Op 17 Maart is het St. Patricks Day en als er een gerecht is dat dan steevast bij de Ieren op tafel staat, dan is het wel Iers Sodabrood! Dit is een vrij eenvoudig deeg dat niet hoeft te rijzen en dus direct afgebakken kan worden. Zo zet je dus in een handomdraai een vers brood op tafel waarvan de smaak en textuur je nog lang na gaan blijven.

Wat is Iers Sodabrood?

Veel mensen wel te porren zijn voor vers gebakken brood. Maar het lang rijzen, kneden of zelfs desem maken is vaak een obstakel voor het zelf maken van brood. Gelukkig hebben ze hier in Ierland wat op gevonden: namelijk een soda brood op basis van karnemelk en baking soda. Deze twee samen geven je deeg een a-la-minute rijs en kan direct afgebakken worden in de oven. Dezer twee ingredienten zorgen overigens voor een wat ‘gele’ kleur. Dit Iers Sodabrood is dan ook het klassieke gerecht en mag niet ontbreken tijdens het vieren van St. Patrick Day, de feestdag naar de beschermheilige van het land: Saint Patrick.

Variatietips voor het maken van Iers Sodabrood

Hoewel je het brood recept geboren is voor fijne witte bloem (patentbloem) van mindere kwaliteit, kun je hem uiteraard ook met gewone tarwemeel maken. Wij vinden het juist heel lekker om hier zelfs een deel volkorenmeel of zelfs roggemeel voor te gebruiken. Dit geeft het brood niet alleen meer vezels maar ook extra smaak. Daarnaast kan de liefhebber er ook nog rozijnen of bijvoorbeeld karwijzaad (beetje anijs smaak) door het deeg kneden voor een klein zoetje. Maar voegt men voor een meer ‘hartige’ smaak ook gerust tuinkruiden toe aan het Iers Sodabrood zoals oregano of tijm. En wat dacht je van een handje geraspte kaas?

Iers geloof en folkore

Wat in ieder geval nooit mag ontbreken is een kruis op de bovenzijde van je deeg. Ierland is natuurlijk het land van het ‘Keltische kruis’, maar is daarnaast ook een vrij Katholiek land. Je komt het kruis dan ook op veel plekken tegen en dus ook op homemade gerechten zoals dit Iers Sodabrood en bijvoorbeeld de ‘Hot Cross Buns’ voor Pasen. Daarnaast komen er in de Ierse folklore ook kabouters en feeën voor, dus het insnijden van het brood zou dan ook een uitgang bieden voor de feeën om ‘uit te vliegen’ en het huishouden dus vooral te beschermen tegen ze. Het insnijden van zo’n kruis kan geen kwaad in ieder geval.


Wat voor beleg doe je op Iers Sodabread

Experimenteer er dus lekker op los met dit recept en niet alleen zet je in een handomdraai heel lekker Iers Sodabrood op tafel, maar kun je ook elke keer een andere variant maken. Qua beleg kun je letterlijk gebruiken wat jij wilt. Dit warme vers gebakken brood met roomboter is al een traktatie op zich, maar men is ook erg fan van marmelades (jam van citrusfruit). Maar de hartige varianten kun je ook prima eten met vleeswaren of kaas. Voor de liefhebbers heb ik hier dan ook nog meer brood recepten om van te genieten of om als inspiratie te gebruiken:

Geniet heerlijk van deze recepten!

Iers sodabrood met rozijnen en volkoren versie
Volkoren Iers Sodabrood met kwarwijzaad

Print

Recept voor Iers Sodabrood maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Het recept dat niet mag ontbreken tijdens St. Patricks Day. Dit Iers sodabrood is niet voor niets landsfavoriet en super makkelijk om te maken. Het kan met een keukenmixer, maar ook gewoon met een pollepel gemengd worden. Het deeg hoeft ook niet eens te rijzen! Het dankt zijn mooie gelige kleur aan de reactie van karnemelk met baking soda. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 45 min.
  • Total Time: 55 minuten
  • Yield: 1 brood 1x
  • Category: brood
  • Cuisine: Ierse keuken

