Als je thuis lekker hebt genoten van een Indonesische rijsttafel, dan wil je de avond vast en zeker ook eens afsluiten met een echt Indonesisch dessert of taart. Deze Indonesische custard taart heet kue lontar en is afkomstig van Papoea: de meest oostelijke provincie van Indonesië.
Deze Kue Lontar wordt in de volksmond ook wel ‘melktaart’ of ‘Lontarcake’ genoemd en is een bekend dessert van Papua. De bodem van deze Indonesische custard taart is gemaakt van een soort zanddeeg die eerst ‘blind’ word gebakken en daardoor lekker krokant maar kruimelig is. Daarna maak je een knalgele custard van eieren, vanille en gecondenseerde melk die ook gebakken wordt in de oven. Deze vulling is romig, lekker zoet en boterzacht van smaak en textuur, een beetje zoals bij recepten voor flan maken. Het maakt een geweldig desserttaart die je alleen nog afmaakt met een snufje versgemalen nootmuskaat voor extra geur en smaak!
Het recept voor deze Kue Lontar is afkomstig uit het kookboek: de Bijbel van de Indonesische Keuken door Maureen Tan. Een geweldig dik kookboek vol met streekgerechten uit Indonesie. Boordevol tips, ingredienten en geschiedenis van het land, dus een perfect boek om je mee te verdiepen in de Indonesische keuken. Naast deze Indonesische custard taart vind je er nog veel meer lekkere zoete recepten in terug. Daarnaast maakte ik ook dit recept voor ‘in Sambal gebakken krokante tempeh‘ uit dit kookboek.
Deze Indonesische custard taart ofwel Kue Lontar heeft dus als hoofdbestanddelen eieren en gecondenseerde melk. Maar met dat laatste kun je nog veel meer lekkere zoete desserts en taarten maken. Millionaires Shortbread is inmiddels een wereld beroemd koekje voor bij de thee of koffie. Tevens is het ook zeker nodig voor het maken van deze Snickerstaart met gecondenseerde melk. In Zuid Amerika is men weer dol op Dulche de Leche gemaakt van verwarmde zoete melk. Probeer dus ook zeker eens dit Dulche de Leche ijs of ga voor de bekende Argentijnse Alfajores koekjes van onze Koningin Maxima! Daarnaast maak je ook de lekkerste kokosmakronen zelfs met gecondenseerde melk, eiwitten en geraspte kokos!
Heb je deze al in huis?
Deze Indonesische custard taart is een heerlijk dessert voor na een Indonesiche rijsttafel. Deze Kue Lontar wordt in de volksmond ook wel ‘melktaart’ of ‘Lontarcake’ genoemd en bestaat uit een zanddeeg boden met daarop een knalgele custard van eieren, vanille en gecondenseerde melk. Zo lekker romig en zacht van smaak en op de tong.
Voor het deeg:
Voor de custardvulling:
Extra:
Selamat Makan! (= Eet smakelijk!)
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je thuis aan de slag wilt gaan met het maken van deze Indonesische custard taart genaamd Kue Lontar.
Dit artikel bevat affiliate links naar bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
View Comments
Waar is de rasp voor nodig????
Kue lontar taart.
Hi Herman,
dat is enkel voor diegenen die een hele nootmuskaat willen raspen. :-)
Hoi Betina,
Kun je ook desertrijst gebruiken? Hoeveel bakrijst moet je gebruiken?
Hi marloes, je kunt werkelijk elke rijstsoort gebruiken, of zelfs gedroogde peulvruchten. Het gaat puur om hun gewicht dat het bakpapier op zijn plaats houdt. Na afloop gebruik je het bakrijst niet meer (kan weg, of bewaar in een afgesloten bakje voor een volgend taartje)