Deze heerlijke zachte en zoete traktaties heten meringues (ook wel schuimpjes) en worden gemaakt van stijfgeklopte eiwitten. En zelf meringues maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, want je hebt slechts 2 ingrediënten benodigd! Ik geef je bij deze mijn go-to basis recept voor zelf schuimpjes maken!
Wel is geduld een schone zaak, want het drogen van de eiwitten doe je in de oven, op lage stand. Even laten afkoelen en dan lekker weg happen! Kinderen vinden het ook heel leuk meringues maken.
In Engeland is men er dol op en is het de ideale manier om van restjes eiwitten af te komen. Veel bakkerijen, die veelal eigeel gebruiken in hun beslag en deeg, verkopen dan ook vaak joekels van meringues, als dan niet met een kleurtje. De grote favoriete meringues maken ze daar in kleine opgespoten bolletjes (zie foto hierboven), met een rond spuitmondje. Al dan niet met een kleurtje en in verschillende smaken. Deze zogeheten ‘meringue kisses’ heb je dan ook in 1 hapje verorberd. Of maak er een ‘Eton Mess’ toetje van. Ik geef je in ieder geval een basis recept meringues maken + verschillende variatiemogelijkheden, dus leef je uit in de keuken!
Er zijn twee belangrijke vuistregels voor het maken van meringues:
Wil je zelf schuimpjes maken? Met dit basisrecept voor meringues maken ga je zelf aan de slag met eiwitten en suiker om deze verbluffende lichte kussentjes te maken. Uiteraard geef ik je er veel variaties en zelf schuimgebak en pavlova recepten bij.
TIP voor zwangere vrouwen: zou ik adviseren om de meringues nog iets langer te bakken in oven, zodat ook absoluut geen zachtere binnenkant meer is.
Er zijn twee belangrijke vuistregels voor het maken van meringues:
Keer de spuitzak binnenstebuiten. Met een kwastje zet je strepen met voedingskleurstof, vanaf het puntje tot aan de bovenkant van de spuitzak. Trek aan het spuitmondje en keer de zak weer binnenstebuiten (of eigenlijk weer ‘goed’ en vul de zak met je meringue mengsel. Als je nu gaat opspuiten op de bakplaat zul je hele mooie strepen op je meringues krijgen!
Voeg 1 theelepel instant espresso poeder (let op! geen korrels) toe aan de suiker en roer goed door, alvorens bij de eiwitten te voegen.
Verpulver een klein handje gevriesdroogde aardbeien of frambozen in de blender. Eventueel stuk slaan met de deegroller, in een hersluitbaar zakje kan ook, maar zorg dat je poeder overhoudt. Voeg 2 eetlepels van het frambozenpoeder toe aan het meringue beslag en spatel licht door. Dit geeft mooie roze meringues.
Maak grote meringues, door kransjes te spuiten met een diameter van 5 cm. Bak volgens de instructie. Stop een eetlepel cacao in een kleine zeef en strooi dit voorzichtig over de gebakken meringues. Of nog beter…. Smelt wat chocolade au-bain marie en dip hier je afgekoelde meringue in. Laat goed uitlekken en opdrogen op bakpapier.
Zodra de meringues uit de oven komen, bestrooi je ze met rainbow hagel en/of discodip.
Voeg 1 theelepel rozenwater toe aan het beslag en maak grote meringues door kransjes te spuiten met een diameter van 5 cm. Bak volgens de instructie. Hak vervolgens wat pistachenoten fijn en strooi dit over de gebakken meringues.
En tijdens de feestdagen spuit je natuurlijk de mooiste vormen voor het themafeest. Bijvoorbeeld een kerstster of kerstboom. Tip: maak deze kerstkrans met chocolade en kersen of ga voor een cappuccino pavlova!Voor Valentijnsdag spuit je hartjes of het infinity teken (een 8). Tijdens de paasdagen maak je een kleurrijke Paas Pavlova met aardbeien, witte chocoalde paaseitjes en advocaat room. En zelfs tijdens halloween maak je leuke spookjes van meringue beslag. Maar daar zal ik later dit jaar nog op terug komen 🙂
Zo zie je maar, je kunt er lekker op los variëren met zelf meringues maken. Heel veel plezier in ieder geval!
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je meringues, schuimgebak, of zelf pavlova wilt gaan maken!
(bron foto’s: keukenmachine)
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
View Comments
echt de beste merengue die ik ooit heb gemaakt
Yessss! Dat vind ik leuk om te horen! Dank je wel Anna!
Hoi Betina, heb je ooit geprobeerd dit te maken van Aquafaba? Het sap dat achterblijft als je kikkererwten afgiet. Dan heb je de vegan versie.
Ik ga het morgen eens proberen.
Hi Carmen, nee nog niet, die staat nog op mijn to-do lijstje!
Ik merk dat ik telkens weer dit recept erbij pak, echt helder en overzichtelijk beschreven!
Dat vind ik heel goed om te horen ;-)
Prima recept. Echter vind ik jammer dat er niet bij staat dat je ze in het midden van de oven moet zetten.