Ingredients

Scale
  • 600 gram fijne bloem naar keuze (bijv. patentbloem) *
  • 3 el. fijne suiker (30 gram)
  • 1 tl. bakingsoda (7 gram)
  • 1 tl. zout (7 gram)
  • 60 gram KOUDE roomboter
  • 500 ml Karnemelk **
  • (optioneel) 100 gram rozijnen

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius (180 hetelucht). Gebruik je een pizzasteen of broodpan verwarm deze dan meteen vanaf het begin mee in de oven.
  2. Stop de bloem, suiker, baking soda en zout in een ruime mengkom roer goed door.
  3. Snijd de koude roomboter in blokjes voeg toe aan de bloem. Wrijf nu tussen je fingers de blokjes tot een kruimelig deeg . Je kunt hier ook twee messen voor gebruiken om de roomboter door de bloem te snijden. Je krijgt een licht korrelig en zanderige structuur en dat is perfect!
  4. Schenk de karnemelk erbij en roer met een houten pollepel door en laat alles samenkomen tot een gemengd geheel. Tot slot gaan de rozijnen erbij en kneed dit er rustig doorheen, maar niet teveel kneden.
  5. Bestuif een werkblad met een extra bloem en haal het deeg uit de kom. Vouw het deeg met een paar slag tot een soort ronde, maar beetje platte bal. Werk daarbij van buiten naar binnen en niet langer dan nodig is om er vorm aan te geven. Het mag er echt brokkelig en rustiek uitzien. Pak het deeg op, draai om en leg op een bakplaat met bakpapier of de gloeiend hete pizzasteen of voorverwarmde broodpan.
  6. Tot slot snijd je de bovenkant van de deegbol in met een scherp mes. Dit mag echt wel ruim een centimeter diep zijn en traditioneel gezien plaats je een ‘kruis’ bovenop het brood.
  7. Bak het Iers Sodabrood in het midden van de oven gedurende 40 – 45 minuten gaar. Meten is weten: 88 – 93 graden kerntemperatuur is perfect. Haal daarna het brood uit de oven en plaats op een rooster om volledig af te koelen.
  8. Je kunt het brood 2-3 dagen bewaren. Een sneetje ervan toasten in een broodrooster maakt het oude brood ook weer een stuk lekkerder!

Eet smakelijk!

Notes

* Volkoren Sodabread met Karwijzaad:

Voor het bakken van 1 stuks sodabrood houd je 600 gram bloem en meel aan. De verdeling en zelfs meelsoorten hiervan kun je helemaal naar wens samenstellen. Je kunt bijvoorbeeld ook voor gelijke delen tarwebloem, volkoren meel en roggemeel gaan (ieder 200 gram) voor een meer vezelrijke versie van Sodabrood. Laat in dat geval de rozijnen achterwege en voeg bijv. 1 tl. karwijzaad toe aan het deeg voor een klein zoetje.

** ‘Homemade Karnemelk’:

Heb je geen 500 ml karnemelk in huis? Schenk dan 470 ml (volle) melk in een kannetje en voeg hier het sap van 1 uitgeperste citroen (30 ml) aan toe. Roer goed door en laat 10 minuten staan. Roer daarna nog 1x goed door en je homemade ‘karnemelk’ is nu klaar voor gebruik 🙂

Volkoren Irish Soda Bread met Karwijzaad

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van Iers Sodabrood.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Komkommer Salade met Gerookte Zalm en Roomkaas

Kun je momenteel geen komkommers meer in de schappen vinden? Deze zomer gaan de komkommer…

10 uur ago

Aziatische salade met tofu en zoete aardappel

Voor de Meatless Monday van vandaag werd ik geïnspireerd door de Aziatische keuken. Ik maakte…

3 dagen ago

Caponata – gestoofde aubergines met olijven

Ik heb toch weer een heerlijk recept voor jullie! Caponata is een Siciliaanse aubergine-stoofgerecht met…

6 dagen ago

Soto Madura (Indonesische soep met rundvlees)

Nu de dagen weer kouder aan het worden zijn, staan bij ons de maaltijdsoepen weer…

1 week ago

Matcha Latte maken

Social media staat bol met hippe jonge dames die sippen van een groen drankje in…

1 week ago

Vegetarische Pasta met pompoen en boerenkool

De Meatless Monday van vandaag staat volop in het teken van het najaar: een vegetarische…

1 week ago