Niks zo lekker als opwarmen met een kom dampende maaltijdsoep op een gure, koude avond. Deze Mexicaanse rode bonensoep met tomaat en mais, is vegetarisch, en staat in een mum van tijd op tafel. Dit is een lekkere en vullende maaltijdsoep. En ik serveer deze met geitenkaas en knapperig naanbrood. Ohh wat kan een Meatless Monday toch heerlijk zijn!

Mexicaanse rode bonensoep maken

De rode bonen die ik heb gebruikt voor deze soep zijn kidneybonen. Deze naam hebben ze natuurlijk gekregen door hun vorm.  Kidneybonen bevatten veel antioxidanten en bovendien bieden deze peulvruchten natuurlijk een goede aanvulling op een vegetarische maaltijd. Ik kocht de kidneybonen deze keer kant en klaar uit blik, als je gedroogde bonen gebruikt houd dan rekening met voorweken bij de bereidingstijd.

Nog meer soeprecepten met peulvruchten

Soep met peulvruchten is heel geschikt als voedzame verwarmende maaltijdsoep. Eerder plaatsten we op Betty’ s Kitchen deze Romige mungbonensoep en Zwarte bonensoep. En voor de liefhebber van de Mexicaanse keuken: maak ook eens deze Mexicaanse Maissoep. Zo kom je die koude avonden wel door!


Print

Recept: Mexicaanse rode bonensoep

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 25 minutes
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: 23 personen 1x
  • Category: soepen
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 250 rode bonen (blikje van 400 gram)
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 75 gram tomatenpuree (dat is 1 blikje)
  • 3 rode uien
  • 75 gram mais
  • 75 gram geitenkaas
  • 2 teentjes knoflook
  • Verse gember (ong. 3 cm.)
  • 1 groentebouillonblokje
  • 3 takjes verse koriander
  • 1 tl. komijn
  • 1 tl. paprikapoeder
  • 2 naanbroden
  • Olijfolie om te bakken
  • Evt. zout en peper

Benodigdheden:

  • Staafmixer of keukenmachine

Instructions

  1. Bereid de naanbroden volgens de gebruiksaanwijzing.
  2. Schil de verse gember en knoflook en snij of rasp het heel fijn. Versnipper de rode uien. Verwarm wat olie in een soeppan op laag vuur. Voeg de gember, knoflook, paprikapoeder en komijn toe aan de pan en verwarm het kort (zo’n 1-2 minuten).
  3. Vervolgens roer je de versnipperde uitjes erdoorheen. Bak totdat ze glazig worden, dan roer je de tomatenpuree erdoorheen. Deze bak je een minuutje mee. Ondertussen doe je de rode bonen in een vergiet, spoel ze af en laat uitlekken.
  4. Voeg de tomatenblokjes toe aan de pan, samen met 600 ml. water, het groentebouillonblokje en de rode bonen. Breng aan de kook en laat de soep 15 minuten zachtjes doorkoken.
  5. Ondertussen verkruimel je de geitenkaas alvast en knip of snij de verse koriander fijn. Laat de mais alvast uitlekken. Je kunt de mais koud serveren door de soep, als je het warm wilt verwarm de mais dan kort in een steelpannetje.
  6. Na de kooktijd haal je de Mexicaanse rode bonensoep van het vuur. Mix het met een staafmixer of in de keukenmachine tot een egaal geheel (zo grof of fijn als je zelf lekker vindt). Als de soep te dik is, roer je er nog wat (kokend) water doorheen. Maar als maaltijdsoep hoort hij ook wel wat stevig te zijn.
  7. Roer de koriander en mais door soep. Proef en voeg naar eigen smaak nog peper en zout toe.
  8. Serveer de Mexicaanse rode bonensoep met de geitenkaas eroverheen gestrooid en het naanbrood ernaast. Breek met je handen stukken van het brood om in de soep te dopen!

Eet smakelijk.

Liefs, Nanda

Notes

PS. Heb je nog een kom Mexicaanse rode bonensoep over? Laat het afkoelen, plaats afgedekt in de koelkast en warm het de dag erna lekker op. Dubbel genieten!

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago