Vorige maand waren wij met de kids op vakantie in Bourgondisch Limburg. Een van de gerechten die ik altijd moet proeven is Limburgs Zuurvlees, ook wel ‘zoervleisj’ genoemd. Het is een stoofgerecht met vlees dat van tevoren gemarineerd is in azijn en lekker zoet van smaak is.
Op deze website kom je heel veel verschillende stoofvlees recepten tegen, want wij zijn er thuis dol op! Een van de dingen die ik graag eens zelf wilde proberen te maken is het klassieke streekgerecht Limburgs Zuurvlees ook ‘zoervleisj’ genoemd. Dit is een stoofschotel met rundvlees dat vooraf wordt gemarineerd in azijn. Na het stoven wordt het echter gebonden met appelstroop en ontbijtkoek waardoor het een beetje zoet smaakt. Dit is het Limburgse streekgerecht met stoofvlees en deze keer besloot ik er zelf ook mee aan de gang te gaan. Dit recept heb ik de afgelopen maand een paar keer moeten bereiden – was geen straf overigens – omdat ik moet proberen de verhoudingen voor zuur en zoet in balans te krijgen. Het is zonde om de marinade met azijn niet te gebruiken in dit recept, maar je wilt er ook niet teveel van toevoegen.
Leuk om te weten: de oorsprong van ‘zuur vlees’ is naar alle waarschijnlijkheid te danken aan de Italianen. 1). Het was namelijk Julius Caesar die op zijn veroveringstochten anno 50 voor Christus vlees in kruiken liet meevoeren. Dit vlees was ingelegd in azijn en wijn om langer te kunnen bewaren en conserveren. Daarnaast brachten de Romijnen de fruitteelt naar Limburg en werd uiteindelijk Limburgse appelstroop geboren. Deze mag dan ook niet ontbreken bij het maken van Limburgs zuurvlees, evenals het binden van de saus met lekker Hollandse ontbijtkoek. Het ‘zoervleisj’ is niet alleen bekend bij ons, want in Duitsland is het gerecht weer bekend als Sauerbraten en worden er rozijnen gebruikt in plaats van appelstroop en de Duitse Lebkuchen in plaats van ontbijtkoek. Maar voor de rest is het recept en bereiding eigenlijk hetzelfde.
Maar naast dit Limburgse zuurvlees vind je nog veel meer typisch Limburgse recepten hier op de website. De zuidelijke provincie staat tevens bekend als DE asperge regio van Nederland. Bekijk hier mijn VLOG waarbij ik op aspergetour ga met JRE in Limburg. Ik vind asperges echt heerlijk dus op deze website vind je heel veel recepten met asperges. Daarnaast is naast het ‘zoervleisj‘ de Limburgse vlaai natuurlijk ook enorm populair. Van rijstevlaai, appelvlaai tot een kruimelvlaai met banketbakkers room. Daarnaast kom je de ouderwetse Huzarensalade hier ook nog met regelmaat tegen als ‘koude schotel’. En wist jij dat mosterd ook een typisch Limburgse smaakmaker is?
Een van de gerechten die ik altijd moet proeven tijdens een bezoek aan Limburg is natuurlijk het bekende stoofvlees gerecht genaamd Limburgs Zuurvlees, ook wel ‘zoervleisj’. Het is een stoofgerecht met vlees dat van tevoren gemarineerd is in azijn en lekker zoet van smaak is door het in te binden met appelstroop en ontbijtkoek. In Limburg wordt dit gerecht regelmatig geserveerd met (dikke) frieten en een simpele frisse salade met sla, komkommer en rode uien
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het recept voor dit Limburgse zuurvlees ook wel ‘zoervleisj’ genoemd.
Bron informatie: 1) Marcel Maassen website
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…