Bakrecepten

How-To: Meringues maken (schuimpjes)

Deze heerlijke zachte en zoete traktaties heten meringues (ook wel schuimpjes) en worden gemaakt van stijfgeklopte eiwitten. En zelf meringues maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, want je hebt slechts 2 ingrediënten benodigd! Ik geef je bij deze mijn go-to basis recept voor zelf schuimpjes maken!

Zelf meringues maken

Wel is geduld een schone zaak, want het drogen van de eiwitten doe je in de oven, op lage stand. Even laten afkoelen en dan lekker weg happen! Kinderen vinden het ook heel leuk meringues maken.

Recepten met overgebleven restjes eiwitten

In Engeland is men er dol op en is het de ideale manier om van restjes eiwitten af te komen. Veel bakkerijen, die veelal eigeel gebruiken in hun beslag en deeg, verkopen dan ook vaak joekels van meringues, als dan niet met een kleurtje. De grote favoriete meringues maken ze daar in kleine opgespoten bolletjes (zie foto hierboven), met een rond spuitmondje. Al dan niet met een kleurtje en in verschillende smaken. Deze zogeheten ‘meringue kisses’  heb je dan ook in 1 hapje verorberd. Of maak er een ‘Eton Mess’ toetje van. Ik geef je in ieder geval een basis recept meringues maken + verschillende variatiemogelijkheden, dus leef je uit in de keuken!

Vuistregels:

Er zijn twee belangrijke vuistregels voor het maken van meringues:

  1. Weeg je eiwitten altijd af!  Het ene ei kan namelijk wat groter zijn als de andere, en je hebt altijd 2x zoveel suiker benodigd als eiwitten. Dus kom je met 4 eiwitten uit op 110 gram, dan gebruik je slechts 220 gram suiker!
  2. Eiwitten klop je in een vetvrije kom! Een spoortje vettigheid dat is achtergebleven in je beslagkom, garde, of spatel kan er al voor zorgen dat je een minder luchtig resultaat krijgt. Dus altijd de boel even afnemen met een beetje citroensap.
Print

Basisrecept: Meringues maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Wil je zelf schuimpjes maken? Met dit basisrecept voor meringues maken ga je zelf aan de slag met eiwitten en suiker om deze verbluffende lichte kussentjes te maken. Uiteraard geef ik je er veel variaties en zelf schuimgebak en pavlova recepten bij.

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: 2530 stuks 1x
  • Category: Tussendoortje
  • Cuisine: Britse keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten:

  • 120 gram eiwit (van ca 4 eieren),
  • 240 gram suiker,
  • 1/2 citroen.

 

Extra:

  • Keukenmixer met garde,
  • Oven,
  • bakpapier,
  • keukenpapier,
  • spatel,
  • spuitzak, met verschillende spuitvormen.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 100 graden (90 hete lucht). Neem de 1/2 citroen in handen en wrijf hiermee de beslagkom, de garde en je spatel mee schoon. Wrijf droog met een stukje keukenpapier.
  2. Giet de eiwitten in de beslagkom en mix op lage snelheid heel veel zuurstof in de eiwitten. Zet de mixer steeds een beetje hoger in snelheid tot er blijf doorkloppen tot er uiteindelijk ‘pieken’ vormen.
  3. In de hoogste stand voeg je eetlepel voor eetlepel de suiker toe aan de eiwitten. Voeg de volgende lepel pas toe als je ziet dat het schuim weer pieken vertoont! Als alle suiker is toegevoegd blijf je nog 5-10 minuten extra, op hoge snelheid kloppen. Het mengsel zal nu ook een stuk dikker zijn.
  4. Schep het beslag met de spatel in de spuitzak. Houd de spuitzak met twee handen vast:  je schrijfhand plaats je bovenaan de spuitzak en draai hem hiermee meteen een beetje dicht. Met deze hand oefen je de druk uit en knijp je steeds het beslag een beetje mee naar beneden. Je andere hand, plaats je halverwege de zak, om het spuitmondje mee te sturen.
  5. Spuit schuimpjes op de bakplaat van ongeveer 3-4 cm en eindig met een grote piek bovenop. Zorg dat je steeds een paar centimeter vrij houdt tussen de vormpjes. Varieer gerust met kartelmondjes voor sterretjes en kransen. En een ronde spuitmond voor de rondjes en de ‘meringue kisses’.  (Vroeger noemde we ze ook wel ‘negerzoenen’ )
  6. Kleine schuimpjes (2-3 cm breed) moeten 45 minuten worden gebakken. De grotere ronde meringue kisses (4-5 cm breed) hebben wel een uur nodig. En grote meringues, zoals ‘nestjes’ (7-10 cm) hebben zeker 2 uur nodig. Een grote pavlova kun je gerust 3 uur (of meer) laten drogen. De binnenkant moet wel ‘gestold’ zijn, maar mag wel een beetje zachter zijn als de buitenkant.
  7. Na afloop zet je de oven uit en stop een 2x dubbelgevouwen keukenpapiertje tussen de ovendeur. Zo kunnen  de meringues nog wat langer drogen, terwijl de oven afkoelt. Pluk ze daarna van het bakpapier af en laat ze op een koele ondergrond (bijv. aanrecht) verder helemaal afkoelen.
  8. Deze zelfgemaakte meringues zijn 2 weken houdbaar, bewaar ze dan wel in een luchtdichte trommel op een koele, droge plaats.

TIP voor zwangere vrouwen:  zou ik adviseren om de meringues nog iets langer te bakken in oven, zodat ook absoluut geen zachtere binnenkant meer is.

Notes

Vuistregels:

Er zijn twee belangrijke vuistregels voor het maken van meringues:

  1. Weeg je eiwitten altijd af!  Het ene ei kan namelijk wat groter zijn als de andere, en je hebt altijd 2x zoveel suiker benodigd als eiwitten. Dus kom je met 4 eiwitten uit op 110 gram, dan gebruik je slechts 220 gram suiker!
  2. Eiwitten klop je in een vetvrije kom! Een spoortje vettigheid dat is achtergebleven in je beslagkom, garde, of spatel kan er al voor zorgen dat je een minder luchtig resultaat krijgt. Dus altijd de boel even afnemen met een beetje citroensap.

Meringues opspuiten met gekleurde strepen

Keer de spuitzak binnenstebuiten. Met een kwastje zet je strepen met voedingskleurstof, vanaf het puntje tot aan de bovenkant van de spuitzak. Trek aan het spuitmondje en keer de zak weer binnenstebuiten (of eigenlijk weer ‘goed’ en vul de zak met je meringue mengsel. Als je nu gaat opspuiten op de bakplaat zul je hele mooie strepen op je meringues krijgen!

Variatie recepten meringues maken:

Mokka Meringues:

Voeg 1 theelepel instant espresso poeder (let op! geen korrels) toe aan de suiker en roer goed door, alvorens bij de eiwitten te voegen.

Aardbeien /Frambozen Meringues:

Verpulver een klein handje gevriesdroogde aardbeien of frambozen in de blender. Eventueel stuk slaan met de deegroller, in een hersluitbaar zakje kan ook, maar zorg dat je poeder overhoudt. Voeg 2 eetlepels van het frambozenpoeder toe aan het meringue beslag en spatel licht door. Dit geeft mooie roze meringues.

Cacao Meringues:

Maak grote meringues, door kransjes te spuiten met een diameter van 5 cm. Bak volgens de instructie. Stop een eetlepel cacao in een kleine zeef en strooi dit voorzichtig over de gebakken meringues. Of nog beter…. Smelt wat chocolade au-bain marie en dip hier je afgekoelde meringue in. Laat goed uitlekken en opdrogen op bakpapier.

Rainbow Sprinkles Meringues:

Zodra de meringues uit de oven komen, bestrooi je ze met rainbow hagel en/of discodip.

Marrakech Meringues:

Voeg 1 theelepel rozenwater toe aan het beslag en maak grote meringues door kransjes te spuiten met een diameter van 5 cm. Bak volgens de instructie. Hak vervolgens wat pistachenoten fijn en strooi dit over de gebakken meringues.

Feestdagen Meringues:

En tijdens de feestdagen spuit je natuurlijk de mooiste vormen voor het themafeest. Bijvoorbeeld een kerstster of kerstboom. Tip: maak deze kerstkrans met chocolade en kersen of ga voor een cappuccino pavlova!Voor Valentijnsdag spuit je hartjes of het infinity teken (een 8). Tijdens de paasdagen maak je een kleurrijke Paas Pavlova met aardbeien, witte chocoalde paaseitjes en advocaat room. En zelfs tijdens halloween maak je leuke spookjes van meringue beslag. Maar daar zal ik later dit jaar nog op terug komen 🙂


Zo zie je maar, je kunt er lekker op los variëren met zelf meringues maken. Heel veel plezier in ieder geval!

Eet smakelijk! Groetjes, Betty


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je meringues, schuimgebak, of zelf pavlova wilt gaan maken!

(bron foto’s: keukenmachine)

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago