Vis Recepten

Knolselderij puree met zeebaars

Met dit koude weer krijg ik geen genoegen van stamppot en aardappelpuree. Dit is voor mij echt onlosmakend verbonden met de winter. En deze knolselderij puree met zeebaars is dan ook een regelrechte topper om op tafel te zetten.

Sjieke puree van knolselderij

Knolselderij is namelijk een echte Hollandse wintergroente. Daarnaast is knolselderij echt puree in een sjiek jasje, zeg maar. Dit is dus zelfs een recept dat je tijdens de kerstdagen kunt serveren en iedereen gaat hier echt ongelofelijk van smullen! Je kunt eigenlijk elke witvis gebruiken die je wilt. Maar ik serveerde deze knolselderij met zeebaars met knapperig vel.

Knolselderij is een heerlijke, smaakvolle groente, boordevol vezels voor een goede stoelgang. Ik gebruik hem onder andere als romige vulling voor erwtensoep. Maar ook gekookt en tot puree gestampt is knolselderij een heerlijk alternatief voor aardappels. Wist je dat deze groente ook heel veel ijzer bevat? (Tip voor zwangere dames!) Knolselderijpuree met aardappels samen zorgt voor iets meer binding en structuur in je puree. Terwijl je juist wel een hele zalvige puree krijgt. Deze knolselderij puree met zeebaars is dus eigenlijk lekker winters! Als je daar net zo dol op bent als ik: maak dan ook eens hutspot, waarbij je (een deel van) de aardappels vervangt voor knolselderij. Of hete bliksem met appels! Voor de rest behoeft dit recept niet zoveel andere groente, maar voor het oog kleed ik het bord aan met crazy pea, waterkers of bijvoorbeeld rucola sla.

De zeebaars wordt dus lekker knapperig op het huidje gebakken en geserveerd met een typisch Hollandse smaakmaker: mosterd met room(kaas). Laat het feestje op het bord maar beginnen. Check hier nog meer lekkere hoofdgerechten voor kerst!


Print

Recept: Knolselderijpuree met zeebaars

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Met dit koude weer krijg ik geen genoegen van stamppot en aardappelpuree. Deze knolselderij puree met zeebaars is dan ook een regelrechte topper om op tafel te zetten, met lekker veel vezels en die heerlijke ‘selderij’ smaak. Een mooi gerecht ook voor de feestdagen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 40 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vis
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 4 stuks zeebaarsfilet, met vel,
  • 500 gram kruimige aardappels,
  • 500 gram knolselderij,
  • 75 gram roomboter,
  • 75 ml warme melk,
  • eetlepels grove mosterd,
  • klein scheutje slagroom,
  • 5075 gram crazy pea, rucola of waterkers,
  • peper & zout.

Instructions

  1. Haal als eerste de zeebaars vast uit de koelkast en zet apart.
  2. Schil vervolgens de aardappels en knolselderij en snijd in stukken. Breng tezamen aan de kook in een pan met ruim water en een snuf zout. Laat 15-20 minuten doorkoken, totdat beiden gaar zijn. (even met een vork prikken).
  3. Giet de aardappels + knolselderij af, stop terug in de pan en voeg de helft van de roomboter toe. Stamp tot puree met een pureestamper en voeg op het laatste moment hier de warme melk aan toe. Stamp nogmaals goed door en breng de knolselderijpuree op smaak met zout & peper. Zet apart met de deksel op de pan.
  4. Dep de zeebaarsfilets droog met een stukje keukenpapier en breng op smaak met zout & peper. Smelt de overgebleven roomboter in een koekenpan en bak de zeebaars zo’n 5 minuten, op zijn huidje. Draai de filets om met een spat en bak de andere zijde gedurende 1 minuut. Verlaag het vuur en schep vervolgens de zeebaarsfilets uit de pan.
  5. De overgebleven just van de vis roer je los met 2 eetlepels water en de mosterd. Laat heel rustig verwarmen en voeg de slagroom toe. Draai het vuur uit.
  6. Verdeel de knolselderijpuree over de borden en leg op elk bord een zeebaarsfilet. Garneer het gerecht met de crazy pea en lepel de mosterdroom rondom het bord.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je het recept voor knolselderijpuree wilt maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Hallo Betty,

    Dit recept lijkt ons echt super. Alleen werkt de link niet goed en kan ik het recept niet inzien.

    • Hi Jeffrey,
      de post is inmiddels aangepast, dus als het goed is zou je nu het volledige recept moeten kunnen zien en printen oid.
      groeten, betty

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago