Afgelopen week plaatste ik al het recept voor klassieke witte asperges bereiden. Vaak wordt hier de gesmolten botersaus bij geserveerd, maar ik maakte er Hollandaise saus bij.
Dit is een tongprikkelende en lichtzure gebonden saus, met eieren en gesmolten boter als basis. En samen met een fris zuurtje, is Hollandaise saus het ideale gezelschap voor bij witte asperges.
Mayonaise heb je vast wel eens vaker gegeten. En wellicht wist je dit al (en anders heb je nu weer wat geleerd…) maar mayonaise is eigenlijk niet meer als opgeklopte eierdooier met (olijf)olie. En Hollandaise saus lijkt hier dan ook heel veel op, alleen wordt de olie vervangen door gesmolten boter. En.. wordt de Hollandaise saus ook deels verwarmd, waardoor hij na bereiding ook niet lang te bewaren is. Het is dan ook echt een saus die je last-minute bereidt, terwijl je de asperges aan het garen bent.
Bij de klassieke Hollandaise saus dien je allereerst een ‘gastrique’ te maken, waarbij je azijn, sjalotten en kruiden inkookt en dit toevoegd aan je ei-boter mengsel. En vervolgende dien je de eieren ook au-bain-maire op te kloppen. Maar dit gaat mij als eindstapje gewoonweg te lang duren. Toen zag ik bij Koken met Karin een handig filmpje voorbij komen, waarbij de Hollandaise saus deels verwarmd wordt, maar er eigenlijk ook een beetje gesjoemeld wordt met de bereiding. Neemt niet weg dat het gelukt is en je dus in een mum van tijd een snelle en nog warme, Hollandaise saus op tafel kunt zetten.
(saus/bijgerecht – voor 1 klein kommetje)
TIP: Deze saus dus echt als laatste stap in je kookprocess bereiden, want als je hem opnieuw opwarmt, gaat hij schiften!
Eet smakelijk,
Groetjes, Betty
(Bron recept: Kokenmetkarin.nl)
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
View Comments
Deze saus lijkt mij erg lekker, ik ben dol op asperges en vind een sausje erbij altijd wel lekker!
En deze hollandaise saus is een aanrader!
je kunt de hollandaise stabiliseren door er als de saus klaar is, stijf geklopt eiwit aan toe te voegen. je kunt hem dan ook weer opwarmen.
Bedankt voor de tip Noud!
Mijn docent van de koksopleiding zal er niet vrolijk van worden ;) Maar ik wel, zojuist gemaakt en gegeten bij asperges, erg lekker en makkelijk te maken! Ik sla het recept op voor een volgende keer.
Dit is de lekkerste hollandaisesaus en makkelijk te maken. Bij de asperges bak ik trouwens nog heel even de ham aan. Maakt het helemaal zalig.
Super leuk om te horen! Dank je wel!
Wat een makkelijk en vooral lekker recept.
Inderdaad in 5 minuten gemaakt en heerlijk bij de asperges.
Bedankt!
goed om te horen! dank je wel en geniet er van!
Perfect voor bij de asperges met ham en een gepocheerd ei! Niet moeilijk te maken had het met een staafmixer in een blenderbeker gedaan!