe aan de bloem. Wrijf alles met je vingers – of met behulp van een keukenmixer met deeghaak – tot een kruimelig deeg. Kneed er dan lepel voor lepel het ijswater door. Je hebt 6 – 10 eetlepels benodigd maar zorg er voor dat het deeg niet te vochtig of kleverig wordt.  Leg het deeg in een afsluitbare bak of zak in de koelkast gedurende 1 uur.
  3. De tussentijd kun je eventueel gebruiken om pompoenen te roosteren voor de vulling 😉
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden celcius (165 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Splits alvast het ei over twee kommetjes. Voeg aan de eidooier tevens de melk toe.
  5. Voor de vulling roer je de pompoenpuree door de suiker, kaneel, gember, kruidnagel en nootmuskaat. Zet eventjes apart.
  6. Haal het deeg uit de koelkast en rol uit op een met bloem bestoven ondergrond. De plak dient 2 -3 mm dik te zijn. Steek hier cirkels uit van 10 – 12 cm doorsnede. Tip van Betty: Gebruik een ronde deegpers (empanada of pasteitjesvorm), de onderkant is om de rondjes mee te steken. ALs het goed is kun je 12 stuks uit het deeg halen.
  7. Leg elk deegrondje op de pers. Bestrijk de rand dunnetjes met eiwit. Plaats dan 1 eetlepel van de pompoenpuree in het midden en vouw de helft van de lap over de vulling zodat je halve cirkels krijgt. Druk de randjes voorzichtig aan en plaats op de bakplaat.
  8. Kerf met een scherp mes in het midden van de bovenzijde een bliksemschicht en aan weerszijden een klein sneetje.
  9. Roer de eierdooier door de melk en bestrijk hiermee de bovenzijden van de pompoen pasteitjes. Bestrooi vervolgens met de overgebleven suiker.
  10. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de pumpkin pasties gedurende 20 – 25 minuten goudbruin. Haal ze uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Je kunt ze lauwwarm maar ook volledig afgekoeld eten.

Mischief Managed!

Notes

Maak een Harry Potter filmavond helemaal compleet met tevens de volgende recepten uit het boek ‘Kookschool voor Potterheads’:

  • Mevr. Wemels gehaktballetjes – pagina 50
  • Pompoen Pasteitjes – pagina 90
  • Blauw-rode Koorts Fondant (uit de winkel van Fred & George) – pagina 121
  • Chocoladekikkers – pagina 117
  • Schotse eieren – pagina 16 (of zie dit recept)
  • Amortentia Liefdesdrank (met vodka) – Pagina 130

BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op jouw Pinterest HALLOWEEN bord. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Pompoen pasteitjes voor een Harry Potter avond of themafeest.

Dit artikel bevat affiliate links naar bol.  Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Ik waarschuw je alvast: het MeatlessMonday recept van vandaag is gevaarlijk lekker! Want pasta wordt vaak…

1 dag ago

Halloween Kaasje uit de oven

Het is het seizoen van de pompoen en dat mogen we weten en proeven! Dit…

3 dagen ago

5x zelf herfst thee maken

Heb jij ook last van wintertenen, een loopneus of kun je niet meer opwarmen tijdens…

4 dagen ago

31x Film tips voor Halloween

Vandaag begint Oktober, DE maand die bekend staat om de feestdag Halloween! Om een beetje…

6 dagen ago

Taco’s met vegetarisch ‘vlees’

De Tex Mex keuken leent zich uitstekend voor een vegetarische maaltijd! Je kunt je wraps…

1 week ago

Verschil tussen quiche en hartige taart

Weet jij de verschillen tussen quiche en hartige taart? Deze taarten zijn ideale gerechten voor…

2 weken ago