Op 17 Maart is het St. Patricks Day en als er een gerecht is dat dan steevast bij de Ieren op tafel staat, dan is het wel Iers Sodabrood! Dit is een vrij eenvoudig deeg dat niet hoeft te rijzen en dus direct afgebakken kan worden. Zo zet je dus in een handomdraai een vers brood op tafel waarvan de smaak en textuur je nog lang na gaan blijven.
Veel mensen wel te porren zijn voor vers gebakken brood. Maar het lang rijzen, kneden of zelfs desem maken is vaak een obstakel voor het zelf maken van brood. Gelukkig hebben ze hier in Ierland wat op gevonden: namelijk een soda brood op basis van karnemelk en baking soda. Deze twee samen geven je deeg een a-la-minute rijs en kan direct afgebakken worden in de oven. Dezer twee ingredienten zorgen overigens voor een wat ‘gele’ kleur. Dit Iers Sodabrood is dan ook het klassieke gerecht en mag niet ontbreken tijdens het vieren van St. Patrick Day, de feestdag naar de beschermheilige van het land: Saint Patrick.
Hoewel je het brood recept geboren is voor fijne witte bloem (patentbloem) van mindere kwaliteit, kun je hem uiteraard ook met gewone tarwemeel maken. Wij vinden het juist heel lekker om hier zelfs een deel volkorenmeel of zelfs roggemeel voor te gebruiken. Dit geeft het brood niet alleen meer vezels maar ook extra smaak. Daarnaast kan de liefhebber er ook nog rozijnen of bijvoorbeeld karwijzaad (beetje anijs smaak) door het deeg kneden voor een klein zoetje. Maar voegt men voor een meer ‘hartige’ smaak ook gerust tuinkruiden toe aan het Iers Sodabrood zoals oregano of tijm. En wat dacht je van een handje geraspte kaas?
Wat in ieder geval nooit mag ontbreken is een kruis op de bovenzijde van je deeg. Ierland is natuurlijk het land van het ‘Keltische kruis’, maar is daarnaast ook een vrij Katholiek land. Je komt het kruis dan ook op veel plekken tegen en dus ook op homemade gerechten zoals dit Iers Sodabrood en bijvoorbeeld de ‘Hot Cross Buns’ voor Pasen. Daarnaast komen er in de Ierse folklore ook kabouters en feeën voor, dus het insnijden van het brood zou dan ook een uitgang bieden voor de feeën om ‘uit te vliegen’ en het huishouden dus vooral te beschermen tegen ze. Het insnijden van zo’n kruis kan geen kwaad in ieder geval.
Experimenteer er dus lekker op los met dit recept en niet alleen zet je in een handomdraai heel lekker Iers Sodabrood op tafel, maar kun je ook elke keer een andere variant maken. Qua beleg kun je letterlijk gebruiken wat jij wilt. Dit warme vers gebakken brood met roomboter is al een traktatie op zich, maar men is ook erg fan van marmelades (jam van citrusfruit). Maar de hartige varianten kun je ook prima eten met vleeswaren of kaas. Voor de liefhebbers heb ik hier dan ook nog meer brood recepten om van te genieten of om als inspiratie te gebruiken:
Geniet heerlijk van deze recepten!
Het recept dat niet mag ontbreken tijdens St. Patricks Day. Dit Iers sodabrood is niet voor niets landsfavoriet en super makkelijk om te maken. Het kan met een keukenmixer, maar ook gewoon met een pollepel gemengd worden. Het deeg hoeft ook niet eens te rijzen! Het dankt zijn mooie gelige kleur aan de reactie van karnemelk met baking soda.
Eet smakelijk!
* Volkoren Sodabread met Karwijzaad:
Voor het bakken van 1 stuks sodabrood houd je 600 gram bloem en meel aan. De verdeling en zelfs meelsoorten hiervan kun je helemaal naar wens samenstellen. Je kunt bijvoorbeeld ook voor gelijke delen tarwebloem, volkoren meel en roggemeel gaan (ieder 200 gram) voor een meer vezelrijke versie van Sodabrood. Laat in dat geval de rozijnen achterwege en voeg bijv. 1 tl. karwijzaad toe aan het deeg voor een klein zoetje.
** ‘Homemade Karnemelk’:
Heb je geen 500 ml karnemelk in huis? Schenk dan 470 ml (volle) melk in een kannetje en voeg hier het sap van 1 uitgeperste citroen (30 ml) aan toe. Roer goed door en laat 10 minuten staan. Roer daarna nog 1x goed door en je homemade ‘karnemelk’ is nu klaar voor gebruik 🙂
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van Iers Sodabrood.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…