Voor de Meatless Monday van vandaag bedacht ik deze hartige rijsttaart met feta en kleurige groenten. Een vrolijk ogend gerecht om te serveren als je gasten hebt en bovendien helemaal niet moeilijk om te maken!

Nu moet ik je eigenlijk iets grappigs vertellen, een soort behind-the-scenes. Sommige recepten die ik ontwikkel heb ik namelijk wel eens eerder gemaakt, maar dat is niet altijd zo.  Meestal ontwikkelt er zich iets in mijn hoofd (ik denk namelijk bijna altijd aan eten en drinken:) en dat probeer ik dan uit. Dus nu had ik bedacht: leuk, dan maak ik een bodem van rijst van zo’n paar centimeter dik en dan daarboven een paar centimeter ei met groenten. Net als een quiche of hartige taart, zeg maar.

Een spontane hartige rijsttaart

Dus ik stamp het rijstmengsel aan in m’n springvorm, maak het mengsel van eieren en groenten en dat giet ik over de bodem. En wat blijkt: de eieren verdwijnen meteen want het trekt natuurlijk helemaal in de rijstbodem! Dus… de eieren foetsie en de groenten blijven erop liggen haha. Ik vond het gerecht er evengoed heel mooi uitzien zo, misschien juist wel mooier dan in m’n gedachten, dus het proberen waard om toch in de oven te zetten. En ik moet zeggen dat de hartige rijsttaart er juist veel lekkerder door is geworden. De bodem is er mooi stevig door en extra smaakvol. Zo kan een recept dus geboren worden: gewoon uitproberen!

 

Print

Recept: Hartige rijsttaart met een Grieks tintje

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 15 minutes
  • Total Time: 45 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Griekse keuken

Ingredients

Scale
  • 350 gram zilvervliesrijst
  • 150 gram feta kaas
  • 4 eieren
  • 50 gram crème fraîche
  • 1 rode ui
  • 1 gele paprika
  • 100 gram cherrytomaten
  • 100 gram zwarte olijven zonder pit
  • 1 tl. gedroogde peterselie
  • Peper en zout
  • Olijfolie en evt. boter om in te vetten

Benodigdheden:

  • Een goed sluitende springvorm , of een quichevorm uit een stuk. (ivm uitlopen van de eieren.)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Breng water aan de kook voor de rijst, kook deze in 8-10 minuten gaar. Giet de rijst af, roer er wat olijfolie doorheen en laat het afkoelen.
  3. Verkruimel ondertussen de feta in kleine blokjes, snij de rode ui in ringen, de paprika in kleine stukjes, halveer de cherrytomaten en snij de olijven in plakjes.
  4. Breek de eieren in een kom en voeg de crème fraîche en peterselie toe. Kluts het met een garde en voeg wat zout en peper toe naar smaak. Roer de paprikastukjes, een derde (50 gram) van de feta en plakjes olijf erdoorheen.
  5. Vet de springvorm goed in met de boter of olijfolie. Roer de rest van de feta door de rijst en voeg als je dat wilt nog wat zout en peper toe. Schep alle rijst in de springvorm en druk het met de bolle kant van een lepel goed aan.
  6. Leg de uienringen op de rijstbodem en vervolgens giet je het eimengsel eroverheen. Het resultaat? De eieren trekken dus in de rijstbodem en groenten blijven erbovenop liggen;) Verdeel als laatste de cherrytomaten over de taart.
  7. Zet de taart voor 30 minuten in het midden van de oven. Hou de hartige rijsttaart in de gaten in de tussentijd: check of de eieren er niet uitdruppen en of de groenten niet verbranden. In het laatste geval zet je de taart iets lager in de oven.

Bewaartip: Deze hartige rijsttaart is koud geserveerd ook lekker. Je kunt hem dan ook goed bewaren en eventueel de dag erna bij de lunch eten. Ik heb deze taart gemaakt als vegetarisch gerecht, maar man Patrick bakte er een biefstukje naast. Dat kan natuurlijk ook!

 

Eet smakelijk.

Liefs, Nanda

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago