Overige

Goede voornemens volhouden

(Sponsored) – Hoe staat het momenteel met jullie goede voornemens? Jullie weten dat ik enorm kan genieten van lekker eten & drinken, maar er dient wel een zekere balans hierin te zijn.  En ik wil jullie dan ook meegeven dat goede voornemens volhouden eigenlijk helemaal niet eens zo moeilijk hoeft te zijn.

Ik weet dat elke januari miljoenen Nederlanders zich (weer) voornemen om gezonder te gaan leven. En het dan eigenlijk tegen week 3 of 4 in het nieuwe jaar alweer opgeven. Terwijl dat echt niet nodig is. Ik wil je graag laten zien dat je met een paar basic goede gewoontes (want dat zijn het gewoon), al een heel eind komt met goede voornemens volhouden en je deze zelfs kan ombuigen naar een blijvende levensstijl.

10 manieren voor goede voornemens volhouden:

1. Drink veel water.

Wij volwassenen hebben zo’n twee liter water per dag nodig, om ons lichaam in optimale conditie te houden. Water voert de afvalstoffen af in ons lijf en een tekort resulteert vaak in hoofdpijn of zelfs misselijkheid. En vaak wordt onze ‘honger’ ook nog wel eens verward met simpelweg ‘dorst’.

Het beste is om na het opstaan meteen een glas (lauwwarm) water te drinken. Zo vul je alle tekorten na een avondje slaap aan en stil je ook meteen je ergste ‘honger’. Gebruik deze tip ook gedurende de dag om te voorkomen dat je gaat snaaien. Om die 8 – 10 glazen per dag een stukje minder saai voor je te maken, kun je bijvoorbeeld wat fruit toevoegen aan je water en pik je meteen ook wat extra vitamientjes mee. Enne, die drie koppen groene thee tellen natuurlijk ook mee he.

2. Start de dag met een gezonde basis.

Men zegt niet voor niets dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Het is bedoeld om je lichaam te voeden en energie te geven. Je hersenen moeten immers een hele dag aan het werk.   Kies s’ochtends dan ook voor goede en langzame koolhydraten, waar je de hele ochtend nog op vooruit kunt. Denk aan een volkoren boterham met een gekookt ei en een stuk fruit erbij. Maar ook yoghurt met fruit en volle granen muesli. Zo krijg je ook meteen een voorsprong op die ‘twee stuks fruit per dag’.

Havermout ontbijtjes zijn al jaren mijn persoonlijk favoriet. De langzame koolhydraten houden de suikerspiegel gedurende dag in toom. En je maakt de lekkerste combinaties door elke dag weer andere verse fruitsoorten toe te voegen.  Maak bijvoorbeeld Havermoutpap of een havermout cappuccino voor het ontbijt. En als je het helemaal gemakkelijk voor jezelf wilt maken: Bestel bij je normale HelloFresh Box  ook een keer de HelloFresh Ontbijtbox. Dit merk maakt het leven van werkend Nederland al een stuk makkelijk door wekelijks diner recepten + alle boodschappen aan huis te leveren. En met de HelloFresh Ontbijtbox haal je gezonde ontbijtjes in huis, waarin verrassende havermout recepten geregeld centraal staan. Met name in het weekend kun je zo nog een beetje extra genieten, zonder dat je meteen je goede voornemens overboord gooit. 

3. Lunchen met eiwitten en proteïnen.

In Nederland is het vrij normaal om te lunchen met brood, terwijl je vaak in andere landen veel gezondere alternatieven op de lunchtafel ziet staan. En dat is niet voor niets. Lunch tussen de middag eens met een maaltijdsalade. Echt ideaal om groene bladgroente, en dus belangrijke vitamines, tot je te nemen. Vul deze aan met gezonde eiwitten en proteïnen, zoals: gekookte kip, eieren, linzen, kikkererwten of zelfs een beetje kaas, en je bent heel goed bezig met je goede voornemens.

Bij mij op het werk staat een tosti ijzer, dat ik dikwijls gebruik voor het grillen van paprika reepjes, courgette linten of plakken aubergine. Heerlijk voor door de salade. Je zult ook merken dat je, na zo’n verzadigende lunch, de middag waarschijnlijk zonder 4-uurs dip zult doorkomen. Je hebt je lijf namelijk voorzien van nieuwe brandstof waar het heel lang op kan teren. En kun je echt niet zonder brood? Ga dan voor eiwitrijke-groente opties: zoals getoast speltbrood met hüttenkäse en gegrilde courgette en Provenciale kruiden. Heer-lijk! Neem eens een kijkje bij onze lunch recepten voor inspiratie.

4. Beweeg!

We weten het allemaal, maar doen het helaas nog vaak te weinig: bewegen! Je hoeft niet per se 3x per week naar de sportschool (tenzij je echt wilt afvallen of spieren wilt kweken). Maar met slechts 30 minuten bewegen per dag, kom je al een heel eind. Je kunt bijvoorbeeld stevig gaan wandelen, fietsen, zwemmen, yoga of pilates oefeningen gaan doen.

Doe je dagelijkse boodschappen te voet. Ga fietsend naar je werk. En neem de trap in plaats van de lift. Het zijn lichte vormen van cardio, die je hart sneller doen kloppen, je bloed sneller doen stromen en afvalstoffen beter doen afvoeren. En al deze activiteiten in de buitenlucht, zorgen er ook voor dat je een flinke portie verse zuurstof binnen krijgt. Wedden dat je je na dat kleine half uurtje bewegen helder(der) in je hoofd voelt en heel de wereld weer aan kan?! Tip: wil je in combinatie met je dagelijkse beweging wel graag wat meer op je calorie inname letten? Bij HelloFresh kun je kiezen voor een calorie-focus weekmenu.

5. Zorg voor gezonde(re) tussendoortjes.

Het ene lichaam is het andere niet. Waar de een de voorkeur geeft aan 3 grote maaltijden per dag (zonder hongergevoel te krijgen), eet een ander liever 5-6 kleinere porties per dag. Ik ben ook voorstander van dat laatste. Zo heb je meer variatie in maaltijden en gezonde(re) tussendoortjes en ik merk bijvoorbeeld zelf dat ik na een te grote portie eigenlijk gewoon weer een dip krijg. Liever niet meer doen als je hier ook last van hebt.

Maar wat zijn dan gezonde(re) tussendoortjes? Denk aan eiwitrijke en groente snacks, omdat je daar langere tijd verzadigd van bent. Neem dus gerust een gekookt ei en wat kerstomaatjes mee in een klein bakje. Ik heb bijvoorbeeld dikwijls een plakje bananabread uit de diepvries in mijn handtas. Niet alleen erg lekker maar ook oordevol goede bouwstoffen en vezels. Maar ook voor de gezondere tussendoortjes geld: geniet met mate. Het is ook weer niet de bedoeling om 10 stuks mango-kokos balletjes te verorberen, want dat tikt qua calorieën ook enorm aan. Op de website van HelloFresh vind je ook heel veel inspiratie recepten voor gezonde snacks of hapjes.

6. Makkelijk & gezond: HelloFresh maaltijden

Voor het avondeten geldt hetzelfde principe als voor de lunch. Lekker gezond, met genoeg groente, proteïne en bouwstoffen. In een tijd dat we het allemaal superdruk hebben en geen tijd om ook nog boodschappen te doen of te bedenken ‘wat eten we vandaag?’, zijn er gelukkig goede maaltijd opties zoals HelloFresh.

Geen inspiratie voor een gezond recept of verval je vaak in hetzelfde recept-repertoire? Het HelloFresh team stelt uitgebalanceerde gezonde recepten samen, doet alle boodschappen voor je en levert het ook nog eens bij je thuis af. Na werktijd, zet je dan vaak in een half uurtje een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel. Het leuke hiervan is dat je vaak nog verrast wordt door nieuwe smaakcombinaties of ingrediënten die je misschien zelf nooit gekocht zou hebben. En je kan bij HelloFresh ook zelf je maaltijden kiezen: iedere week kun je zelf je weekmenu samenstellen uit maar liefst 10 gerechten. Ook kun je je weekmenu sinds kort precies afstemmen op jouw persoonlijke voorkeur. Zo kun je onbezorgd genieten van lekkere en gezonde maaltijden en houd je jouw gezonde voornemens gemakkelijker vol.

7. s’Avonds op de bank hangen

Speciaal voor de Netflixers onder ons: bankhangen is funest voor je goede voornemens, want dit is vaak het moment om nog even lekker te gaan snaaien. Op zich nog geen probleem, maar doe het met mate en met bewuste gedachte. Besef dat je jezelf nu een traktatie gunt, en hou het dan ook hierbij.

Heb je ‘zoute’ trek? Neem dan een klein handje noten, of zelfs 5-6 olijven, boordevol goede vetten. Of maak zelf popcorn met een beetje zout of geraspte Parmezaanse kaas. Ik heb ook wel eens een rijpe Roma tomaat in parten gesneden en besprenkeld met een beetje kelpzout. Het gaat puur dat je smaakpapillen iets binnenkrijgen wat de zoute trek stilt. Vermijd in ieder geval frituurhapjes of zoute kaasstengels. Voor ‘zoete’ trek kun je altijd terugvallen op een bakje kwark of yoghurt met fruit, of zelfs een van onze gezonde snacks. Twee blokjes pure chocolade kan zelfs al volstaan. Dus laat dat pak koekjes maar dicht zitten. Of nog beter: Koop het gewoon niet.

8. Party!

Januari is natuurlijk DE maand van de nieuwjaarsborrels. Afgelopen week moest ik er ook weer aan geloven! Maar in plaats van vette bitterballen en kaassouflés, kun je ook enkel een blokje kaas, wat gezouten amandelen en stengels rauwkost nemen. Vraag gerust een extra kommetje gazpacho, want daar zit lekker veel groente in. En in plaats van ijs of taart kun je ook om gesneden stukjes fruit vragen.

Ook al is het een feestelijke aangelegenheid: alcohol drinken is geen must. Zeker niet als je nog moet autorijden. Sla de prosecco of champagne gerust af en vraag of men een champagne glas met Ginger Ale vult. Niemand die doorheeft dat jij wat anders drinkt. In plaats van een Gin-Tonic kun je een spa rood met een schijfje citroen bestellen. En in plaats van witte wijn, voldoet een wijnglas met appelsap ook. De ‘morning after‘ voel jij je in ieder geval tiptop, zonder kater en extra calorieën.

9: Samen sta je sterker!

Met zijn tweeën (drieën of vieren) is alles leuker. En het helpt altijd als je een maatje hebt die je kan ondersteunen met gezonde gewoontes. Of het nu gaat om afvallen, stoppen met roken of goede voornemens volhouden. Ik weet nog hoe leuk ik detoxen afgelopen zomer vond, omdat mijn man Dylan 28 dagen lang meedeed.

Vraag je partner dus ook gewoon om mee te doen met jouw gezonde(re) levensstijl. Je staat immers toch samen op, je ontbijt, dineert samen en hangt ook samen op de bank. Dus wees niet alleen lief voor elkaar, maar zorg ook goed voor elkaar en kies eten dat je lichaam ook echt voedt.

10: een 80/20 lifestyle!

Zie je goede voornemens niet als een tijdelijk initiatief om bij de komen van de feestdagen. Natuurlijk is de balans weer zoeken heel belangrijk. Maar probeer die goede voornemens om te buigen naar een gezondere levenswijze. Zorg voor een vast een terugkerend gezonder patroon (80%). En af en toe genieten of verplicht zondigen hoort daar ook bij (20%). Drink gerust vanavond een glaasje rode wijn met die gezellige vriendin. En morgenavond op de bank, hou je het bij mineraalwater met een schijfje citroen. Zaterdag eet je gerust die chocoladetaart omdat je moeder jarig is, en zondag ga je lekker wandelen in het bos. Het gaat om de balans. Geniet dus met volle teugen van het leven en vier de bijzondere momenten. Maar sla gewoon niet door en kom daarna weer in balans. Zo ga je echt het beste jouw goede voornemens volhouden.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

5 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

6 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

7 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago